AcasăNewsIon Iliescu: "Nu am confirmat existenta inchisorilor CIA in Romania"

Ion Iliescu: „Nu am confirmat existenta inchisorilor CIA in Romania”

Dupa ce zilele trecute a dezvaluit, intr-un interviu acordat publicatiei „Der Spiegel”, ca a oferit un sediu reprezentantilor CIA, Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, revine cu o serie de precizari.

Iliescu se declara „neplacut surprins” de modul in care au fost interpretate declaratiile sale din publicatia amintita. Fostul presedinte al Romaniei neaga ca ar fi confirmat existenta unei inchisori CIA in Romania si spune ca „este ridicola, degradanta si periculoasa pentru tara noastra opinia conform careia eu as fi vrut sa fac jocul rusilor”.

„Vreau sa fiu cat se poate de clar: nu am confirmat in niciun fel existenta unei inchisori ilegale a CIA pe teritoriul Romaniei, inchisoare in care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar ca, daca as fi stiut ce destinatie are facilitatea solicitata de partea americana, as fi luat, cu siguranta, o alta decizie. Stiind ceea ce aprobasem – acordarea unui sediu pentru reprezentanta CIA in Romania – justifica faptul ca, in toti acesti ani, am negat existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniei. Resping cu toata hotararea interpretarea acestui gest-firesc intre parteneri si aliati-drept o forma de a mitui partea americana, pentru ca Romania sa fie primita in NATO. Aprobarea a fost data, din cate stiu, dupa ce la Praga, la summitul NATO, in noiembrie 2002, s-a luat decizia admiterii tarii noastre in Alianta Nord-Atlantica”, a fost mesajul transmis de Ion Iliescu.

In plus, fostul presedinte al Romaniei sustine ca „tara noastra si-a asumat niste angajamente care nu sunt nici ale mele, nici ale lui Traian Basescu si nici ale actualului presedinte, Klaus Iohannis. Sunt ale Romaniei si sunt in logica servirii intereselor Romaniei. Pentru toate exista un cost. SUA si-au asumat lupta impotriva terorismului. Costuri pe care le-am cunoscut si noi in angajamentele noastre din Irak si Afganistan. Nu trebuia sa ni le asumam? Nu trebuia sa respectam regulile stabilite prin tratatele la care suntem parte?”.

author avatar
Cristi Ionita
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger