AcasăNewsIsarestii Europei de Est, in ancheta

Isarestii Europei de Est, in ancheta

Adam Glapinski, guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei

Saptamana trecuta, guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei, Adam Glapinski, a fost luat la intrebari de procurori, numele sau adaugandu-se pe o lista din ce in ce mai mare in care apar responsabili ai bancilor centrale din estul continentului care sunt incurcati in anchete penale.

Adam Glapinski guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei

De la Marea Neagra si pana in tarile baltice, autoritatile au pus sub acuzare oficiali ai bancilor centrale sau i-au convocat la audieri pentru a da detalii in privinta unor anchete ce au zguduit pietele si au modelat peisajul politic intr-o regiune care incearca sa ajunga din urma Occidentul mai bogat, noteaza Bloomberg. De asemenea, autoritatile, au atras atentia asupra industriilor financiare afectate de scandal si au creat noi obstacole pentru tarile care se pregatesc sa adere la euro.

Bogdan Olteanu fost viceguvernator al BNR

Niciunul dintre cei acuzati nu a fost condamnat,  lasand nerezolvata intrebarea daca oficialii bancilor  au facut ceva gresit sau daca sunt sub presiunea fortelor politice care incearca sa submineze numirea celor desemnati de partide rivale sau sa ii faca sa serveasca unor interese speciale. Oricum, exista un spatiu de conflict, in timp ce tarile estice continua sa urmareasca standardele politice si economice care au existat in Europa de Vest timp de decenii.

Intrebari ”de rutina”

„O parte are legatura bineinteles cu problemele generalizate care exista cu statul de drept in Europa de Est”, a declarat Daniel Gros, directorul Centre for European Policy Studies. „Si unele dintre problemele care stau la baza sectorului bancar par a fi foarte grave”, a adaugat el. Guvernatorul Glapinski a fost chemat de procurori sa raspunda la intrebari in legatura cu acuzatiile de coruptie care ii sunt aduse protejatului sau, presedintele Autoritatii poloneze de Supervizare Bancara. Numit in functie de actualul partid aflat la putere in Polonia, Glapinski a respins orice implicare in acest scandal si a denuntat drept manevre politice solicitarile de a demisiona venite din partea partidelor de opozitie.Polonia nu intentioneaza sa se alature zonei euro curand. Dar in alte state din Europa de Est, aceste anchete in care sunt vizati oficiali ai bancilor centrale au declansat ciocniri cu Banca Centrala Europeana.

Letonia, Slovenia

In Letonia, anul trecut, a izbucnit un scandal dupa ce politia l-a acuzat pe guvernatorul Bancii Centrale, Ilmars Rimsevics, ca ar fi acceptat mita de la o banca pentru a o ajuta sa rezolve niste probleme de reglementare. Un consilier al Curtii europene de Justitie a acuzat Letonia ca a incalcat legislatia UE prin impiedicarea lui Ilmars Rimsevics sa isi exercite atributiile. Rimsevics a respins acuzatiile, iar o decizie definitiva a tribunalului ar putea fi emisa in luna aprilie. In Slovenia, fosti oficiali ai Bancii Centrale s-ar putea confrunta la randul lor cu urmarirea penala. La origine,un program din 2013 pentru acordarea de asistenta financiara bancilor detinute de stat, program care i-a facut pe investitori sa piarda 600 de milioane de euro. Acestia au apelat la justitie atacand acest program, o plangere fiind facuta impotriva fostului guvernator al Bancii Centrale, Bostjan Jazbec si a unor membri ai Consiliului de Administratie.

Romania, Bulgaria

In Romania, tara care se pregateste sa adere la euro in urmatorul deceniu, viceguvernatorul Bancii Nationale, Bogdan Olteanu, si-a dat demisia in 2016 dupa ce a fost arestat de procurorii anticoruptie. Bogdan Olteanu a respins acuzatiile de trafic de influenta iar procesul sau este in derulare. In Bulgaria, fostii viceguvernatori ai Bancii Nationale, Tsvetan Gunev si Rumen Simeonov au fost acuzati, alaturi de alte 16 persoane, pentru ca nu ar fi supervizat in mod adecvat banca Corporate Commercial Bank AD, care s-a prabusit. Scandalul generat a complicat si mai mult planurile Bulgariei de a adera la euro, in conditiile in care, anul trecut, Banca Centrala Europeana si-a exprimat ”serioase preocupari” fata de guvernanta din sectorul bancar. Analistul Teneo Intelligence, Otilia Dhand, a declarat:

„acuzatiile impotriva oficialilor bancilor centrale din mai multe tari ridica intrebari privind integritatea institutionala si cat de pregatite sunt aceste tari sa adere la zona euro. Actualele state membre ale zonei euro vor fi si mai ezitante in a accepta in continuare noi membri, daca au indoieli cu privire la cat de pregatiti sunt acestia”.

author avatar
Andrei Coman
519 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger