AcasăNewsItalia arunca plasa peste tigani

Italia arunca plasa peste tigani

Recensamantul romilor, dorit de vicepremierul si ministrul italian de interne, Matteo Salvini, omul forte al noului guvern si liderul Ligii (extrema dreapta), a continuat ieri sa faca valuri in randul opozitiei, dar si in tabara sa.

Celalalt vicepremier, Luigi Di Maio, liderul Miscarii 5 stele (M5S, antisistem), aliatul la guvernare al Ligii, a amintit ca recenzarea unei parti a populatiei pe baza etnica este contrara legii italiene.”Imi face placere ca Salvini a dezmintit orice ipoteza de fisare si de recenzare a imigrantilor pentru ca, daca un lucru este neconstitutional, nu se poate face”, a declarat Di Maio luni seara, intr-o conferinta de presa. Matteo Salvini a propus luni un recensamant al comunitatii rome, pentru a intre altele, facilitarea expulzarii celor cu cetatenie straina aflati in situatie ilegala. ”Romii italieni, din nefericire, trebuie sa-i pastrezi acasa”, a adaugat Salvini. Declaratiile au declansat un val de indignare in randurile opozitiei si disconfort in interiorul guvernului.

Soc? De ce

Romii italieni din nefericire trebuie sa i pastrezi acasa a afirmat Matteo Salvini noul lider al extremei drepte

Salvini a avut grija sa dezminta va direste ”fisarea”sau amprentarea romilor care traiesc in Italia, spunand ca se preocupa de soarta copiilor din aceasta comunitate. ”Obiectivul nostru este o evaluare a situatiei in taberele de romi”, a declarat el luni seara. Ulterior a adaugat pe Twitter: ”Unii vorbesc de ‘soc’, de ce? Ma gandesc doar la acesti bieti copii care sunt invatati sa fure si sa traiasca in ilegalitate”. Nu exista o cifra oficiala dar o asociatie apropiata de comunitatea romilor estimeaza ca in Italia se afla intre 120.000 si 180.000 de romi, majoritatea avand cetatenie italiana. Presa italiana a informat ieri ca , iritat, seful guvernului, Giuseppe Conte, i-a telefonat lui Salvini, chiar daca, aflat luni la Berlin, nu s-a exprimat public pe marginea acestui subiect.

Opozitia: ne intoarcem la fascism

Nu insa si opozitia de stanga care a tras din toate pozitiile asupra lui Salvini denuntand ca propunerea lui aminteste de legile rasiale votate in perioada fascista din anii 1930. ”Italia s-a intors in 1938”, anul in care au fost votate legile rasiale care i-au vizat pe evreii italieni, a notat pe Twitter o senatoare a Partidului Democrat (PD, centru-stanga), Monica Cirinna. Salvini a starnit o adevarata furtuna in Europa dupa ce, saptamana trecuta, a refuzat intrarea intr-un port italian a navei umanitare Aquarius care avea la bord 630 de migranti. Nava a fost plimbata in Mediterana o saptamana inainte sa fie gazduita de Spania. Omniprezenta mediatica a lui Salvini pare sa aduca beneficii pe plan electoral, cele mai recente sondaje indicand un procent de peste 25% intentii de vot pentru Liga, fata de scorul de 17% obtinut la scrutinul legislativ din 4 martie. Aceleasi sondaje constata o scadere a Miscarii 5 Stele, prima plasata la scrutinul din martie.

Trump, faultat de Melania

Melania spune ca detesta politica sotului ei copiii imigrantilor ilegali sunt tinuti in custi

Melania Trump si-a pus sotul la punct declarand ca tara ”trebuie condusa cu inima” si ca ”detesta” sa vada copii separati de parintii lor, cerand un acord bipartizan al Congresului pentru a reforma legile privind imigratia in SUA. Reactia Melaniei vine dupa ce administratia Trump a declarat ”toleranta zero” la frontiera cu Mexic, tradusa prin separarea (incepand cu aprilie) a 2000 de copii de parintii lor care au intrat ilegal pe teritoriu american. Adica parintii sunt trimisi dupa gratii iar copiii in centre de gazduire. O politica denuntata cu virulenta de democrati si care provoaca ingrijorare si in sanul republicanilor. Celor 2000 si se adauga si 9000 de minori fara acte care au trecut singuri frontiera. In total, 11.000 de copii fara acte sunt tinuti in centrele de gazduire pe teritoriul american. De partea sa, Trump i-a acuzat pe democrati ca nu lucreaza cu republicanii pentru o noua lege privind migratia.

Copii in custi metalice

Intr-un material video publicat de politia de frontiera la centrul de gazduire McAllen din Texas (unde se afla 1700 de migranti-familii si copii singuri), centru vizitat si de democrati, se pot vedea zeci de copii care sunt tinuti intr-un soi de custi uriase cu grijale de sarma, dormind pe saltele subtiri. ”Nici mai mult nici mai putin decat o inchisoare”, au lansat democratii, in timp ce fosta Prima Doamna Laura Bush a denuntat o politica ”cruda si imorala”. Pentru Trump, separarea familiilor de migranti are dublu scop: descurajarea imigratiei ilegale dar si o unealta de negociere pentru a-i forta pe democrati sa accepte un compromis in conditiile in care doreste ca Congresul sa finanteze construirea zidului la frontiera cu Mexicul.

 

author avatar
Tudor Borcea
472 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger