AcasăNewsIon Iliescu: "Am aprobat cererea pentru un sediu CIA in Romania"

Ion Iliescu: „Am aprobat cererea pentru un sediu CIA in Romania”

Intr-un interviu acordat pentru publicatia germana „Spiegel”, Ion Iliescu, fostul presedinte al Romaniei, recunoaste ca a aprobat infiintarea unui sediu CIA in Romania.

Iliescu sustine ca a aprobat cererea pentru un sediu CIA in Romania undeva la sfarsitul lui 2002 sau inceputul lui 2003, dar afirma ca „nu stiam ce se petrece acolo. Noi nu ne-am amestecat in activitatile lor”.

Fostul presedinte al Romaniei spune ca „aliatii nostri americani ne-au rugat sa le punem la dispozitie un sediu. Era vorba despre un gest de bunavointa in perioada de dinaintea aderarii noastre la NATO. Mi s-a parut la vremea respectiva o chestiune minora. Daca stiam ce se petrece acolo, sigur ca raspunsul nu era unul pozitiv”.

Jurnalistii germani sustin ca Ion Iliescu este al doilea sef de stat care recunoaste existenta centrelor secrete de detentie ale CIA, dupa liderul polonez Alexander Kvasnievski.

Reprezentantul Romaniei in aceasta actiune a fost Ioan Talpes, fost sef al administratiei prezidentiale, fost consilier pe securitate nationala si fost sef al Serviciului de Informatii Externe. Talpes recunoaste si el prezenta unui centru de detentie al CIA in Romania, dar spune ca „partea romana nu a vrut sa stie ce se petrece in sediul CIA de la Bucuresti”.

author avatar
Cristi Ionita
350 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger