AcasăNewsItalia, referendum crucial pentru supravietuirea UE

Italia, referendum crucial pentru supravietuirea UE

Premierul Matteo Renzi va demisiona in cazul unui vor antireforme

Italienii au fost chemati la urme pentru a se pronunta pentru sau impotriva unei reforme constitutionale, un referendum care da fiori reci Europei si pietelor financiare unde exista temeri ca, dupa socul Brexit si cresterea miscarilor populiste, o noua instabilitate se va instala in cea de-a treia economie din zona euro.

Premierul Matteo Renzi va demisiona in cazul unui vor antireforme

Peste 50 de milioane de italieni au fost chemati sa se pronunte asupra unei reforme constitutionale negociata de premieru Matteo Renzi, care prevede in principal reducerea puterilor Senatului, care are la ora actuala aceleasi puteri precum Camera deputatilor. In favoarea reformei s-au pronuntat Renzi , Partidul Democrat (centru-stanga) condus de el si aliatul sau, Noul Centru Dreapta, sustinuti de fosti sefi de stat si de guvern precum Romano Prodi si Enrico Letta. In cazul unui ”da” numarul senatorilor va scadea de la 315 la 100 iar procesul adoptarii legilor va fi sensibil simplificat, spre deosebire de actualul ”bicameralism perfect”, unde este necesar consensul ambelor camere. Din 1964, Italia a avut 60 guerne si 27 premieri. Patronatul, dar si personalitati din sport, showbiz sau chiar lideri precum Barack Obama si Angela Merkel au estimat ca reforma va moderniza Italia si va reprezenta un pas in directia buna. Opozantii reformei din randurile extremei drepte si extremei stangi, trecand prin miscarea populista 5 Stele (M5S), Liga Nordului dar si partidul Forza Italia (Berlusconi) au denuntat riscul unei concentrari a puterii in mainile guvernului si avand ca numitor comun dorinta unei demisii a lui Matteo Renzi.

Ce consecinte economice?

Partenerii europeni si pietele financiare considera ca un vot pentru reforma ar consolida stabilitatea celei de-a treia economii din zona euro. In cazul unei victorii a opozantilor reformelor, unii analisti evoca un angrenaj care ar putea duce la iesirea Italiei din zona euro, in special datorita fragilitatii sistemului bancar italian. Odata cu un ”Nu” exista temeri cu privire la o paralizie politica a Italiei, mai ales ca Renzi a anuntat ca va demisiona in acest caz, dar si apropierea de putere a euroscepticilor si populistilor, pe fondul victoriei Brexitului si alegerii lui Donald Trump la Casa Alba. Opozantii reformei sunt considerati ca avand o atitudine negativa fata de straini (5 milioane de persoane in Italia) in randurile carora (inclusiv multi romani) exista un deficit de reprezentare, la referendum putand vota doar cei cu cetatenie italiana. Ultimele sondaje de opinie, realizate in urma cu doua saptamani, deoarece sunt interzise cu 15 zile inaintea scrutinului, dadeau un avans intre 5 si 8 puncte procentuale taberei antireforme. Procentul alegatorilor indecisi este foarte mare.

author avatar
Tudor Borcea
109 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger