AcasăNewsIsrael face turism din desert

Israel face turism din desert

Hotelul de lux Beresaheet, chiar in inima desertului

Vasta intindere intre Sinai-ul egiptean si Iordania, pana la Marea Rosie, acoperind mai mult de jumatate din suprafata tarii, desertul Negev este putin populat, fata de nordul Israelului. Un capital pe care israelienii vor sa-l fructifice propunand turistilor campinguri de lux, ospitalitate  si activitati ”eco” in aer liber. Deci bani din piatra seaca.

Hotelul de lux Beresaheet chiar in inima desertului

Pentru a lega acest nou eldorado de restul lumii, un nou aeroport international se va ridica din nisipuri, la 18 km nord de statiunea balneara Eilat, la Marea Rosie, si de portul iordanian Aqaba. Turismul este un sector in plina expansiune in Istrael: 2017 a fost un an record cu 3,8 milioane de vizitatori straini care au lasat in tara 5,8 miliarde de dolari, potrivit ministerului israelian al Turismului. Majoritatea turistilor au venit din Statele Unite, Rusia, Franta, Germania si Marea Britanie. Ministerul israselian de resort vrea ca, in cativa ani, ponderea desertului Negev in veniturile din turism sa creasca de la 5% la 20%. Si cresterea numarului de camere de hotel din regiune de la 2000 (la ora actuala) la peste 5000.

Tabere de beduini

Cand este foarte frig in Europa, sa spunem in decembrie, ianuarie, februarie, temperaturile sunt placute in Negev”, spune Uri Sharon, de la ministerul israelian al Turismului, in timpul unui turneu cu jurnalistii Afp. Un mesaj clar adresat turistilor europeni.

Turisti asezati pe marginea craterului lui Ramon in desertul Negev

Negev ofera un sit geologic unic in lume, Craterul lui Ramon, care ofera un peisaj lunar. Salaam El Wadj s-a nascut in aceasta regiune si a deschis o tabara in care locuieste impreuna cu sotia, copiii si caprele sale. El isi gazduieste oaspetii in corturi si ii introduce in modul de viata al beduinilor.Un mod de viata a fost pus sub semnul intrebarii, dupa sosirea britanica , in urma cu  unui secol, apoi a crearii Israelului in 1948. Primirea turistilor ii permit sa pastreze acest patrimoniu, spune el. „Ei nu doresc doar sa doarma intr-o tabara de beduini, vor sa invete”, spune el. Pentru a merge de la o tabara de beduini la alta, turistii calatoresc aproximativ 12 km pe zi, pe cai prestabilite. Bagajele sunt transferate cu masina.

Vin din nisip

In apropierea taberei Salaam El Wadj, Hannah si Eyal Israel au plantat podgorii pe terenuri terasate unde Nabataeenii i-au precedat cu 2000 de ani in urma. Sub eticheta ”Carmey Avdat” si produc in fiecare an 5000 de sticle de Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay si alte soiuri.Aici Eyal inchiriaza si camere pentru turisti care se pot initia si in productia de vin in pivnitele sale. „Exista in mod constant turisti din intreaga lume, care vin sa exploreze, sa faca drumetii, sa guste vinul nostru, sa se plimbe prin alte ferme si sa gusta branza de capra”, spune el, adaugand: Negev este un desert sigur si accesibil.Viile cresc aici ajutate de un sistem modern de irigare care foloseste apa desalinizata din Mediterana.

Aeroport operational din toamna

Temperaturile sunt suportabile si permit practicarea sportului si activitatilor in aer liber

Inima desertului Negev este la doua ore de drum de aeroportul international Ben Gurion, in apropiere de Tel Aviv. Dar un nou aeroport, denumit aeroportul Ramon, se afla in faza de constructie si ar putea fi operational incepand cu aceasta toamna, potrivit presei israeliene. Aeroportul va permite avioanelor de mari dimensiuni sa aterizeze in desert. In prima faza, el va putea gazdui 2 milioane de pasageri pe an si 4,2 milioane pana in 2030.

author avatar
Tudor Borcea
638 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger