AcasăNewsIohannis trimite Legile Justitiei la CCR. Si sesizeaza Comisia de la Venetia

Iohannis trimite Legile Justitiei la CCR. Si sesizeaza Comisia de la Venetia

Presedintele a iesit, in urma cu scurta vreme, in fata presei, facand referire la Legile Justitiei, si anuntand ca a decis sa trimita intregul pachet de trei legi Curtii Constitutionale, dar si sa sesizeze Comisia de la Venetia, pe aceeasi tema.

Este vorba despre Legea 303/2004 (cea privind statutul magistratilor -n.n), Legea 304/2004 (referitoare la organizarea judecatoreasca-n.n) si, respectiv, Legea 317/2004 (referitor la organizarea si fucntionarea Consiliului Superior al Magistraturii). „Constat, chiar de la inceput, ca ele nu sunt deplin adecvate nici cadrului constitutional intern si nici standardelor europene in materie (…) in forma care se prezinta acum, pachetul de modificare a Legilor Justitiei nu corespunde nici exigentelor unui stat democratic (…) si nici asteptarilor romanilor, care-si doresc o justitie independenta, bazata pe lege si neinfluentabila. Am decis ca atare sa trimit intregul pachet inapoi la CCR si, in paralel, sa sesizez Comisia de la Venetia”, a anuntat Iohannis.

Totodata, primul om in stat a adresat, public, un mesaj Curtii. „De aceea, fac un apel catre CCR, de a nu se grabi si a conclucra cu organismul european”, a transmis presedintele.

PSD a imbrobodit poporul”

Insa pana sa anunte acest aspect, seful statului a facut referire la campania electorala pentru parlamentarele din 2016, sustinand ca „PSD a imbrobodit poporul cu un program numai lapte si miere. Si au castigat alegerile si au ajuns la guvernare (…), dar a urmat cu totul si cu totul altceva – a incep asaltul asupra justitiei din partea PSD”.

Iohannis a facut referire si la Ordonanta 13, abrogata intre timp. „Atunci, la inceputul anului 2017, au venit cu acea infama OUG 13. Acea ordonanta am reusit sa-i oprim impreuna. Sute de mii de romani de buna-credinta au protestat atunci in strada pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat in Parlament. Iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a legilor Justitiei a ajuns acum si in faza in care se cere promulgarea acestor legi. (…) nu putem sa asistam pasivi la o rescriere din mers a Constitutiei”, a afirmat presedintele.

289 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger