AcasăNewsIsarescule, ROBOR a fost manipulat!

Isarescule, ROBOR a fost manipulat!

Guvernatorul BNR nu vrea sa stie cine s-a jucat cu ratele romanilor

Cum  ne-a tot ametit  atata vreme matusalemicul guvernator al BNR ca ROBOR-ul „nu are nimic” si cum a „garantat” el  ca „nu exista manipulare”! Sa vedem cu va drege busuiocul acum, dupa ce  raportul Comisiei economice din Senat spune ca ROBOR a fost manipulat, iar calcularea lui s-a dovedit a fi una aranjata. Asa merg lucrurile intr-o Romanie colonie a marilor banci –  dobanzile isi vad de treaba si urca din nou, ROBOR la 3 luni trece deja la 3,41%, cea mai ridicata valoare din ultimele 9 luni.

Guvernatorul BNR nu vrea sa stie cine s a jucat cu ratele romanilor

Concret, „ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotatii dovedindu-se a nu fi una transparenta, ci una aranjata”, a declarat seful Comisie economice a Senatului Daniel Zamfir. Comisia va propune demiterea presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, si sanctionarea lui Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere al BNR. “Comisia economica a propus inca de pe 20 martie (de la prezentarea raportului partial) fie sa se decupleze ROBOR de la calculul dobanzilor creditelor in lei, fie sa se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice.

Bogdan Chiritoiu a actionat impotriva legii

Presedintele Consiliului Concurentei a actionat impotriva legii, cu rea credinta, si a determinat inchiderea acestei investigatii nesanctionand bancile, desi avea numeroase elemente care sa il duca la faptul ca ROBOR a fost manipulat. (…) „Avand in vedere concluziile formulate, Comisia a inaintat deja raportul anchetei Biroului permanent in vederea transmiterii catre presedintele Romaniei a propunerii de demitere a lui Bogdan Chiritoiu din functia de presedinte al Consiliului Concurentei. Avand in vedere obiectivele Comisiei de ancheta parlamentara, Comisia economica nu are competenta de a se pronunta in legatura cu veridicitatea acuzatiilor referitoare la existenta unor angajati fictivi la Consiliul Concurentei. In sensul verificarii acestor acuzatii si aplicarii eventualelor sanctiuni, Comisia economica a sesizat deja Curtea de Conturi pentru a dispune acolo verificari”, a spus Zamfir.

Guvernatorul BNR nu vrea sa stie cine s a jucat cu ratele romanilor

O alta propunere a Comisiei se refera la refuzul prezentarii la audierile din Parlament, vizati sunt senatorul Florin Citu si angajati ai bancii centrale. “Dat fiind refuzul sistematic al senatorului Florin Citu de a participa, in calitate de fost trezorier al ING, la audierile din cadrul comisiei parlamentare privind investigatia legata de Consiliul Concurentei, Comisia economica a decis sa propuna modificarea legii in sensul sanctionarii persoanelor citate care refuza audierea. Dat fiind refuzul repetat al domnului Nicolae Cinteza, director al Directiei de Supraveghere a BNR, si al domnului Serban Matei, director al Directiei Relatii Internationale  a BNR, Comisia economica, industrii si servicii propune Biroului Permanent al Senatului sa transmita o solicitare Guvernatorului Mugur Isarescu privind sanctionarea corespunzatoare a celor doi angajati”, se arata in finalul raportului.

author avatar
Andrei Coman
2.083 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger