AcasăNewsIohannis nu vede, n-aude

Iohannis nu vede, n-aude

Presedintele face popasuri in istorie doar acolo unde ii convine

Am invatat, in scoala generala si in liceu, ca 23 August 1944 a reprezent un moment de cotitura in istoria Romaniei. Nu cred ca exagerez daca spun ca, exact ca mine, au invatat milioane si  milioane de copii si adolescenti de-a lungul timpului, pana pe la inceputul anilor 90. Atunci, si nu pot preciza data, s-a stabilit ca 23 August 1944 nu mai reprezinta mare lucru, dovada faptul ca acum se scrie cu „a”. Ceea ce fusese candva sarbatoare nationala a ajuns o zi obisnuita, in care poti sarbatori orice, incepand cu ziua in care ti-ai cumparat primii pesti exotici si terminand cu data la care ai reusit sa-ti faci simultan doua amante.

Presedintele face popasuri in istorie doar acolo unde ii convine

Semnificatia zilei a fost data peste cap de zbenguiala istoriei in raport de interese si de cum au mers lucrurile. Nu a mai fost ziua in care am intors armele impotriva Germaniei naziste, ci data la care a fost arestat maresalul Ion Antonescu, seful statului. Mai nou, este ziua in care Regele Mihai I al Romaniei a organizat lovitura de stat. Ciudat, o lovitura de stat in urma careia rusii ne-au luat in stapanire, desi Regele niciodata nu a cochetat cu rusii. Chiar ca suna ca dracul.

De la Molotov la Dragnea

Klaus Iohannis putea sa aleaga sa vorbeasca, apropo de 23 august,  despre Batalia de la Kursk, din ’43, despre moartea lui William Wallace, in 1305, sau chiar despre 23 august 1973, data cand Ilie Nastase a devenit, pentru 40 de saptamani, lider al clasamentului mondial. Sigur ca putea, dar niciunul dintre aceste momente consemnate de istorie nu l-ar fi ajutat sa atace – a cata oara? – coalitia aflata la guvernare. Punctul de pornire in mesajul adresat nu se stie cui, caci nu exista nicio precizare in acest sens, a fost Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului si Comunismului, caci la 23 august 1939 a fost semnat Pactul Ribbentrop-Molotov. „Vietile a milioane de persoane au fost distruse. In incercarea de a crea omul nou, uzand de politici indreptate impotriva conditiei umane si construind societati bazate exclusiv pe teroare, cele doua regimuri au lasat in urma lor milioane de victime fata de care, astazi, ne manifestam recunostinta si compasiunea”, zice el in mesaj. Si eu mi le manifest, fara indoiala, dar tot nu vad legatura cu PSD si ALDE. Nu de alta, dar nici Tariceanu si nici Dragnea nu erau nascuti pe vremea aia, cand se semna documentul.

Ce obiceiuri, ce obiceiuri!

Aparent subtil, Iohannis intoarce mesajul spre zona care il interesa cel mai mult. „Trebuie sa ne facem datoria de cetateni responsabili si sa combatem orice tendinta extremista care ne poate indeparta de valorile si principiile europene. Am putut observa, in ultima perioada, o serie de atacuri lansate cu scopul de a fragiliza democratia romaneasca. Nu ne putem permite renuntarea la angajamentele asumate odata cu integrarea in Uniunea Europeana si nici o revenire la practicile care au caracterizat regimul comunist”. Apropoul catre PSD si niste obiceiuri comuniste, cu politisti care ridica lumea de pe strada, vezi cazul „Muie PSD”, este evident. Dupa cum evidenta este si trimiterea spre actiunea Jandarmeriei, care a ripostat brutal, zice el, la mitingul din 10 august.

Mai bine batem matanii

Ca intotdeauna, nu se putea sa nu-i scape si gogomania cu care sa-si dea singur in cap. „Asumarea adevarului istoric si analiza serioasa a evenimentelor care au marcat societatea noastra reprezinta un obiectiv prioritar”. Serios? Ia sa vedem. Am citit mesajul pana mi-au crescut dioptriile, dar niciun cuvant despre 23 August 1944. Nicio vorba derspre intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste. Este un adevar istoric pe care si Iohannis trebuie sa si-l asume, chiar daca nu ii suna placut la ureche. Nu e prima data cand locatarul de la Cotroceni paseste selectiv prin istorie. 9 Mai, ziua in care Mihail Kogalniceanu proclama independenta Romaniei, nu ii spune nimic. In toate discursurile de la Parlament, 9 Mai 1877 lipseste. Nici 9 Mai 1945, Ziua Victoriei, nu apare pe undeva. Nu exista. In schimb, exista alt 9 mai, Ziua Europei. O zi in care sarbatorim – am spus-o si o sa o spun de fiecare data – cea mare organizatie cu radacini naziste. Mai pe scurt, Uniunea Europeana. De ce sa punem flori, intr-un 23 August, la mormantul primului soldat roman mort in confruntarile cu nemtii,  cand putem bate matanii la statuia lui Walter Hallstein, din Herastrau, nazist sadea si unul dintre parintii fondatori ai UE?

author avatar
Valentin Boeru
2.852 afisari

5 COMENTARII

  1. Cine este generalul,o fi nazist ca prea copiaza doctrinele lor,care a ajuns guvernatorul Coloniei,post foarte confortabil pentru el numai,pentru a duce la indeplinire misiunile unei puteri straine despre care afirma inca inainte de 898989.Cum isi da Mutalakul arama pe fata ori de cate ori iese si citeste propozitii si fraze scrise de altii dar dupa chipul si gandirea sa de neonazist inflacarat.Genaralul,oare cate stele de aur o avea,incita numai la dezbinarea romanilor,la violente fizice,la atacuri perfide numai pentru a fi numit un nou mandat confortabil si a-si duce la indeplinire misiunile incredintate de puterea straina,i-o fi dat si cetatenia?

  2. 23 august? Pentru mine e o zi de doliu in care plang. Plang ca stiu ca am pierdut un razboi. Plang ca stiu ca am pierdut multi fartati in lupta. Plang ca stiu ca ne-a fost furata Basarabia de 2 x. 23 august o zi fatidica a poporului roman in care a inceput abdicarea Regelui Romaniei in pasivitatea aliatilor. O zi in care ne-a invis cancerul rosu. O zi care a mutilat Romania pt +40 de ani omorand partizan politicieni elite intelectuali, preoti tarani liberi ofiteri patrioti. O zi in care am realizat ca tezaurul nu mai e. O zi in care a inceput practic Razboiul Rece din fasa. O zi in care altcineva ne-a luat monarhia aducand republica. O zi in care unsul Domnilui a fost infrant de satan. O zi in care ceasul ? s-a oprit la ora 6.O zi in care am pierdut ce era mai de pret Unitate, Romanism, Patriotism. O zi care aducea sfartecarea Europei in 2 rânduri . O zi ce a insemnat nu scurtarea razboiului ci zidirea lui. O zi nefasta in care am murit iar castigatorul a violat tot. O zi in care loviti din spate ne-am pierdut memoria. Un august de 23 in care nici clopotul nici toaca nu au mai batut. Un august rosu f rosu teribil de rosu atat de rosu ca omenirea era gata sa dispara. Un august fatal in care am pierdut Tot iar sufletul a fost virusat pana peste azi. Cer Parlamentului sa scoata 23 august din calendar. Acea data imi face fff mult rau. 23 August un precedent primejdios de toxic si periculos. 23 plans si negreala rosie am sperat in suspin la trecerea timpului nu sadic ca normal ci mai repededar tot tortionar ,23 si suna mult mai simplu era 2 sau 3 dar era aproape o luna im plus deci macelariacera mai cruda. Nimeni nu vroia bolsevism. Macar aici.

    • Intrarea in razboi de partea lui Hitler a fost o grava eroare, pentruca niciun razboi impotriva Rusiei purtat din afara, nu va avea succes. Despre acest fapt vorbesc toti strategii militari. Bismark a mentionat ca „Rusia poate fi invinsa numai din interior”. Iata de ce Rusia are intotdeauna serviciile cele mai bine organizate, cele mai dure su cele mai puternice. Aceste servicii sunt asa de puternici ca pot la un moment dat ingenuchia chiar si Armata Rosie. In Rusia „cine misca, nu mai misca!” Aceste srvicii controleaza si tarile vecine, chiar si Europa si se pare ca au trecut si Oceanul demult.
      In razboiul dus de Romania alaturi de nemti era clar ca nu aveam nicio sansa nici noi romanii si nici chiar nemtii. Multi afirma ca pe nemti i-a invins „Generalul Iarna”. FALS! In toate scolile si academiile militare se studiaza geografia militara, toti sefii de operatii din marele state majore stiu ce au in fatza, stiu fortele dar si conditiile geografice. Despre Rusia se stie ca in sfarsitul lui Octombrie incep ploile, ca in Noiembrie incep ninsorile si gerurile napraznice. Si atunci specialistii nemti ce dracu au facut, despre ce „razboi fulger” putea fi vorba cand armata germana era mai mult de jumatate pe carute cu cai? Nu credeti? Va rog sa vedeti jurnalele de front ale propagandei lui Goebels: nemtii inaintau cu carute si cai. Aveau mari unitati de blindate, dar majoritatea ofiterilor de tancuri facusera scoala militara in Rusia sovietica la Yaroslavl. Rusia ave toate comunicatiile in „stea” toate drumurile de fier si soselele duceau la Moscova, dar intre aceste cai de comunicatie lipseau bretelele de legatura, era doar stepa si cernoziomul care la ploaie se transforma in cea mai odioasa clisa (vedeti la noi in Baragan!), iar la ger aceasta clisa se transforma in cele mai nenorocite gloduri, in sleauri inghetate „tun”, orice deplasare devine imposibila. Rusii au acest sistem de comunicatii si acum. Planul Barbarosa, atata de laudat, era un plan facut parca la betie. Prevedea ocuparea Moscovei si apoi nimic. Se sustinea in referatul planului ca de la Moscova inspre Urali nu mai erau drumuri de comunicatiie, nu mai erau cai ferate. Deci nemtii nu erau asa cum credeau si mai cred romanii, niste insi de rupe lumea. Nemtii si-au faurit doar o legenda, si la ei bahaie prostia. De la Moscova spre Urali erau nu una ci zece cai ferate si erau construite chiar de nemti dupa tratatul dela Raphalo. Ei, uite ca generalii nemti, aia destepti de mor, habar nu aveau ce e pe acolo. Nici geografie militara nu stiau si nici nu cunosteau terenul si clima cu care se vor lovi. Niste tampiti. Rusii erau organizati pe adancime, iar armata germana se tot imprastiase pe imensul teritoriu inamic. Au avut mari succese initiale din cauza prostiei lui Stalin (alta legenda naspa), care planificase sa invadeze Europa dinspre rasarit (mai ales voia sa ocupe Ploiesti ca sa ramana Hitler fara combustibil), toate tancurile sovietice erau pe benzina si cu senile care odata intrate pe soselele si autostrazile europene se „descaltau” si cu cca 90Km/ora se avantau spre centrul Europei ca sa aduca fericirea sovietica peste tot, toate tancurile sovietice erau anfibii si puteau trece cursurile de apa din mers, tancurile nemtesti nu era nici unul anfibiu. Armata Rosie era in curs de concentrare pe pozitiile de plecare, dar in acest timp Hitler a atacat violent: trupele armatei sovietice erau pe pozitiile de plecare, munitiile si rezervele erau pe roti (in trenuri) iar comandamentele trupelor de invazie erau la Moscova unde primeau ultimile instructiuni. Toate tancurile sovietice erau numai ofensive (nu puteau sa se miste prin stepa cu namol dar pe sosele zburdau!), vestitele T-34 (cele mai bune tancuri ale intregului razboi)erau numai in interior, avioanele erau aripa la aripa pe aerodroame si soldatii asteptau ratiile de vodca. Asa au avut succes trupele nemtesti de invazie. Numai ca rezistenta rusilor a fost dura, Stalin a chemat popii din lagare si acestia au organizat detasamentele de partizani, au aplicat tactica pamantului parjolit, nemtii au ramas fara aprovizionare si a inceput dezastrul: in fatza Moscovei nemtii au pierdut initiativa tactica, Leningradul a rezistat eroic iar la Stalingrad nemtii „au luat-o in mana”. Acuma nemtii scriu ca romanii nu i-au aparat de rusi, numai ca munitiile si armamentul destinat trupelor romane au fost deturnate catre trupele germane, nemtii au mancat caii cavaleriei romane si nu s-a mai putut face recunoasteri de cavalerie prin zapezi, iar cand rusii au inceput ofensiva de invaluire, pentru a inconjura Armata 6-a feldmaresal Paulus, soldatii romani aveau asupra lor doar cate trei cartuse fiecare (socrul meu a fost la Stalingrad, stia ce spune!). Ofiterilor nu le-a ramas decat sa dea ordine ca soldatii sa se ingroape in teren si sa nu se descopere. Rusii stiau asta si de aceea nici nu i-a bagat in seama, si-au urmat planul lor, caci pe ei ii interesau doar armata lui Paulus.
      La batalia din fatza Moscovei, nemtilor le-a inghetat motorina la tancuri, armele s-au blocat. Ale rusilor nu au inghetat. Cine trebuia sa stie asta? Generalul Guderian facuse si el scoala militara in Rusia sovietica si stia ce clima e acolo. Dar nemtii sunt ingamfati si obtuji. Ca asta al nostru de ne incurca itele. Asa ca sibienii degeaba se falesc cu nemtii lor. Comportament de slugi.
      Romania trebuia sa se bata in 1940 la frontiere chiar cu riscul ocuparii tarii de catre nemti. Era imposibil sa nu intre pana la urma America in razboi, ceeace s-a si intamplat, ori cu forta economica a Americii nu se poate masura nimeni. Razboaiele se duc cu bani multi, iar tehnica de razboi costa. Cel putin americanii nu ne poftesc teritoriul ca vecinii nostri. Americanii vor resursele si pozitia strategica. O fi mult, o fi putin? Dumnezeu vede si fiecare va da socoteala pana la urma. Nicolae Iorga spunea: nemtii si rusii sunt dusmanii romanilor si atunci cand astia se aliaza incepe cosmarul romanilor. Da a fost un cosmar. Si acuma incepe altul.

      • Prevedea ocuparea Moscovei domnule pana de rev. Atat de sigura era castigarea razboiului. Apoi certitidinea Tokiului de a ataca din spate. Dar incapatanarea domnului Hitler de a nu ceda un metru a costat mult. Un general neamt a spus Am stiut ca am pierdut razboiul cand nu am reusit sa lum Moscova. Cand grav bombardata si incercuita se putea trece la o intoarcere in front de 100km iar primavara se castiga razboiul cu sau fara Tokio. Asa de la 10 km de Moscova la pierderea razboiului au fost doar 3 ani. Sa nu crezi ca poti duce un razboi cu un continent de unul singur cum sugerai in 40.Au luptat chiar si rusi impotriva lui Stalin dar acea siguranta ca o sa castigam ne-a fost fatala. Frigul nu e o cauza ci o piedica. Grandomania e o cauza.

  3. Prevedea ocuparea Moscovei domnule pana de rev. Atat de sigura era castigarea razboiului. Apoi certitidinea Tokiului de a ataca din spate. Dar incapatanarea domnului Hitler de a nu ceda un metru a costat mult. Un general neamt a spus Am stiut ca am pierdut razboiul cand nu am reusit sa lum Moscova. Cand grav bombardata si incercuita se putea trece la o intoarcere in front de 100km iar primavara se castiga razboiul cu sau fara Tokio. Asa de la 10 km de Moscova la pierderea razboiului au fost doar 3 ani. Sa nu crezi ca poti duce un razboi cu un continent de unul singur cum sugerai in 40.Au luptat chiar si rusi impotriva lui Stalin dar acea siguranta ca o sa castigam ne-a fost fatala. Frigul nu e o cauza ci o piedica. Grandomania e o cauza.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger