AcasăNewsIstoricul Dinu C. Giurescu a parasit aceasta lume. Mesaje de condoleante

Istoricul Dinu C. Giurescu a parasit aceasta lume. Mesaje de condoleante

In seara zilei de 24 aprilie s-a aflat ca Romania a pierdut un om deosebit de valoros, un istoric si un profesor foarte apreciat: academicianul Dinu C. Giurescu.

Dinu C. Giurescu avea 91 de ani. Era descendent al unei familii cunoscute de istorici, fiind fiu al lui Constantin C. Giurescu si nepot al lui Constantin Giurescu.

Plecarea din aceasta lume a celui care, pana de curand, fusese vicepresedinte al Academiei, a fost primita cu tristete. Miercuri, Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de condoleante familiei academicianului si, totodata, Academiei Romane, evocand personalitatea celui disparut. „Model de noblete intelectuala si sufleteasca, mare patriot roman si  fiu devotat al Bisericii Ortodoxe, domnul Dinu C. Giurescu va ramane in memoria nationala pentru numeroasele si valoroasele sale studii si lucrari in sfera larga a istoriografiei, in special cele de istorie a romanilor si de arta romaneasca. In aceste momente triste pentru familie si pentru toti cei care l-au cunoscut si pretuit, adresam tuturor cuvant parintesc de mangaiere sufleteasca si ii incredintam de intreaga noastra compasiune”, a transmis, intre altele, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Custodele Coroanei romane, Margareta, a adresat la randul sau „condoleante si profunde regrete familiei indoliate”, mentionand, intr-un comunicat facut public miercuri, ca „profesorul Giurescu a fost un sprijin ferm, discret si datator de confort spiritual, mai ales pentru sora mea, Sofia, si pentru mine” si ca „in acei primii ani ai intoarcerii, Dinu Giurescu a fost ca o roca de neclintit (…), pastrand discretie, incurajand si aducand sfaturi competente, vindecand necunoasterea cu eruditia sa tacuta”.

Un mesaj a transmis,inca de seara trecuta, si sefa Guvernului, care a adresat condoleante familiei greu incercate a academicianului Dinu C. Giurescu. ”M-a intristat vestea plecarii dintre noi a istoricului si academicianului Dinu C. Giurescu. A plecat un om de cultura de o valoare exceptionala, un mare patriot care  si-a dedicat viata cu onestitate si credinta Romaniei. Sa pretuim indemnul domniei sale de a ramane uniti ca neam si sa transmitem mai departe generatiilor viitoare iubirea fata de tara. Transmit condoleante familiei indoliate!”, se arata in mesajul semnat de catre premierul Dancila si postat pe site-ul Executivului.

sursa foto: basilica.ro

236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger