AcasăNewsIohannis la CSM, despre legile Justitiei: Au iesit trei legi foarte contestate

Iohannis la CSM, despre legile Justitiei: Au iesit trei legi foarte contestate

Prezent, vineri dimineata, la prima sedinta de plen a CSM-ului din noul an, cea in care s-au prezentat raportul pe 2017 si s-a ales noua conducere a Consiliului, presedintele a tinut sa ii felicite pe reprezentantii CSM si indeosebi pe sefa forului si pe vicepresedintele institutiei pentru activitatea din anul precedent, pe care l-a descris drept „foarte complicat nu numai pentru CSM, un an foarte complicat politic pentru Romania”.

In alocutiunea sustinuta in fata ministrului Justitiei, a sefei Inaltei Curti, a Procurorului General Lazar si a conducerii CSM-ului, Klaus Iohannis a subliniat, printre altele, ca „in Romania, justitia este independenta si trebuie sa ramana asa”. Si a laudat felul in care, in decursul anului trecut, CSM-ul a actionat in vederea garantarii independentei justitiei in Romania. „Eu, Presedintele Romaniei, o sa fac orice imi sta in puterea constitutionala sa va ajut sa garantati independenta justitiei. In acest demers si in acest deziderat, veti avea in mine un partener si un sustinator constant pe care va puteti baza. (…) Eu sunt foarte multumit de cum a stiut CSM, si in 2017, dar si in anii dinainte, sa actioneze si sa se implice pentru a garanta independenta justitiei in Romania. Eu cred, si am toata increderea in dumneavoastra, ca veti merge mai departe tot asa. Pentru Romania nu exista alta cale”.

Totodata, presedintele a adus din nou in discutie faptul ca in opinia sa persoanele condamnate ori urmarite penal „nu au ce cauta in conducerea statului”, inainte de a face referire la legile Justitiei, lansand sageti la adresa actualei Coalitii de guvernare. „Anul 2017 a inceput cu o actiune reprobabila a Guvernului de atunci, va amintiti, incercarea de a promova ordonante care urmau sa schimbe fundamental politica penala a statului roman, fara o discutie, fara o dezbatere publica, fara o argumentatie serioasa. (…) Si romanii s-au suparat. Au fost cele mai mari demonstratii publice pe care le-am avut dupa Revolutie. Nefericita Ordonanta 13 a fost hotarata in Guvern, pe urma a fost retrasa, pe urma au urmat nenumarate discutii, in fine, acel Guvern s-a dovedit a fi de scurta folosinta, si a fost schimbat iarasi foarte neuzual de propriul partid. A urmat al doilea guvern, in primul an de dupa alegeri, deja un semn de oarecare, sa zicem, neclaritate in cadrul coalitiei de guvernare. Daca nici in primul an dupa alegeri nu stii ce guvern sa pui, chiar se pune intrebarea daca stii ce vrei cu aceasta tara… In fine, a urmat al doilea guvern, care este si acum in functie. Au reaparut, s-au reaprins discutiile in jurul modificarilor legilor justitiei, a urmat o procedura pe care eu am considerat-o foarte netransparenta, s-au initiat modificari in Guvern, care pe urma nu au fost in Guvern, au fost duse cumva printr-o procedura nemaivazuta, intr-o comisie speciala a Parlamentului. (…) S-a ales o procedura nemaivazuta, netransparenta si s-au ignorat, pe fata, toate avizele sistemului”, a sustinut primul om in stat.

Totodata, presedintele a adus in discutie pozitia CSM-ului fata de modificarile aduse celor trei legi ale Justitiei. Dar si semnalul transmis de la nivel european, pe aceasta tema. „CSM, dumneavoastra, ati dat mai multe avize negative acestor modificari si cred ca dumneavoastra sunteti cei care stiti cel mai bine daca modificarea este fezabila, daca este de dorit in aceasta etapa in care se afla sistemul si asa mai departe. Magistratii, atat judecatorii, cat si procurorii, s-au adunat in forurile lor si in masa au dat avize negative, au avertizat asupra acestor modificari. Partenerii nostri din Uniunea Europeana, din Consiliul Europei, au atras atentia ca trebuie mai multa dezbatere, trebuie mai multa transparenta. Cu toate acestea, acea super comisie speciala a mers mai departe intr-o procedura parlamentara proaspat inventata care, apropo, a fost contestata, dar Curtea Constitutionala a considerat ca se poate si asa. O procedura parlamentara pe care, in aceasta forma, nu am mai avut-o niciodata, cu discutii lipsite total de transparenta, cu pumnul in gura opozitiei, ba chiar unii au vrut sa voteze ca opozitia sa nu mai aduca amendamente de acelea deranjante, cu lucrat noaptea, lucrat multe ore in ultimele zile ale sesiunii. De ce s-or fi grabit doamnele si domnii parlamentari sa ingrase porcul inainte de Craciun? (…) Au iesit trei legi foarte contestate, contestate nu numai de opozitie la Curtea Constitutionala, ci si de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a analizat aceste legi si a considerat ca nu se incadreaza in cadrul constitutional din Romania. Eu regret – eu, Presedintele Romaniei – regret ca s-a ajuns in Romania in aceasta situatie in care legile justitiei, care sunt foarte importante, se discuta in proceduri neclare, ad–hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume in procedura parlamentara si, in final, aprobate in mare viteza, viteza neexplicata in spatiul public si ajunse, toate, sa fie contestate la Curtea Constitutionala”, a mai subliniat Iohannis, inainte de a puncta faptul ca „in ansamblu, insa, am si acum speranta ca aceste legi vor fi imbunatatite”.

author avatar
National
125 afisari

1 COMENTARIU

  1. Are dreptate Mutalakul,anul 2017 a inceput cu o sarba draceasca,jucata de el,pe Constitutia coloniei in care dansul a fost numit guvernator.In rest,Mutalakul executa ce-i ordona stapanii sai si ai coloniei,nimic nou.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger