AcasăNewsISIS, pe final?

ISIS, pe final?

Shiite Muslims burn an effigy of the leader of the Islamic State group, Abu Bakr al-Baghdadi during a protest in New Delhi, India, Friday, June 9, 2017. The protest was against the Wednesday Islamic State-claimed pair attacks on Iran's parliament and the tomb of its revolutionary leader that killed over a dozen. In the banners ISIS equals to Shaitan means Devil. (AP Photo/Manish Swarup)

Pana la sfarsitul anului, Statul Islamic isi va putea pierde cvasi totalitatea terotoriilor pe care le controleaza in Irak si in Siria. Rusia a anuntat ca un raid aerian al avioanelor sale in Siria l-ar fi ucis pe liderul gruparii teroriste, Abu Bakr al Baghdadi. Baghdadi a tot fost ucis si mereu a inviat.

Rusii verifică dacă Abu Bakr al Baghdadi a murit de a binelea

Dupa ce a pierdut orasul Sirta, in Libia (in decembrie anul trecut), dupa avansul armatei irakiene in Mosul (Irak) oras eliberat in proportie de 90%, si dupa infrangerile din Siria, Daesh se afla acum incercuit in Raqqa, bastionul sau sirian si centrul nevralgic de pregatire a atentatelor organizate in mai multe tari europene. Potrivit ministerului rus al Apararii, liderul ISIS se afla la o intrunire a comandantilor gruparii teroriste, intr-un cartier din sudul orasului Raqa. Dupa un zbor de recunoastere cu o drona, avioane Su-34 si Su-35 au atacat, la ora actuala facandu-se ”verificari” pentru confirmarea mortii lui Al-Baghdadi. Potrivit lui Fabrice Balanche, cercetator asociat la Washington Institute for Near Policy, ”La inceputul lui 2018, SIS ar trebui sa fie aproape exclus din Siria si din Irak”.

Mult teren pierdut

In momentul de varf al expansiunii, ISIS se intindea pe un teritorul de 240.000 kilometri patrati, populatia din interiorul ”califatului” fiind estimata la 10 milioane de oameni. In Siria, Daesh detine inca o parte din provincia Deir Ezzor in valea Eufratului, si zone desertice intre Palmira si Salamia. In Irak, prezenta sa se limiteaza la o infima portiune in Mosul (fosta capitala economica a ”califatului”) si cateva portiuni din teritoriile provinciei Al Anbar. In total, aproape 70.000 de kilometri patrati sunt inca sub controlul ISIS, in interiorul carora traiesc aproximativ 3 milioane de persoane. La trei ani dupa crearea ”califatului” (autoproclamat in iunie 2014) cea mai puternica ogranizatie din istoria terorismului islamic pierde teren si este obligata sa traiasca din rezerve. Pierderea unor orase importante si populate (Mosul, Ramadi, Hassake, Manbij)  a amputat ISIS de o prima sursa de bani: extorcarea si taxele impuse populatiei, biruri ce reprezentau 33% dintr-un buget anual evaluat la finele lui 2015 la peste 2,4 miliarde de dolari.

Petrolul nu mai curge

Cheltuieli, in primul rand bani pentru combatanti: ISIS conteaza mult pe petrol. In 2015, extractiile i-au adus 600 de milioane de dolari, 25% din totalul veniturilor. Dar, in Irak, Daesh a pierdut toate puturile pe care le detinea si, chiar daca controleaza inca 60% din productia petroliera siriana, vanzarile sunt in cadere libera. Din cauza bombardamentelor rusesti si ale coalitiei internationale asupra infrastructurilor petroliere si a taierii cailor de contrabanda catre frontierele Turciei si Iordaniei. ISIS nu mai are capacitatea sa reinnoiasca instalatiile petroliere care sunt depasite, si sa recruteze personal calificat. La ora actuala, ” productia” ISIS in Siria se lilmiteaza la alimentarea populatiei are este inca sub controlul jihadistilor si masinile lor. Si pe plan ”agro” si ”hidro” ISIS sta rau, dupa recucerirea de catre armata irakiana si de kurzi a imenselor baraje din Mosul si Tabka (Siria). Apa si electricitatea continua insa sa fie livrata in zonele aflate inca sub controlul jihadistilor, armata americana dorind sa evite o criza umanitara, subliniaza Balanche. Chiar daca terenurile sunt irigate, sectorul agricol functioneaza la relanti, agricultorii fiind lipsiti de ingrasaminte (fosfat) pentru culturile cerealiere, proctiile de grau scazand cu trei sferturi.

Ideologia si guerilla

Daca modelul ”economic” al ISIS este in prag de colaps, acest declin nu va avea impact imediat asupra capacitatii gruparii de a comite atacuri teroriste in strainatate, potrivit specialistilor centrelor de studii cu privire la radicalizare. ”Cu certitudine, coalitia internationala a oprit capacitatea ISIS de a organiza atentate masive. Dar nu a invins ideologia gruparii, puterea sa de a radicaliza oamenii si de a-i convinge sa comita atentate precum cele din Manchester sau Berlin”, subliniaza Fabrice Balanche. Statul Islamic este pe cale sa se transforme in guerrila, cu celule aflate in adormire, mai ales in ”zonele gri” unde statul este slabit sau inexistent-cum ar fi Sinaiul egiptean, sudul Libiei, estul Yemenului sau sudul Filipinelor. ”Exista riscul ca ISIS sa-si reia rolul de grupare care sustine populatia contra unui Stat care nu-si serveste cetatenii. Eradicarea reala a acestei grupari jihadiste va depinde si de capacitatea statelor sa vina in intampinarea cererilor populatiilor locale”.

author avatar
Tudor Borcea
470 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger