Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Iohannis sesizeaza CCR asupra modificarilor aduse Codului penal

Iohannis sesizeaza CCR asupra modificarilor aduse Codului penal

Autor:

Presedintele a adresat, vineri, o ampla solicitare presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, dupa ce Parlamentul i-a trimis spre promulgare, pe 2 mai, modificarile aduse Codul penal si trecute de votul senatorilor si al deputatilor.

 

presedinte 720x405 Iohannis sesizeaza CCR asupra modificarilor aduse Codului penalEste vorba, mai exact, despre o sesizare de neconstitutionalitate “asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie”.

Dupa cum rezulta din aspectele anuntate public de la Cotroceni, se invoca, intre altele, faptul ca “aceasta lege a fost supusa controlului anterior de constitutionalitate, prin Decizia nr. 650/2018 Curtea Constitutionala constatand neconstitutionalitatea unora dintre dispozitiile sale. Insa, in procedura reexaminarii legii – deschisa potrivit art. 147 alin. (2) din Constitutie – Parlamentul a adoptat legea criticata cu depasirea limitelor fixate prin Decizia nr. 650/2018. Astfel, cu ocazia punerii in acord a unora dintre dispozitiile legii, declarate neconstitutionale, cu Decizia nr. 650/2018, Parlamentul, pe de o parte si-a ignorat obligatia constitutionala de a pune in acord textele din legea criticata cu decizii anterioare ale Curtii Constitutionale, aspect ce contravine dispozitiilor art. 147 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 147 alin. (1) si alin. (4) din Constitutie, iar pe de alta parte, in procedura punerii de acord nu a realizat corelarile necesare, adoptand reglementari ce contravin principiului legalitatii, fiind astfel incalcate prevederile art. 147 alin. (2) prin raportare la art. 1 alin. (5) din Constitutie”.

Precedenta data cand presedintele a facut un demers similar asupra modificarilor aduse Codului penal a fost anul trecut in vara, mai precis in iulie 2018.


1 Comentariu la Iohannis sesizeaza CCR asupra modificarilor aduse Codului penal

  1. Anonymous

    el cand a semnat dupa 2 luni actele parlamentului nu inseamna nimic?


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 22-05-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!