AcasăNewsItalia vrea o liga nationalista paneuropeana

Italia vrea o liga nationalista paneuropeana

Linia dura a lui Salvini este pe sufletul a 59% din italieni

Ministrul italian de interne si lider al Ligii, Matteo Salvini, a lansat ideea ”unei Ligi a Ligilor in Ruropa”, care sa reuneasca miscarile ”ce vor sa-si apere frontierele”.

Linia dura a lui Salvini este pe sufletul a 59 din italieni

„Ma gandesc la o Liga a Ligilor in Europa, care sa uneasca toate miscarile libere care vor sa-si apere frontierele si bunastarea copiilor lor”, a lansat Matteo Salvini, cu ocazia  reuniunii anuale a partidului sau suveranist la Pontida (nord). La tribuna, se putea citi sloganul Ligii ”Italienii intai”. Anterior, a anuntat ca alegerile europene din 2019 ar fi „un referendum intre elita, lumea finantelor si cea a muncii reale, intre o Europa fara frontiere cu o imigratie masiva si o Europa care isi protejeaza cetatenii”. Potrivit presei, 50.000 de persoane au venit din toata tara pentru aceasta mare reuniune a miscarii de extrema dreapta organizata la Pontida, in apropiere de Bergamo, caci aici s-ar fi nascut in 1167 Liga Lombarda, alianta oraselor din nord impotriva imparatului german Frederic Barbarosa.

Pe standuri reprezentand regiunile peninsulei erau vandute tricouri cu efigia lui Matteo Salvini si sloganul „Viata frumoasa s-a terminat”, referindu-se la recentele afirmatii ale sefului Ligii care declarase ca „pentru migrantii clandestini, viata frumoasa s-a terminat”.

Eu decid inchiderea sau deschiderea porturilor

Cu dublul portofoliu de vice premier si ministru de Interne, Salvini a reusit sa impuna tema migrantilor pe agenda europeana interzicand la inceputul lunii iunie accesul in porturile italiene a navelor organizatiilor neguvernamentale care ii salveaza pe migranti in Mediterana, acuzandu-le de complicitate cu traficantii de fiinte umane. „Decizia de a deschide porturile sau de a le inchide o ia ministrul de interne”, a afirmat Salvini duminica.

Macron sa se spele pe gura

O decizie care a generat tensiuni cu Franta, aceasta din urma acuzand Italia de ”iresponsabilitate”. ”Nu avem lectii de primit de la o tara care nu si-a respectat angajamentele in materie de azil”, a replicat Salvini. Saptamana trecuta, Salvini  l-a sfatuit  pe Emmanuel Macron „sa spele la gura pentru ca Italia a facut mult mai mult decat francezii care continua sa respinga persoane la Ventimiglia”, la frontiera franco-italiana. O linie dura dar care este aprobata de 59% din italieni, potrivit unui sondaj Ipsos. Sosita la putere in urma alegerilor legislative din 4 martie cu 17% din voturi (pozitia a treia), Liga lui Salvini (aliata cu Adunarea Nationala a Marinei Le Pen in Franta)  era creditata sambata cu 31,2% din intentiile de vot pentru alegerile europene, facand din aceasta miscare eurosceptica primul partid al Italiei, depasindu-si aliatul de coalitie Miscarea 5 Stele (M5S, 30%). Luigi di Maio, liderul M5S, a devenit si el vicepremier si ministru al muncii. Dar Di Maio a fost eclipsat de Salvini, tematicile sociale abordate ale M5S trecand pe plan secund.

author avatar
Tudor Borcea
257 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger