Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Iohannis respinge numirea Olgutei Vasilescu la Dezvoltare. Decizia, motivata intr-o scrisoare adresata premierului

Iohannis respinge numirea Olgutei Vasilescu la Dezvoltare. Decizia, motivata intr-o scrisoare adresata premierului

Autor:

Presedintele nu o numeste pe Lia Olguta Vasilescu in fruntea Ministerului Dezvoltarii. Hotararea a fost anuntata dupa cateva saptamani de asteptare a unui raspuns din partea Presedintiei. Ramane de vazut cum se vede aceasta decizie la Palatul Victoria si ce pasi se vor face din directia Executivului.

 

iohannis 22 720x479 Iohannis respinge numirea Olgutei Vasilescu la Dezvoltare. Decizia, motivata intr o scrisoare adresata premieruluiAstfel, dupa ce aspectele ce tineau de invocata documentatie incompleta ce insotea propunerea formulata de catre sefa Guvernului si trimisa in cateva randuri, deja, la Cotroceni, au fost rezolvate, Klaus Iohannis a anuntat, joi dimineata, de ce respinde propunerea formulata de Viorica Dancila pentru sefia Ministerului Dezvoltarii. Presedintele ii transmite premierului, intr-o scrisoare, ca a constatat ca Vasilescu nu are pregatirea de specialitate pentru a gestiona domeniile aflate sub umbrela ministerului pentru care a fost propusa.

Mai mult, sunt invocate si aspecte ce tin de activitatea Liei Olguta Vasilescu in calitatea sa de ministru al Muncii, dar si declaratiile acesteia – “atacurile la persoana virulente, limbajul folosit in comunicarile publice, presiunile asupra justitiei, retinute inclusiv de catre Consiliul Superior al Magistraturii”.

In final, se anunta respingerea propunerea de numire a Liei-Olguta Vasilescu in functia de viceprim-ministru si, totodata, ministru al Dezvoltarii Regionale.

Redam in cele ce urmeaza, integral, textul scrisorii semnate de presedinte:

“Bucuresti, 7 februarie 2019

 

Doamnei Vasilica-Viorica Dancila,

 

Prim-ministrul Romaniei

 

Stimata doamna Prim-ministru,

 

Prin Decretul nr. 5/2019 s-a constatat vacanta functiei de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, ca urmare a demisiei domnului Paul Stanescu din aceasta functie. Propunerile inaintate succesiv, de numire in aceasta functie de membru al Guvernului, nu au fost insotite de inscrisurile din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute de lege, aspecte ce v-au fost comunicate prin adresele nr. CP1/149/10.01.2019 si CP1/189/17.01.2019.

In temeiul art. 85 alin. (2) din Constitutie, la data de 21 ianuarie a.c., prin adresa inregistrata sub nr. 5/105/2019 ati inaintat propunerea de numire a doamnei Lia-Olguta Vasilescu in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice insotita de documentatia completa, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 90/2001 privind organizarea si  functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor.

Potrivit dispozitiilor art. 1 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 51/2018, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice este „autoritatea pentru: dezvoltare regionala, coeziune si dezvoltare teritoriala, cooperare transfrontaliera, transnationala si interregionala, disciplina in constructii, amenajarea teritoriului, urbanism si arhitectura, amenajarea spatiului maritim, mobilitate urbana, locuire, locuinte, cladiri de locuit, reabilitarea termica a cladirilor, gestiune si dezvoltare imobiliar-edilitara, lucrari publice, constructii, descentralizare, reforma si reorganizare administrativ-teritoriala, fiscalitate si finante publice locale, dezvoltarea serviciilor comunitare de utilitati publice, ajutor de stat aprobat de autoritatile administratiei publice locale, parcuri industriale, programarea, coordonarea, monitorizarea si controlul utilizarii asistentei financiare nerambursabile acordate Romaniei de catre Uniunea Europeana pentru programele din domeniile sale de activitate”.

Analizand activitatea persoanei propuse, astfel cum rezulta aceasta din documentatia transmisa, constat ca doamna Lia-Olguta Vasilescu nu are pregatirea de specialitate necesara in niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusa. De asemenea, din aceeasi documentatie constat ca doamna Lia-Olguta Vasilescu nu are experienta in materie necesara promovarii si gestionarii politicilor publice guvernamentale la nivel national in domeniul complex al dezvoltarii regionale si administratiei publice. Astfel, in calitate de primar, doamna Lia-Olguta Vasilescu nu a promovat si nu a gestionat politici publice de nivel national, iar in calitate de parlamentar a desfasurat activitate in comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregatirea sa profesionala, respectiv domeniul culturii, artei si mijloacelor de informare in masa, fie au legatura cu experienta obtinuta in calitate de ministru, respectiv domeniul muncii si protectiei sociale.

Totodata, nu  se poate ignora faptul ca, in calitate de ministru al muncii si justitiei sociale, doamna Lia-Olguta Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparenta in relatia cu societatea civila si in procesul de dialog social, fara consultarea actorilor implicati. Or, realizarea si asigurarea unui dialog autentic, prin implicarea partenerilor din administratia publica, mediul academic si societatea civila, alaturi de pregatirea si experienta profesionala sunt esentiale pentru exercitarea acestei functii de demnitate publica. La conturarea acestui profil se adauga declaratiile controversate, atacurile la persoana virulente, limbajul folosit in comunicarile publice, presiunile asupra justitiei, retinute inclusiv de catre Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin in contradictie cu cerintele de responsabilitate pe care le implica detinerea unei functii de inalta demnitate publica, precum cea de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Fata de aceste considerente, am decis sa resping propunerea de numire a doamnei Lia-Olguta Vasilescu in functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice. In consecinta, in conformitate cu dispozitiile art. 85 alin. (2) din Constitutie si tinand seama de jurisprudenta Curtii Constitutionale, urmeaza sa inaintati o alta propunere pentru functia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice care, in mod necesar, pe langa respectarea conditiilor prevazute de lege, ar trebui sa raspunda si cerintelor referitoare la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea.

 

PRESEDINTELE ROMANIEI

KLAUS – WERNER IOHANNIS”


2 comentarii to Iohannis respinge numirea Olgutei Vasilescu la Dezvoltare. Decizia, motivata intr-o scrisoare adresata premierului

 1. Mateo Degetel ginecolog terapeut

  O luam pe Lia la noi la clinica!

  • Paiata Nationala

   Mateo Degetel ginecolog terapeut citat: “O luam pe Lia la noi la clinica!”
   Ca “Material Didactic”?…


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 19-04-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!