AcasăNewsIohannis: mai usor cu nevasta-mea!

Iohannis: mai usor cu nevasta-mea!

Alaturi de sot, Carmen Iohannis este egala in drepturi cu toti cetatenii. Ba chiar si mai egala daca o cere Klaus

Este de ajuns sa rascolesti printre amintiri si date oficiale ca sa iti dai seama cum Iohannis plimba cu zaharelul o Romanie intreaga. Cum aiureste el de cap cu anticoruptia pe oricine, de juri ca pentru asta s-a nascut, sa-i anticorupa pana si pe anticorupti. Cum incearca sa prosteasca pe toata lumea cu sloganuri care, intre cei seriosi, au ajuns sa starneasca mai mult repulsie decat hohote. In realitate, Iohannis nu are nici cea mai mica legatura cu anticoruptia. Dimpotriva, a sustinut si sustine oameni si institutii corupte pana in maduva oaselor. Corupte de slugarnicie si de dorinta de a-si pastra privilegiile.

Alaturi de sot Carmen Iohannis este egala in drepturi cu toti cetatenii Ba chiar si mai egala daca o cere Klaus

Anticoruptia lui Iohannis a fost doar o tema de campanie, o lozinca zgomotoasa trambitata fals in fata auditoriului, apoi amintita in discursuri, pentru culoare, ca sa vada lumea ca el nu a uitat si ca ramane idealul lui.

Anticoruptia ca pretext

E simplu de dovedit cat de mincinoasa este propaganda lui pe tema asta. 9 decembrie, Ziua Internationala Anticoruptie, a fost adoptata de Romania prin septembrie 2004, in urma Conventiei de la Merida, din 2003. Pe vremea aia, Iohannis nu vorbea despre ea pentru ca nu ii ajuta la nimic. Era primar la Sibiu si ii era bine asa. Zece ani de liniste sau de mutenie? In 2014, inca nu se instalase la Cotroceni, mai avea de asteptat pana spre sfarsitul lui decembrie.  In 2015, iarasi tacere, a avut alta treaba pe 9 decembrie. Abia in 2016 Iohannis deschide gura despre Ziua Internationala Anticoruptie, dar asta se intampla in contextul alegerilor parlamentare, asa ca de ce trebuia sa bata moneda pe ea? In 2017, 9 decembrie a cazut intr-o zi de sambata, deci nu se pune, ca era in weekend si numai de ea nu avea chef si nici nu era momentul. Brusc, in 2018, Iohannis si-a adus aminte de ea si a impins-o in fata cu brutalitate. Era tot weekend, dar a doua zi Carmen Iohannis trebuia sa ajunga la Parchetul General pentru a explica procurorilor despre ce si cum cu casele din Sibiu. Si, cum sa calce ea pragul procurorilor daca sotul nu dadea un semnal?

Mesaj pentru cine?

Proasta inspiratie, caci facatura iese repede la suprafata. Multa vorbarie in gol inainte, pana cand Iohannis suna goarna. „Susţin continuarea luptei anticorupţie pentru o Romanie sanatoasa şi raman alaturi tuturor magistraţilor care duc aceasta batalie, cu mult curaj, zi de zi. Cinstea şi integritatea trebuie reinstaurate la toate nivelurile societaţii noastre. Sta in puterea noastra! Un NU hotarat corupţiei trebuie sa devina dintr-un slogan, un mod de a fi!”. Un mesaj transmis prin intermediul reţelelor de socializare, consemneaza presa obedienta Cotrocenilor. Desigur, un mesaj transmis cui?

Ce se stie si ce nu?

Mie mi se pare ca Iohannis a profitat de fapt de conjunctura, amestecand ziua de 9 decembrie cu mesajul personal adresat magistratilor, carora le ramane aproape. Exact ca Livia Stanciu, fosta sefa a Inaltei Curti, care le spunea procurorilor ca au in ea un partener. Nicio deosebire. Familia e strans unita. Spuna lumea ce-o spune, dar toata tarasenia asta se poate traduce si prin „mai usor cu nevasta-mea, aveti grija ce-o intrebati si ce scrieti in acte.” De unde atatea sensibilitati pentru un dosar in care Carmen Iohannis e doar martor? Ce ascunde intre coperti si nu trebuie stiut sau declansat? Faptul ca a folosit cu buna stiinta documente false pentru dobandirea imobilului? Se stie. Ca banii incasati din chirii, desi cam ilegal din cate se spune, nu au mai ajuns inapoi in buzunarul statului? Si asta se stie. Si atunci?

Cu picioarele in mlastina

Pare ca Iohannis a sfeclit-o, din cate se pare. Ingrijorarea lui este evidenta, impotriva aerului de siguranta pe care il afiseaza. Poate a calcat pe bec exact in curtea serviciilor care, inca de anul trecut, l-au avertizat ca dosarul privind casa (casele?) din Sibiu poate fi redeschis oricand, avand suficiente elemente inca neexploatate. Cu respiratia lui Dragnea si Tariceanu in ceafa, cu un Tudorel Toader care il lasa fara coechipieri, Iohannis arata ca si cum ar calca pe un teren tot mai mlastinos, devenind tot mai nesigur. Tentativele lui de a-si tine consoarta cat mai departe de curiozitatea procurorilor spun si ele multe. Nu stiu daca sotia lui va ajunge la Parchetul General. Poate. Dar nu prin fata presei, pentru a nu i se sifona zdravan imaginea. Culmea este ca altii, chiar nevinovati, dupa cum s-a dovedit ulterior, au fost plimbati cu catusele la maini intr-un spectacol degradant. Nu am incredere in audierea ei, presimt ca va fi o facatura de ochii lumii, pentru ca Iohannis nu da semnale degeaba.

author avatar
Valentin Boeru
3.836 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger