AcasăNewsISIS a interupt emisia postului TV5 Monde

ISIS a interupt emisia postului TV5 Monde

Ecran negru pentru statia tv francofona. Miercuri seara, postul a fost piratat de un grup de jihadisti care s-au revendicat apropiati ai Statului Islamic. Paginile de Facebook, Twitter si site-ul TV5 Monde difuzau mesaje de propaganda jihadiste.

Statul Islamic a atacat simbolul francofoniei in lume

Atacul a avut loc la ora 22, specialistii dandu-si seama repede ca este vorba de un atac informatic. Catre miezul noptii, directorul TV5Monde, Yves Bigot, a declarat ca televiziunea ”nu mai este in masura sa emita pe nici unul din canalele proprii” si ca ”Site-urile si retelele sociale nu se mai afla sub controlul nostru si afiseaza revendicari SI”. Toate emisiunile au fost intrerupte pana la orele 01. Peste o ora, TV5 Monde a reusit sa reia controlul conturilor sale de Facebook si Twitter. Jihadistii au postat mesaje de propaganda si documente prezentate ca acte de identitate si CV-uri ale unor rude ai militarilor francezi implicati in operatiunile contra ISIS. ”Soldati francezi, stati departe de Statul Islamic. Aveti sansa sa va salvati familiile, profitati de ea”, se arata intr-unul din mesaje. „In numele lui Allah, a tot milostivul, CyberCalifatul isí continua jihadul cibernetic impotriva inamicilor Statului Islamic”, titra altul.

”Pentru asta francezii au primit cadourile de la Charlie Hebdo si Hyper Casaher”

Mesaje il acuzau pe presedintele Francois Hollande ca a comis o ”greseala de neiertat” aliniindu-se ”unui razboi care nu foloseste la nimic”. ”Pentru asta francezii au primit cadourile de la Charlie Hebdo si de la Hyper Casher”, au adaugat piratii, referindu-se la atentatele din ianuarie din Paris.

Ieri dimineata, postul a reusit sa restabileasca o parte din programele sale dar nu si jurnalele. Yves Bigot a declarat ca atacul este ”fara precedent in istoria televiziunii”. TV5 Monde (11 canale)  este receptat in peste 200 de tari si teritorii din lume, fiind perceput ca un simbol al televiziunii franceze in lume. Premierul francez Manuel Valls a estimat ca atacul este ”o atingere inacceptabila a libertatii de informare si expresie”. ”Ancheta este in curs”, ”suntem confruntati cu teroristi determinati iar noi suntem determinati sa-i combatem”, a declarat ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, potrivit AFP. Atacul informatic a intervenit in ziua lansarii unui nou canal tematic ,TV5 Monde Style HD, dedicat ”artei de a trai à la française”, in zona Asia-Pacific, in tarile din Maghreb si Orientul Mijlociu.

Numarul francezilor care s-au alaturat jihadului, in crestere cu 84% fata de 2014

Aproximativ 1.500 de francezi au parasit tara pentru a se alatura combatantilor jihadisti din Siria si Irak, potrivit unui raport al Senatului francez. Raportul precizeaza ca din cei 3.000 de jihadisti europeni identificati in regiunile aflate sub controlul ISIS (numarul total al acestor cetateni europeni fiind inca departe de a fi identificat), 47% sunt francezi. O crestere cu 84% in raport cu ianuarie 2014. Din cei 1.432 de francezi, 413, din care fac parte si 119 femei,  se afla efectiv in zonele de lupta.

 

author avatar
Tudor Borcea
668 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger