AcasăNewsIsraelul pregateste o lovitura militara asupra Iranului

Israelul pregateste o lovitura militara asupra Iranului

Avioanele israeliene sunt gata de atac asupra instalatiilor nucleare iraniene

Israelul a avertizat ca nu se ia dupa mersul „pozitiv” al negocierilor privind programul nuclear si ar putea initia o actiune unilaterala asupra Iranului.

Serviciile secrete apreciaza ca nu ar fi chiar „unilaterala”, ci s-ar bucura de sprijin din partea Arabiei Saudite, tara care a anuntat ca si-a „reconsiderat” relatiile cu SUA din cauza gestionarii ineficiente a crizei din Siria si a politicii de apropiere fata de Iran.

Avioanele israeliene sunt gata de atac asupra instalatiilor nucleare iraniene

In mai putin de o luna

Practic, s-a revenit la declaratiile din august, cand toata lumea se pregatea de o interventie militara in Siria, Liban si Iran, fiecare dintre aliati avand cate un „sector”. Institutul american pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISSI) a anuntat intr-un raport ca Iranul ar putea produce in aproximativ o luna suficient uraniu imbogatit pentru fabricarea unei bombe nucleare. Semnatarul raportului este David Albright, expert nuclear de top si fost inspector al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, actualmente presedintele ISSI. „Singurul mod prin care Iranul ar putea convinge comunitatea internationala ca nu are de gand sa fabrice arme nucleare este sa dezafecteze mai mult de jumatate din cele 19 centrifuge”, este de parere Albright. Daca nu, Israelul va actiona „unilateral”.

Iranienii se contrazic la nivel inalt

Hossein Naqavi Hosseini, purtatorul de cuvant al Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe s-a grabit sa linisteasca „apele” asigurand ca productia de uraniu imbogatit a fost suspendata „pentru ca nu este necesar uraniu purificat la nivelul de 20%”. Insa, duminica,  Alaeddin Boroujerdi, presedintele Comisiei parlamentare pentru Securitatea Nationala si Politica Externa a declarat ca „activitatile de imbogatire a uraniului la nivelul de 20% continua”. Sec! Danny Danon, adjunctul ministrului israelian al Apararii, a avertizat ca Israelul ar putea ataca instalatiile nucleare iraniene.

author avatar
Adina Mutar
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger