AcasăNewsIohannis, presedintele contrelor

Iohannis, presedintele contrelor

Chiriasul de la Cotroceni e in stare sa se opuna si venirii lui Mos Craciun

Presedintele, in sfarsit, a vorbit. Nu despre demiterea Codrutei Kovesi. Nu e cazul. A fost mai concis ca niciodata. A intrat tulmutos in subiect, spunand ca va trimite Codul Penal la Curtea Constitutionala. Abia s-a votat, nici macar nu a ajuns la el, nici nu l-a citit, dar nu conteaza. Este surprinzator, insa, cum apeleaza la CCR in conditiile in care, asa cum s-a vazut, nu respecta deciziile acesteia. Uite cum se da de gol singur ca este doar o tragere de timp. Este doar o bucatica din strategia lui de a bloca orice iese din Parlament sub semnatura PSD-ALDE.

Chiriasul de la Cotroceni e in stare sa se opuna si venirii lui Mos Craciun

Chiar daca au fost aprobate de CCR inainte, unele nu doar o data, o sumedenie de legi sunt retrimise de Iohannis tot aici. Atata circ, pe care eu il consider prostesc, nu ai sa mai vezi in alta tara. Se pronunta favorabil Curtea, dar pentru el nu are valoare pentru ca nu s-a modificat asa cum ar fi vrut el.

Pe dracu-n patru

In mod evident, totul nu este decat o bataie de joc. Iohannis este disperat sa contreze orice initiativa legislativa emanata de PSD-ALDE. Pare ca singura lui preocupare asta este, sa respinga, sa sesizeze Comisia de la Venetia, desi aceasta are doar un rol consultativ. Si ce daca? Este doar tactica prosteasca a unei razbunari lipsite de logica. Este doar o manevra prin care crede ca isi rezolva meciurile cu puterea. Si iesit din comun, dar si revoltator deopotriva, la aproape patru ani de cand calculatorul l-a scos presedinte Iohannis inca nu a aflat ca nu asta ii este menirea, ca nu asta scrie in Constitutie referitor la obligatiile presedintelui. Nu scrie ca trebuie sa aiba meciuri cu puterea si ca trebuie sa faca pe dracu-n patru pentru a o obstructiona.

Iohannis a tintit si Fondul Suveran

Klaus Iohannis a sesizat, ieri, CCR pe tema neconstitutionalitatii Legii privind infiintarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii – SA. In primul rand, presedintele contesta infiintarea FSDI printr-o lege si nu printr-un act al autoritatilor administratiei publice – ceea ce inseamna ca Parlamentul si-a depasit competentele si a incalcat principiul constitutional al separatiei puterilor in stat. Alta critica se refera la functionarea FSDI fara obligatia de a se supune ”vreunei norme prudentiale emise de Autoritatea de Supraveghere Financiara sau de alt for statal care sa-i controleze soliditatea, desi patrimoniul sau va include societati de interes strategic” – fapt care confera Fondului o ”natura juridica imprecisa”. Si tot legat de conturarea regimului juridic al FSDI, presedintele mai reclama si inexistenta oricaror trimiteri referitoare la normele europene incidente si obligatorii pentru desfasurarea activitatii unui astfel de fond. In plus, Iohannis critica lipsa de predictibilitate a legii cata vreme termeni esentiali (proiecte rentabile, sustenabile, investitori institutionali, etc) nu sunt definiti in text.

Nimic nu conteaza

Iesirea lui Iohannis la declaratii dupa ce s-a votat Codul Penal are insa un scop nedeclarat. Codul se putea trimite la CCR si fara a mai fi nevoie de vorbaria lui goala, de aprecieri ieftine la adresa puterii si fara a mai fi nevoie sa il vada lumea. Poate ne-am plictisit. Nu, Iohannis a tinut, de fapt, sa transmita semnalul de iesire in strada, la razmerita. Chiar daca nu a rostit aidoma cuvintele, si nici nu era nevoie, „onegheurile” dumisale atat asteptau. Iar asta se leaga cu cele spuse nu cu mult timp in urma, cand atragea atentia ca trebuie protestat cu toata fermitatea impotriva puterii. Scrie in Constitutie ca presedintele trebuie sa instige la revolta? Nu, dar nu conteaza. Si apoi, ce e aia Constitutie?

Se respinge si pe el insusi

Discursul presedintelui, spre amuzamentul celor care l-au vazut cuvantand, a fost marcat si de un umor gros. I-a scapat. Ori lui, ori consilierilor care i-au pregatit vorbele. „PSD a reusit in scurt timp sa distruga demnitatea actului de legiferare”. Poti sa nu razi? Deci nu el, nerepectand decizia CCR de demitere a Codrutei Kovesi distruge demnitatea actului de legiferare. Nu, nu, PSD o face, legiferand Codul Penal! Iar „dictatura majoritatii”, ca si asta i-a scapat, este epocala. Tine de logica elementara. Oricum, Iohannis este hotarat sa respinga tot. In schimb, in aproape patru ani de mandat, nu a avut nicio initiativa. Si chiar daca ar avea, cred ca si pe aia o va respinge la iesirea din Parlament. Din orgoliu, ca si-a pus puterea semnaturile pe ea. Ghinion!

author avatar
Valentin Boeru
1.697 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger