AcasăNewsISIS isi face Califat virtual

ISIS isi face Califat virtual

Nici un politician nu o sa-i scoata pe jihadisti de pe internet

Invinsa pe teren in Irak si in Siria, gruparea terorista isi va constitui in cyberspatiu ”califatul”, de unde va continua lupta si propaganda, informeaza experti si oficiali. Va fi cu atat mai dificil de a vana organizatia si de-a o scoate din cotloanele ”dark web”, de unde recrutarile si incitarile la atentate vor continua si ele.

Nici un politician nu o sa i scoata pe jihadisti de pe internet

La inceputul acestui an, intr-un text intitulat ”Califatul virtual”, generalul american Joseph Votel, comandantul US Central Command (a carui zona de interventie acopera Orientul Mijlociu si restul Asiei), prevenea: „Nu este suficient sa invingem fizic Statul Islamic pe campul de lupta”. ”Chiar dupa o infrangere decisiva in Siria si in Irak, ISIS isi va gasi foarte probabil un refugiu in ”internetul intunecat”, un refugiu virtual, un califat virtual de unde ca continua sa coordoneze si sa inspire atentate”, spunea Votel. ”In egala masura, aceasta ii va permite sa-si cladeasca o baza de sustinatori pana cand aceasta grupare va fi in masura sa recucereasca teritorii fizice”, arata generalul, citat de Afp. Acest ”califat virtual”, a urmat el, ”este o viziune distorsionata a califatului istoric: o comunitate stratificata de musulmani condusi de un calif (la ora actuala liderul ISIS,  Abou Bakr al-Baghdadi), care aspira sa faca parte dintr-un stat guvernat de sharia si localizat in spatiul cibernetic”.

Comunicarea ISIS a fost afectata nu insa si redusa la tacere

Expertii subliniaza ca, datorita pierderii celei mai mari parti din teritoriile pe care le-a cucerit militar, in Irak si in Siria, comunicarea online a ISIS a fost afectata. Gruparea posteaza mai putin si sub forme mai putin eficiente decat in urma cu cateva luni. Insa aceasta comunicare nu s-a oprit complet.

Jihadism multimedia

Reteaua ISIS de comunicare si de propaganda, ”agentia” Amaq, nu a incetat niciodata sa emita, sa revendice atacuri, sa incite la comiterea de atentate. Publicatiile ISIS online, redactate in mai multe limbi, sunt in continuare disponibile la doar cateva click-uri. Ele ii incita mai mult ca oricand pe sustinatorii califatului, indiferent unde se afla, sa treaca la actiune si isi inmultesc sfaturile, consilierea si instructiunile pentru atacuri teroriste.

Hibrid intre real si virtual

Inca din  2015, o analiza a strategiei de propaganda a ISIS a fost redactata de grupul de reflectie britanic Quilliam (autor Charlie Winter), prezentata sub forma unui raport care se intitula ”califatul virtual”. „Este evident ca prezenta sa ideologica, existenta sa ca idee va deveni mai importanta in urmatoarele luni si in urmatorii ani”, spune Winter. ”Gruparea terorista vrea acum sa transmita faptul ca ideea califatului este mai importanta decat insasi prezenta sa fizica”. Acestea fiind spune, urmeaza expertul, nu este o alegere binara: online sau offline, ci va fi un hibrid al celor doua, intre real si virtual. ”Vom avea de-a face in lunile si anii ce vor veni cu un ISIS slabit dar care va controla inca portiuni de teritoriu, in special in Siria. Si va fi de asemenea o insurectie clandestina in Irak”, spune Winter.

Greu de delete

Sub presiunea guvernelor, a puterilor publice, furnizorii de servicii si marii actori ai internetului mondial au pus in practica masuri si proceduri pentru a impiedica folosirea de catre ISIS a retelei mondiale in scopul de a se organiza si a raspandi propaganda. ”Dar, in ciuda intensificarii vigilentei autoritatilor si retelelor sociale, ISIS face dovada unei o rezistenta semnificativa, datorita supletei,  caracterului modular si adaptabilitatii in fata incercarilor de suprimarea a materialelor jihadiste online”, arata specialistii francezi Laurence Bindner si Raphael Gluck. ISIS „reuseste astfel sa mentina o diseminare suficienta pentru a-si atinge bazinul sau de simpatizanti si a face noi recrutari”, spun cei doi. Propaganda online a ISIS, care a descris perioada 2014-2015, cand gruparea controla regiuni imense din Siria si Irak, drept ”epoca de aur”, va fi „extrem de dificil de combatut”, avertizeaza Charlie Winter. ”Nu va merge cu cenzurarea internetului”, estimeaza Winter. ”Autoritatile se focuseaza pe o parte gresita a internetului (reteaua marelui public) iar aceasta este o problema. Johadistii se ascund in internetul profund, folosind criptari. Va exista totdeauna refugiu pentru teroristi pe internet, indiferent ce declara politicienii”.

author avatar
Tudor Borcea
237 afisari
Zenville

Ultimele știri

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...

Vânt puternic în mai multe zone din țară. Avertizare de la ANM – HARTA/Cum va fi vremea în București

Vântul va avea intensificări, vineri, în cea mai mare parte a țării. Rafalele vor fi mai puternice la munte, în zona înaltă. Meteorologii au...
proger