AcasăNewsISIS isi trimite DJ-ii in Afganistan

ISIS isi trimite DJ-ii in Afganistan

Statia jihadista va difuza stiri, interviuri si muzica consacrata Statului Islamic

Daesh este ”on air” si in Afganistan, echipa ”Vocii califatului” bombardand deja undele in provincia Nangarhar, in incercarea de a recruta potentiali adepti.

Statia jihadista va difuza stiri, interviuri si muzica consacrata Statului Islamic

Locuitorii provinciei Nangarhar au raportat ca jihadistii si-au lansat propria statie radio in limba pastuna, ale carei emisiuni vor servi pentru propaganda islamismului radical si pentru atragerea tinerilor musulmani vulnerabili in fata radicalizarii. Agentia de presa Al Jazeera a informat ca autoritatile afgane sunt insa incapabile sa localizeze locatia de unde DJ-ii jihadisti emit programul, a carui durata este de o ora. Dificultatea de a-i urmari (nu si de a-i asculta, fireste) rezida in principal de absenta unei statii fixe, jihadistii servindu-se de emitatori portabili si schimband constant locatia. Repertoriul ”Vocii califatului” propune interviuri, stiri si piese muzicale consacrate Statului Islamic. Postul are un interes special pentru tinerii afgani, care reprezinta 90% din populatia locala, noteaza Sputnik. ”Majoritatea oamenilor sunt someri iar acest post de radio le va da multora idea sa se alature ISIS”, a declarat presedintele Consiliului provinciei Nangarhar. ”Acum, Daesh are sediul la sapte kilometri de Jalalabad si, daca guvernul nu actioneaza repede, islamistii si-ar putea extinde raza de actiune si sa recruteze chiar in Kabul”, a adaugat el. Potrivit comandantului fortelor americane in afganistan, generalul John Campbell, efectivul de pana la 3.000 de jihadisti din aceasta tara nu inceteaza sa-si creasca influenta in aceste teritorii.

Intr-un an, Daesh a pierdut 14% din teritoriu

In anul ce se incheie, organizatia terorista a pierdut 12.800 km, aproximativ 14% din teritoriul asupra caruia detine controlul, potrivit unui raport al institutului IHS. ISIS a pierdut orasul Tikrit (Irak), o parte substantiala a teritoriului sau in apropiere de frontiera de nord a Siriei cu Turcia, o parte din teritoriul de acces la capitala sa din Siria, Raqqa, dar si orasul irakian Mossul. IHS estimeaza insa ca jihadistii controleaza 78.000 de km din teritoriile capturate. Pe de alta parte, ieri, fortele irakiene au preluat controlul asupra orasului Ramadi, controlat pana acum de jihadisti. Un inalt oficial al serviciilor de securitate irakiene a declarat ca lupte grele au loc in centrul orasului, care ”va fi curatat in 72 de ore”.

Noua elevi sirieni, ucisi la scoala de jihadisti

Noua elevi de la o scoala din orasul Deir Ezzor (est) au fost ucisi dupa ce combatanti ISIS au tras o racheta in cladire, a anuntat agentia de presa oficiala siriana, informeaza RTBF. Bilantul a fost confirmat si de catre Observatorul sirian pentru drepturile omului, care a indicat ca proiectilul a ranit si 20 de persoane, ”majoritatea elevi”, potrivit directorului Observatorului, Rami Abdel Rahmane.

author avatar
Tudor Borcea
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger