AcasăNewsIsarescu, acuzat ca ar fi "turnat la Securitate"/ REACTIE

Isarescu, acuzat ca ar fi „turnat la Securitate”/ REACTIE

Dupa ce un cotidian central a titrat, in editia de marti, ca actualul guvernator al Bancii Nationale ar fi dat informari la Securitate, sub numele de cod „Manole”, s-a asteptat o reactie fie din partea lui Mugur Isarescu, fie din partea institutiei pe care o conduce acesta.

Iar aceasta a venit, in sensul in care se face trimitere la un interviu acordat, luna trecuta, de catre guvernatorul BNR, pentru o alta publicatie centrala. Cand, intrebat daca se poate considera ca a facut politie politica, a precizat, printre altele, urmatoarele aspecte: „Cand am devenit prim-ministru, am cerut explicit sa se analizeze activitatea institutului, pentru ca era singurul institut care avea voie sa ”studieze” capitalismul. Concluzia acelei analize a fost una clara: ca nu e vorba de asa ceva! Este adevarat ca statulul neconventional al IEM (Institutul de Economie Mondiala -n.r) impunea salariatilor o anumita rigoare. Cu atat mai mult, cu cat am avut multe intalniri in acea perioada cu cercetatori, cu jurnalisti straini, cu diplomati, si am plecat de mai multe ori in strainatate. Desigur, cu acceptul, asa cum era atunci, al institutiilor statului. Si cu referinte pe care angajatii le scriau intre ei ca garantii reciproce”, sustinea, la vremea respectiva, guvernatorul BNR, intr-un interviu.

Nevoia de lamuriri a aparut dupa ce Romania Libera a titrat, printre altele, urmatoarele aspecte: „„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, inainte de 1989, actualul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. Se afla in evidentele UM 0195, adica sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informatii Externe. Turnatoriile sursei „Manole“ vizau, in special, diplomati straini de la Bucuresti, cu care Mugur Isarescu avea contacte constante. Iar dintre diplomati, cel mai des intalniti erau cei americani si britanici. Nici colegii lui Isarescu de la Institutul de Economie Mondiala nu scapau de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unitatii Militare 0195”, sustin cei de la Romania Libera.

Va amintim ca Isarescu a lucrat la Institutul de Economie Mondiala vreme de 17 ani.

author avatar
Andrei Coman
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger