AcasăNewsItalia, un guvern de negasit

Italia, un guvern de negasit

Italia care a invatat sa traiasca in incertitudine: mai mult de 60 de guverne au existat de la proclamarea Republicii in 1946

Italienii au votat duminica pentru fortele de dreapta si antisistem. Chiar daca acestea isi revendica fiecare dreptul de a guverna, nici una nu a reusit sa obtina o majoritate absoluta, arata primele informatii. Cateva scenarii posibile se pot insa contura.

Italia care a invatat sa traiasca in incertitudine mai mult de 60 de guverne au existat de la proclamarea Republicii in 1946

Unul din ele ar fi o coalitie de dreapta/extrema-dreapta. Potrivit sondajelor, coalitia formata din Forza Italia (FI, centru dreapta) a lui Silvio Berlusconi, si Liga Nordului (extrema dreapta) a lui Matteo Salvini, a obtinut aproximativ 37% din voturi (potrivit rezultatelor partiale dupa numararea a 90% din buletinele de vot. Surprinzator, Liga a obtinut 18% din voturi, in fata FI (14%). Tinand cont de sistemul electoral complicat, care combina votul proportional si cel majoritar, este inca  devreme pentru a se cunoaste cum se traduc aceste voturi in numarul de deputati si senatori, insa o majoritate absoluta pare putin probabila. Daca acesta va fi cazul, cu siguranta Matteo Salvini va revendica conducerea coalitiei si a unui eventual guvern, chiar daca nu exista nicio garantie ca Berlusconi se va tine de cuvant si ii va ceda conducerea.

Guvernul 5 stele

Miscarea 5 Stele (M5S) nascuta in 2009 pe fondul respingerii vechii clase politice, a devenit primul partid din Italia cu 32% din voturi. Insuficient insa pentru o majoritate in parlament. O alianta ”antisistem” intre M5S si Liga ar putea obtine aceasta majoritate, spre spaima Bruxelles-ului, dar liderii celor doua formatiuni au respins categoric aceasta eventualitate. O varianta ar fi lansarea de negocieri cu Partidul Democrat (PD, centru stanga) si cu micile partide de stanga. Pentru a fi posibil acest lucru, Matteo Renzi, care a jurat sa nu faca vreodata o alianta cu ”’extremistii”, ar trebui sa cedeze conducerea PD.

Marea coalitie

UE si pietele financiare mizau pe un soi de ”mare alianta”, dupa modelul Germaniei, intre FI si PD, cu sustinerea micilor formatiuni eurofile, insa cifrele de la ora actuala nu arata o astfel de varianta. Potrivit rezultatelor partiale de ieri , PD ar avea doar 107 deputati si FI 102: chiar cu participarea partidelor mici, care nu au avut rezultate prea bune la scrutinul de duminica, totalul este inca departe de majoritatea necesara de 316 deputati, noteaza si Afp.

Fara majoritate

Daca nici o majoritate nu se desemneaza, presedintele republicii, Sergio Mattarella, va trebui sa lase in functie actualul guvern condus de Paolo Gentiloni (centru stanga) care nu are nevoie de votul de incredere al noului parlament pentru a gestiona problemele curente. Dar va dura timp, cele doua camere ale parlamentului se vor intruni in 23 martie pentru a-si alege presedintii si pentru a constitui grupurile parlamentare. Doar atunci Mattarella va incepe consultarile.

author avatar
Andrei Coman
222 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger