AcasăNewsIsarescu agreeaza uniunea bancara, nu si pe cea fiscala

Isarescu agreeaza uniunea bancara, nu si pe cea fiscala

Parere. Mugur Isarescu spune ca politicienii UE se opun realizarii uniunii fiscale

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ideea unei uniuni bancare, demers care poate fi aplicat si tarilor din afara zonei euro, insa crede ca uniunea fiscala  va fi greu de aplicat.

Parere. Mugur Isarescu spune ca politicienii UE se opun realizarii uniunii fiscale

Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Asociatia Romana pentru Clubul de la Roma (ARCoR) au organizat conferinta internationala cu tema  „The Power of the Mind”.  Isarescu a prezentat viziunea sa despe viitorul sistemului bancar la nivel international, in general, si in UE, in mod special. Autoritatile de la Bruxelles au lansat recent ideea  uniunii bancare, ca prim pas spre uniunea fiscala (apoi si federalizarea Europei). Demersul este controversat, deoarece statele UE trebuie sa cedeze inclusiv din suveranitatea lor.

Loc de fentat restrictiile

Isarescu sustine ca uniunea bancara este fezabila, fiind optionala pentru Romania (teoretic, deoarece, practic,  Bucurestiul este deja de acord). Guvernatorul BNR a atras insa atentia ca masura este greu de aplicat, in cazul in care o banca dintr-o tara care nu adera la uniunea bancara  are o subsidiara intr-o tara care a aderat deja. „Subsidiarele locale pot evita legislatia bancara mai prohibitiva”, a spus Isarescu, sugerand ca acele banci ar putea fenta restrictiile bancare ale UE. Seful BNR a mai spus ca si uniunea fiscala este necesara, mai ales in vremuri de criza, dar va fi greu de obtinut consensul politic la nivelul UE.

author avatar
Arpad Dobre
118 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger