AcasăNewsIranul refuza sa-si instraineze uraniul imbogatit

Iranul refuza sa-si instraineze uraniul imbogatit

Negociatorul rus Kirienko (foto jos) este cel care a construit centrala de la Bushehr

Teheranul a anuntat ca nu va ceda presiunilor „puterilor occidentale” de a scoate afara din tara stocul de uraniu imbogatit.

Instrainarea stocurilor de uraniu imbogatit era principala conditie pentru reluarea negocierilor in privinta programului nuclear iranian, care va avea loc la Geneva, la 15 octombrie.

Negociatorul rus Kirienko (foto jos) este cel care a construit centrala de la Bushehr
Kirienko

„Linia rosie”

„Putem negocia asupra formei, cantitatii si nivelul de imbogatire a uraniului, dar nu despre scoaterea afara din tara a materialelor”, a subliniat adjunctul ministrului de Externe, Abbas Araqchi. „Aceasta este linia noastra rosie!” Iranul ar fi de acord sa se limiteze la uraniu imbogatit pana la 20%, numai daca SUA si UE vor ridica sanctiunile si vor debloca sistemul financiar. Teheranul ar permite si „o intruziune mai larga” a expertilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.

Modelul „eliminarii armelor chimice”

Obama si Putin duc tratative secrete cu iranienii in privinta programului nuclear, iar „pionul” de legatura este Serghei Kirienko, directorul Rosatom (Agentia pentru Energie Atomica a Rusiei) si totodata cel care a construit pentru Iran prima centrala nucleara, de la Bushehr. Kirienko a facut carari in iulie si august intre Washington, Moscova si Teheran, la ayatollahul Ali Khamenei.  Acolo a fost infiintata o echipa de specialisti rusi, vorbitori de farsi, care cunosc in profunzime proiectele nucleare iraniene, si cele civile, si cele militare. Proiectul de negociere este asemanator cu cel impus lui Bashar al-Assad, de dezactivare a armelor chimice si scoaterea afara din tara a materialelor de risc. Numai ca, se pare, iranienii vorbesc deocamdata alt „dialect” farsi decat cel vorbit de rusi.

author avatar
Adina Mutar
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger