AcasăNewsIsarescu s-a cam saturat de FMI

Isarescu s-a cam saturat de FMI

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este de parere ca actualul acord cu FMI, odata incheiat, ar fi de ajuns pentru intregul an, iar un alt document similar nu ar mai fi necesar de initiat.

Mugur Isarescu crede ca actualul acord cu FMI acopera intregul an 2013

Actualul acord cu FMI a fost semnat in 2011 si ar trebui sa se finalizeze pana in aprilie 2013. Isarescu sustine ca acest acord trebuie parcurs pana la capat. „Discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord, candva in prima jumatate ( a anului in curs – n.r.), cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013”, a spus guvernatorul BNR. Ca de obicei, mesajul „incriptat” in declaratia oficiala  ar suna cam asa: nu mai avem nevoie de inca un acord. Cu alte cuvinte, pana si Isarescu s-a cam saturat de FMI. Oricum, o misiune a Fondului, condusa de Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie 2013, pentru cea de-a saptea si a opta evaluare a acordului stand-by.

Scadente

Reamintim ca, in 2009, Romania a imprumutat 10 miliarde de euro de la FMI, suma care, cu dobanzi, urca la 13 miliarde de euro. Plata ratelor a inceput de anul trecut, iar pana pe 31 decembrie 2012 s-au achitat 1,7 miliarde de euro. Pentru 2013, Romania are de platit peste 5,2 miliarde de euro, in 2014 – 4,85 de miliarde de euro, urmand ca pana in 2016 sa mai achitam aproximativ 1,7 miliarde de euro. Evident, principalul efort financiar vine din  partea Bancii Nationale, care trebuie sa gaseasca suficiente parghii prin care sa adune miliarde de euro ca sa plateasca datoriile facute – inutil, spun analistiieconomici – de catre guvernele anterioare.

author avatar
Arpad Dobre
449 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger