AcasăNewsIsarescu se da din nou important!

Isarescu se da din nou important!

Ieri a fost forfota mare la BNR. Isarescu s-a trezit cu faţa la cearşaf şi a ţinut sa anunţe ca apocalipsa economica a Romaniei vine anul acesta. Guvernul inca nu a reacţionat, lasandu-ne cu Mugur Isarescu pe post de Baba Vanga a economiei noastre.

Declaraţiile şefului BNR sunt aproape de neinţeles cert e ca iasraşi ni se prezice un an dificil de ti vine sa emigrezi şi alta nu

Nu ne ajungea anunţul ANRE care spune ca se umfla factura electrica a consumatorului casnic cu 8 la suta, dupa 10 ianuarie, şi vestea ca se scumpeşte haleala pentru ca euro a crescut, ca, poc, ne mai da şi Guvernatorul BNR una dupa ceafa. BNR ar putea implementa restricţii la creditarea populaţiei incepand din primavara, la recomandarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macropudenţiala. Altfel spus, adio credite luate uşor, dragi romani. In plus, acelaşi domn a anunţat şi creşterea dobanzii-cheie de la 1, 75 la 2 la suta. De asemenea, a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitaţii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an. Isarescu a precizat insa ca  impactul majorarii dobanzii de politica monetara este minor in ceea ce priveşte ROBOR la trei şi şase luni, in traducere libere insemnand ca aceasta sporire nu va afecta populaţia. Aşa o fi, dar in Romania, cum creşte ceva, cum simţi cum se mareşte gaura in portofel. Domnia sa a tras şi presa de urechi spunand ca „impactul este minor şi, in consecinţa, mediatizarea excesiva trebuie sa fie atenuata”. Nu va panicaţi, chiar daca veţi manca mai puţin, chiar daca vacanţele vor fi mai scurte şi economiile mai subţiri, cam aşa s-ar citi indemnul de mai sus.  Şi un alt economist de vaza, Florin Ciţu ne cam da dreptate. Iata ce scrie analistul pe pagina sa de Facebook: “Aşa cum am avertizat anul trecut, dezmaţul fiscal al PSD costa! Rata mare a inflaţiei şi deprecierea monedei naţionale au forţat BNR sa intervina. Din punctul meu de vedere, BNR va creşte dobanda de politica monetara pana la 4% in urmatoarele luni. Ceea ce inseamna un ROBOR de minim 4,25%”. Asta ar insemna ca bancile comerciale sa majoreze dobanzile la credite, apoi şi la depozite. Deci şi ROBOR-ul o sa se duca, ce sa vezi,  tot in sus…

author avatar
Andrei Coman
478 afisari

2 COMENTARII

  1. Dupa cum am mai scris,guvernatorul bncoloniei,numit de stapani,joaca dupa interese straine de peste un sfert de veac si o va mai face.Cum cresc un pic salariile,hopa cursul leului o ia la vale,dobanzile la mal,impozitele asisderea etc.Asta,pe langa altii precum Mutalakul,este exponentul mercenariatului din colonie,cel mai tipic.

  2. Remarcați totuși că bancherii ar fi strâns niște bani „cu ROBOR-ul” ,iar domnul Isărescu încearcă să îi ia la BNR cu, dobnda de politică monetară, cu facilitatea de creditate, cu facilitatea de depozit, probabil pentru că i s-ar fi redus rezervele ?
    În același timp anunță inflație, deci scăderea puterii de cumpărarea și probabil urmărește să refacă „rezervele internaționale” , care ar mai fi scăzut, ctă vreme cursul valutar a fost „stabil”, deci , BNR ar fi cheltuit pentru a nu se „deprecia” cursul de schimb ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger