AcasăNewsIohannis s-a usurat pe Unire

Iohannis s-a usurat pe Unire

Frica lui Iohannis de a nu-si supara stapanii nu este nici macar o manevra politica. E doar un gest de sfidare grosolana a romanilor

Am asistat la cel mai de prost gust gest prezidential, pe langa care cel cu aruncatul pardesiului pe capota masinii este o gluma nevinovata. Nici macar ironizarea Parlamentului, in plen, parca nu a excelat atat in grosolanie. Nici ignorarea unei tari intregi la numirea premierului Grindeanu, pana nu-si termina Iohannis de digerat carnatii de Craciun, nu a fost incarcata de atata sfidare. As fi putut folosi termeni mai realisti, mitocanie, marlanie, badaranie, mojicie pentru a descrie realitatea unei zile. Incerc sa ma abtin, totusi, nu merita Iohannis atata sinceritate din partea mea.

Frica lui Iohannis de a nu si supara stapanii nu este nici macar o manevra politica E doar un gest de sfidare grosolana a romanilor

27 martie 1918 – 27 martie 2018. Un secol de la unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei. Si? Hai sa le fie de bine! Ce treaba are Iohannis cu asta? Ce rost avea sa mearga la Parlament, sa fie impreuna cu liderii politici, cu fetele princiare si cele bisericesti, cu moldovenii veniti de peste Prut pentru a celebra momentul? Pentru el, 27 martie e o zi in care nu se sarbatoreste nimic, adica o zi ca oricare alta.

O victorie marunta si scarboasa

Nu exista justificari pentru absenta lui de la sedinta solemna. Daca ar fi avut o agenda aglomerata, cu zeci de intalniri importante sau ar fi fost plecat din tara, as fi zis. Sigur ca poate invoca un program incarcat, numai ca, la ora 15, pe site-ul Presedintiei nu figura nimic in dreptul zilei de 27 martie. Liber, deci. Chiar daca apare vreun consilier cu vreo idee, sa completeze de ochii lumii, tot nu rezolva nimic.

Site ul Presedintiei nu afisa niciun program pentru ziua de 27 martie

Ultima zi marcata este 26 martie. Iar de restul, pauza. Faptul ca a trimis un mesaj Parlamentului, din punctul meu de vedere este egal cu zero. Acum, in lipsa si stiindu-se ca nu avea un alt program, mesajul este doar o insiruire de vorbe in care nu trebuie sa te increzi. Mai ales cand ajungi la finalul apoteotic: „… sunt convins ca putem sa ne ridicam la inaltimea faptelor pe care astazi le aniversam!” Atata tupeu? Aniversam? Cine? Sincer, Iohannis Klaus Werner, noi stim ce sarbatorim, dar tu? Aniversezi, cred eu, inca o victorie marunta si scarboasa asupra romanilor, sfidandu-i si pe ei, si sarbatoarea lor, prin absenta.

S-a ieftinit patriotismul

Bineinteles ca au aparut imediat tentative de a motiva lipsa lui Iohannis. E doar romanescul „sa dregem busuiocul”. De vina ar fi cei care, trimitand invitatia, nu au explicat foarte bine care este obiectivul final al adoptarii unei Declaratii privitoare la unirea cu Republica Moldova. Ca Iohannis nu a dorit sa gireze o potentiala incalcare de catre Romania a unor tratate semnate la nivel international. Aproape induiosator. N-am nevoie de traducere, simturile imi spun ca Iohannis nu a vrut, de fapt, sa-si supere stapanii din Europa sau de aiurea, caci unirea Moldovei cu Romania nu este pe placul multora, indiferent in cat de multe vorbe duioase ar invalui povestea asta. Si n-ai cum sa nu te-ntrebi pe cine mizeaza Iohannis in demersurile pentru al doilea mandat. Pe romani? Pe care? Pe cei pe care i-a sfidat grosolan de ziua unirii cu Basarabia? Pe UE? Sau pe Facebook, unde patriotismul s-a ieftinit in asemenea hal incat nu costa mai mult de un like?

Istoria? La gard cu ea!

Surprinzatoare este insa reactia lui Liviu Dragnea. De toata jena, desi ar fi fost mai potrivit un alt termen. A castigat un capital imens cand a declarat ca el vrea unirea romanilor cu Moldova. Dar si-a aruncat castigul in sant cand a afirmat ca el nu comenteaza lipsa lui Iohannis din Parlament. Si inca pe un ton destul de vehement. Asta, in conditiile in care, nu cu mult inainte, tocmai afirma ca trebuie sa avem curaj si sa spunem lucrurilor pe nume, sa spunem ce vrem. Da, Dragnea, mie mi se pare ca Iohannis, prin gestul lui, s-a usurat pe ea de Unire, de istorie, de semnificatie si chiar si pe crestetul nostru. Ai curaj sa-i spui asta? Nu in numele meu, ci in numele romanilor care traiesc aceeasi senzatie.

author avatar
Valentin Boeru
3.629 afisari

6 COMENTARII

  1. Nu trebuie sa uitam care au fost inamicii Romaniei in Primul Razboi Mondial !!!
    Germania, Austria, Ungaria ….tari care ne vor tine vesnic un sentiment profund de ura!

    Adica:
    Germania – sasii din Transilvania (Iohannis si Forul German), dar si CDU +PPE (Merkel, descendenta directa a lui Bismark si Hitler);
    Austria – partidele actuale fasciste de la conducerea tarii lor + svabii din Romania;
    Ungaria – maghiarii (Marko Bela si UDMR), secuii, si ceanghaii din Romania (Kovesi/Sefa DNA).

    Toate aceste tari, conduceri statale si europene, precum si organizatii de partid … vor tine in 2018 DOLIU NATIONAL in raport cu VICTORIA ROMANIEI DIN PRIMUL RAZBOI MONDIAL !!!!!!!!

    SIC !!!!
    ROMANIA A INVINS GERMANIA SI AUSTRO-UNGARIA IN PRIMUL RAZBOI MONDIAL !!!!!!!!
    SI A STAT LA MASA INVINGATORILOR !!!!!!!

    De aceea Iohannis ca reprezentant DOAR al Germaniei in Romania (care nu simte nimic romanesc in sinea sa) a lipsit de la ADUNAREA DIN PARLAMENTUL ROMANIEI DEDICATA IERI UNIRII BASARABIEI CU TARA !!!

    Iohannis A TINUT IERI DOLIU GERMANLESC !!!!!!!!!!

  2. Mutalakul numit guvernator al acestei colonii,fost participant la vanzarea unor copii,actual zis si sase case cam furate,este numit in articol prezidential-poate la o scara de bloc,poate fi caracterizat dupa cum isi duce mana la organe cand se intoneaza imnul national ca fiind un mare dulap fara simtire,fara rost si fara o exprimare libera coerenta.Din decembrie 2014,dar si mai de demult,acest mutalak se usureaza complet pe tot ce este romanesc,ca doar a fost impus guvernator de stapanii coloniei.

  3. În cur i-l doare pe neamt,de poporul roman!nu-l doare nici de oamenii naivi care l-au votat.

  4. Asa facem si noi toti! Ne pisam pe moldoveni dar si ei pe noi.
    Si pe interesele voastre facem la fel. Moldovenii sa stea in Moldova!

  5. Tre cord comun aceasi bataie acelasi suflu acelasi ritm aceiasi cadenta cazona romana can vie vorba de fartati basarabi. Altfel nu reusim.Azi nu mai traim vremuri de razboi si lipsa de informatie. Unirea o poti face fast din drive.Usor sa convingi un tanar sa intrebe in Basarabia cine a ctitorit biserica cutare sau cutare si observa ca nu e fake si e roman, faptul ca din sec 13 la sec 20 nu au inaltat bisericile rusii ci voievozi precum Stefan cel Mare si Sfant, Petru Rares sau Mihai Voda 1iul Regele Romaniei Mari. In jurul bisericii aprea comunitatea europeana. Iohan a pierdut si ritm si a iesit si din formatia istorica. Nu e de noi ci de jena marilor străbuni. Trebuia sa ajunga primu in Parlament. Asta facea Ferdinand ruda lui de sange minoritar. Se scula primul in ziua unirii basarabe.

  6. Mi-ar fi placut ca vorbitor der limba sa intrebe pe Kholl sau cine erea, ma voi cum ati facut RFG cu RDG unde ati gresit cum ati reusit unirea? Ma care e scurtatura scurtaturii si cum facem cu absortia, banii, asa cat sa ramana in zona populata. Cine e la voi in măsură si cum ar trebui noi sa ne organizam sa fie totul bine pentru ca sa nu fie totu rau? Si daca europenii au auzit macar de asta de unire si daca pot localiza din rotatie Basa asta Moldova pe globul pamantean si daca le place vinu cu cu ce sar la babord? Gen.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger