AcasăNewsISIS dinamiteaza moscheea unde si-a proclamat ”califatul”

ISIS dinamiteaza moscheea unde si-a proclamat ”califatul”

La capatul puterilor,  in Mosul,  Daesh a comis o noua crima istorica, distrugand marea moschee Al-Nuri si celebrul sau minaret inclinat , de 45 de metri inaltime, supranumit ”Turnul din Pisa” al Irakului.

In aceasta moschee, liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, si-a facut, in 5 iulie 2014, prima si singura sa aparitie publica pentru a proclama califatul jihadist. ”Fortele noastre avansau in orasul vechi din Mosul. Cand au ajuns la 50 de metri de moschee, jihadistii au detonat-o, inclusiv minaretul”, a declarat generalul Abdulamir Yarallah, comandantul irakian responsabil de ofensifa antijihadista din Mosul.

Abu Bakr al Baghdadi in moscheea Al Nuri pe care tocmai a facut o buicati

ISIS a incercat degeaba, via agentia sa de propaganda,  Amaq, sa acuze aviatia americana de distrugerea celor doua monumente. Cladita intre anii 1171 si 1173, moscheea era fala orasului. Incapabili sa repare un defect de constructie al minaretului, care se inclina, constructorii au justificat aceasta inclinare prin aceea ca minaretul se posterna in fata ascensiunii lui Mahomed. ”A arunca in aer acest monument inestimabil reprezinta o recunoastere oficiala de catre ISIS a infrangerii”, a declara premierul irakian, Haider al-Abadi.

author avatar
Tudor Borcea
193 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger