AcasăNewsJaf la aeroportul Otopeni

Jaf la aeroportul Otopeni

Investitii – ioc, nereguli in numirea sefilor,  cu remunerari babane, angajati doar cu numele, si ei cu salarii nesimtite, instruire profesionala prin destinatii exotice si doua piste care care nu asigura conditii eficiente de aterizare si decolare. Aceasta este adevarata imagine a aeroportului „Henri Coanda”.

Toata aceasta bataie de joc este pomenita intr-un raport intocmit de Corpul de control al primului-ministru in perioada ianuarie 2013-octombrie 2017, finalizat in aceeasi luna a anului trecut si prezentat fostului ministrul al Transporturilor Felix Stroe. Pai, daca  documentul  a ajuns la Stroe, de ce nu a fost facut public? Sunt oare neregulile de la aeroportul Otopeni secret de stat? Acum nu mai e vorba doar de un aeroport international fara curatenie si paza, faptele consemnate in raport, pentru care nimeni nu a fost tras la raspundere, atenteaza direct la siguranta pasagerilor.

Bugete – gigant, investitii zero

Desi au fost alocate bugete de pana la 268 de milioane de lei, intre 2013 si 2015, pe aeroportul din Otopeni nu a fost facuta nicio investitie. Compania Aeroporturi Bucuresti a realizat, in perioada 2016-august 2017, 0,03%, respectiv 0,16% din investitiile in infrastructura aeroportuara. Urmeaza: pista 1 nu asigura conditii eficiente de aterizare/decolare, desi la aceasta pista s-a intervenit cu utilaje aproape in fiecare zi, uneori chiar si 14 ore; pista 2 este operationala pe o lungime de doar 2.237 m din 3.500 m. Pe timp de noapte nu se poate opera fara lumini specifice, fapt pentru care pilotii considera periculoasa utilizarea ei, iar balizajul luminos nu este echipat corespunzator pentru conditiile de vizibilitate redusa.

Smecheri platiti cu lopata

Raportul vorbeste si despre personaje care nu au facut decat sa ridice bani cu sacul, prestatia fiind spre zero. Astfel, Radu Liviu a incasat intre iulie 2013 si iunie 2014 bani atat pentru functia de director general, cat si pentru cea de membru in Consiliul de Administratie. Suma incasata peste limita legala: 396.561 lei. Sorin Stoicescu a fost numit in CA desi nu a fost selectat de un expert independent. Cristina Elena Neamtu a incasat 43.000 de lei pentru doua zile de munca, doua zile din noua luni. Camelia Metler – intr-un an si sase luni a fost prezenta la munca 112 minute. A incasat in aceasta perioada 70.894 lei. Mihai Petrescu intr-un an a incasat 130.378 lei, dar au existat zile in care nu a fost prezent la serviciu. Intr-o situatie similara s-a aflat si Mihai Comanescu, cu 127. 879 de lei.

Instruire profesionala in destinatii exotice

Intre 2015 si 2016 au existat 27 de programe de formare profesionala derulate prin societatea OK Service Corporation, cat in ultimii aproape 6 ani la un loc. Procesul de selectie a persoanelor care au participat la cursuri a fost aleatoriu, nefiind identificate criterii concrete de selectie, iar taxele de instruire au reprezentat, in medie, doar 23% din costul total, restul fiind cazarea si trasportul. Locatiile cursurilor tin mai degraba de destinatii turistice: Nisa, Las Vegas, Sydney, Auckland, Wellington, Kuala Lumpur, Bangkok, Tokyo, Lausanne. Trai, neneaca!

author avatar
Andrei Coman
541 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger