AcasăNewsItalia vrea sa „zguduie” UE

Italia vrea sa „zguduie” UE

Vast program, numai ca tarile guvernate de partide anti sistem stau cam pe la margine

Sunt cuvintele premierului Giuseppe Conte,  guvernul sau format din Liga, partid de extrema-dreapta, si Miscarea 5 Stele (M5S), se simte indepartat de  la mainstream-ul european, desi Italia este membru fondator al UE.

Vast program numai ca tarile guvernate de partide anti sistem stau cam pe la margine

La neintelegerile cu partenerii europeni privind migratia sau  bugetul s-a adaugat intrarea Italiei in recesiune si nu in ultimul rand vizitei facuta la Paris de vicepremierul italian Luigi Di Maio (lider al Miscarii 5 Stele) pentru a se intalni cu reprezentantii  Vestelor Galbene, o atitudine considerata de Franta ca “o ingerinta inacceptabila” si care s-a lasat cu rechemarea ambasadorului de la Roma. „Unii oameni au spus ca am vrut sa provocam Uniunea Europeana. As spune ca de fapt vrem sa o zguduim pentru a o reinnoi.  Nu am renuntat sa ne  exprimam opiniile, chiar daca ce am avut de spus a fost inconfortabil. Roma nu este izolata. (…) A fi anti-sistem si a dori schimbarea nu inseamna a fi anti-UE. Dimpotriva, pentru ca ne pasa de Europa, vrem ca ea sa devina o Europa a oamenilor, apropiata de nevoile oamenilor. (…) Aceste subiecte nu trebuie sa fie unele care sa creeze diviziune intre statele membre iar neintelegerile din ultimele zile reprezinta efectul nu cauza inabilitatii UE de a gasi solutii. Daca nu gestionam aceste probleme riscam ca arhitectura UE sa se prabuseasca”, a declarat Conte pentru site-ul de stiri Politico. Despre intilnirea lui Di Maio cu vestele galbene, Conte spune ca aceasta nu este o problema guvernamentala si  „trebuie vazuta in contextul mai larg al dezbaterii privind miscarile politice”. Un discurs destul de optimist,  criza intre Italia si Franta va avea repercursiuni asupra intregii Europe post Brexit si nu numai – Roma s-a decuplat de grupul de tari europene care il recunosc pe Juan Guaido drept presedinte al Venezuelei.

author avatar
Andrei Coman
296 afisari

1 COMENTARIU

  1. In razboiul dintre Italia si Franta sa castige intelegerea. Uni ne sunt frati de ginta sanguina alti ne sunt frati mai mari. N-ai cu cine sa tii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger