AcasăNewsIohannis isi face campanie din poarta-n poarta

Iohannis isi face campanie din poarta-n poarta

Dupa ce decretase pe Facebook, in timpul noptii, un fel de doliu national – ”Dragi romani, astazi este o zi de doliu pentru statul de drept. Statul de drept, care a primit o lovitura puternica de la adversarii justitiei, dreptatii si luptei impotriva coruptiei”, presedintele Iohannis a descins in primele ore ale diminetii de miercuri la poarta CSM. De unde, inainte de discutia cu magistratii a declarat ca este ”inadmisibil, inacceptabil, un scandal si o bataie de joc” pentru un stat de drept ceea ce a facut Guvernul, respectiv modificarea Codurilor penale prin ordonanta de urgenta. Satisfacut de pozitia adoptata de CSM, Klaus Iohannis a batut si la poarta Avocatului Poporului Victor Ciorbea – cel abilitat de lege sa atace ordonantele de urgenta la CCR. ”Ii voi face o vizita (lui Ciorbea – n.r.) desi nu mi-e dor de el”, anuntase Iohannis cand inca era la CSM. Sarcasm prezidential taxat pe loc de Ciorbea, care si-a tratat inaltul oaspete cu refuz: ”Avocatul Poporului nu are competenta, potrivit legii de functionare, sa atace la CCR prevederi din acte normative care nu sunt in vigoare (ordonanta in cauza intra in vigoare peste zece zile – n.r.). Chiar daca s-a grabit sa-l contrazica evocand un precedent din 2013 (cand Avocatul Poporului de la aceea vreme a atacat o OUG pe insolventa in 9 octombrie desi ea intra in vigoare in 25 octombrie iar CCR a decis ca sesizarea este corecta), Iohannis a plecat de la Ciorbea asa cum a venit, cu mana goala. Nemultumit, seful statului i-a scris ulterior direct premierului Grindeanu, caruia i-a cerut sa abroge ordonanta de urgenta prin care s-au modificat Codurile penale.

Kovesi incearca sa se replieze. Pe ce infractiuni se vor canaliza acum procurorii

Odata modificate Codurile penale, Laura Codruta Kovesi si-a bagat rapid procurorii intr-o sedinta de urgenta. ”Am convocat Colegiul de conducere al DNA, unde vor participa toti procurorii cu functii de conducere din cadrul structurii centrale, dar am consultat si structura teritoriala, tocmai pentru a analiza riscurile intrarii in vigoare a acestor modificari si efectele directe pe care le vor avea asupra fiecarui dosar”, a confirmat sefa DNA. In plus, Kovesi a precizat ca DNA tocmai ancheteaza 2.151 de dosare care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu iar in ultimii trei ani a trimis in judecata peste 1.170 de persoane fizice si peste 30 de persoane juridice pentru savarsirea aceleiasi infractiunii. ”Extrem de relevant este ca in aceste dosare in care s-au facut trimiterile in judecata prejudiciile stabilite se ridica la suma de peste un miliard de euro. Riscul de a fi afectate toate aceste dosare se va resimti in momentul in care dispozitiile din aceasta ordonanta vor intra in vigoare”, a conchis Codruta Kovesi. Reamintim ca una dintre modificari priveste denuntul, principalul instrument al DNA sau, altfel spus, painea procurorilor. In ordonanta de modificare a codurilor, denuntul nu mai poate fi facut decat la maxim 6 luni de la comiterea faptei. Aceasta prevedere nu se poate aplica retroactiv, ci doar pentru dosarele noi. Asa stand lucrurile, ramane de vazut in ce consta replierea procurorilor anticoruptie si pe ce infractiuni se vor canaliza.

Denuntul la 6 luni, lovitura si pentru DIICOT

Noile reglementari referitoare la denunt il supara foarte tare pe procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. ”DIICOT este afectat foarte tare de denunt, mult mai tare decat celelalte Parchete pentru ca in dosarele de competenta DIICOT-ului si aici ma refer in special la dosarele de trafic de droguri si la dosarele de mare violenta, denuntul este un element foarte important pentru noi. Ne gandim ca exista si alte metode de sesizare decat denuntul, dar intr-adevar, denuntul nu ar avea nicio valoare juridica conform noii modificari”, si-a facut cunoscuta in mod public nemultumirea Horodniceanu. In plus, seful DIICOT spune ca afectate vor fi si dosarele de terorism. Dupa modelul DNA -Kovesi, Daniel Horodniceanu a convocat si el, ieri, conducerea DIICOT.

PNL, tot de rasul curcilor

In loc sa profite de pleasca, liberalii au luat-o pe rariste in prima faza. Mai exact, n-au gasit nimic mai bun de spus si facut decat sa ameninte cu demisia in bloc a parlamentarilor PNL – gaselnita inutila si deja fumata in ianuarie 2012, cand Crin Antonescu anunta, pe fondul protestelor stradale anti-Basescu, ca USL ia in calcul o miscare ”radicala”, respectiv demisia parlamentarilor PSD si PNL din Parlament. Odata puricata idea, uselistii de atunci s-au prins ca demisia i-ar fi ajutat fix ca o frectie la un picior de lemn din moment ce, conform legii, PDL-ul aflat la putere ar fi trecut la organizarea unor alegeri parlamentare partiale si ar fi completat locurile lipsa din Parlament. Ceea ce inseamna ca, in loc de alegerile anticipate visate, demisionarii din USL s-ar fi ales doar cu un concediu fortat. Desi experienta din 2012 le apartine si lor, liberalii nu au invatat nimic din ea, ca de altfel nici din mult mai prospatul esec din 2016. Ca urmare, au avut nevoie de toata noaptea si de o parte din ziua de ieri pana sa revina la o reactie corecta si sa depuna, ieri dupa-amiaza, o motiune de cenzura la adresa Guvernului Grindeanu – despre care spun ca s-a facut vinovat de ”sfidare nationala” si de ”legalizarea furtului in Romania” odata cu modificarea Codurilor penale printr-o ordonanta de urgenta. Motiunea (semnata de 124 de parlamentari de la PNL, USR si PMP) asteapta acum ca Birourile permanente ale celor doua Camere sa stabileasca ziua cand va fi dezbatuta si votata.

UDMR profita de ocazie si isi mai face putin marketing politic

Ca un veritabil Hopa-Mitica, UDMR s-a dat cu tabara anti-Guvern, chiar daca are un protocol de colaborare cu PSD-ul. Desi au facut tot felul de nenorociri palmate de-a lungul tuturor guvernarilor si au multi colegi corupti (putin acuzati sau chiar tolerati de-a dreptul pentru ca asa se intampla lucrurile cand e vorba despre maghiarii putini la numar dar cu gura foarte mare), udemeristii se dezic de noile Coduri penale si isi fac marketing politic luand partea protestarilor. ”Este ingrijorator modul ascuns si graba in care Guvernul a decis in aceasta situatie. Consideram ca a fost o greseala imensa modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala prin ordonanta  de urgenta. UDMR isi mentine opinia si considera ca ambele Coduri sa fie modificate in conformitate cu deciziile CCR si strict in urma unei dezbateri in Parlament (…) Indignarea cetatenilor este absolut justificata. Parlamentul nu poate fi ocolit de Guvern prin adoptari de OUG. De fiecare data cand s-a incercat reglementarea acestei probleme prin ordonanta de urgenta, au fost erori grave”, a reclamat Kelemen Hunor in numele UDMR.

Grindeanu se baga sluga la Klemm

Premierul Romaniei Sorin Grideanu s-a intalnit ieri dimineata cu ambasadorul american Hans Klemm. Conform lui Marian Neacsu (consilier onorific al lui Grindeanu), intrevederea ar fi fost programata, la solicitarea diplomatului american, cu multa vreme inainte de adoptarea ordonantei de urgenta referitoare la modificarea Codurilor penale. Explicatie buna doar pentru cei care cred in coincidente, dar asta e. Marea problema este insa consumarea intalnirii intr-un alt loc decat sediul Guvernului condus de Grindeanu. Nu de alta, dar nu este nici firesc si nici in conformitate cu uzantele diplomatice ca ditamai premierul unei tari (si inca partenera cu SUA!) sa se deplaseze el la un loc indicat de un ambasador, fie el si american. Daca dorea sa discute cu Grindeanu, Klemm trebuia vina la Guvern. Nu sa-l cheme la el pe premierul Romaniei iar acesta sa accepte ca orice neica-nimeni convocat de stapan. Comportamentul s-ar fi asortat poate cu statura unui presedinte de Consiliu Judetean (functie detinuta de Sorin Grindeanu inainte de a ajunge mare sef la Palatul Victoria), dar nu si cu aceea de premier al Romaniei.

Proteste teribiliste, instigari si disperare

Mircea Marian a facut un gest incredibil in legatura cu Liviu Dragnea. El a publicat, marti seara, pe Facebook, adresa lui Liviu Dragnea.  „E complet lipsit de etica profesionala ceea ce voi face acum, dar va spun ca domnul Liviu Dragnea locuieste langa piata Domenii (si aici urma adresa, pe care noi nu o vom publica). Sa nu va vina idei”, a scris Mircea Marian.

La randul sau, cunoscutul om de radio Andrei Gheorghe a postat o fotografie cu o foaie de hartie pe care erau trecute mai multe numere de telefon al guvernului, de la Grindeanu la Gratiela Gavrilescu.

Din ce in ce mai multi tineri fac apeluri la iesirea la protest. Iata-l pe cel al unei utilizatoare de Facebook numita “Printesa Urbana”: “Ce fel de oamenii sunt acei romani carora nu le fierbe acum sangele in vine? Cum poti sa mai mergi la serviciu, sa te uiti la reclame la televizor, sa-ti intre mancarea pe gat, vazand ce se intampla cu tara ta, cu casa ta, cu viitorul copiilor tai? Haideti in strada! Daca aveti cu cine lasa copiii, lasati-i. Noi iesim pe rand, unul sta cu copiii, altul iese. Daca nu, luati-i cu voi. Daca va pasa. Nu e totul pierdut. Daca, DACA suntem multi. Iesim diseara! Peste tot! Haideti si voi! Asa a fost azi noapte, la minus zece grade. Azi ar trebui sa fim un milion! Daca nu zece!”.

Ieri, au aparut si mesaje ceva mai directionate, de tipul “ocupam Guvernul”, “Inca o Revolutie anticoruptie”, “Vremea protestelor a trecut”, “Isi bat joc de noi, sa nu-I lasam sa ne distruga viitorul copiilor nostri” sau “Jos guvernul hotilor, sa ii dam jos din fotolii, Dragnea cu penalii, noi suntem poporul”.

“Nu stiu daca ati sesizat, dar ordonanta asta de urgenta este data cu referinta circulara (cum ar zice IT-istii): se dezincrimineaza pe sine. Adica zice ca nu constituie abuz in serviciu sa dai legi si hotarari care dezincrimineaza abuzul in serviciu. E nevoie de o dovada mai clara ca oamenii astia premediteaza totul ca sa se faca scapati?”.

De cealata parte au inceput sa isi faca simtita prezenta si cei care sustin pozitia Guvernului. “Astia (cei din strada) nu numai ca nu au citit ordonanta, dar nici nu au rabdare sa le-o povesteasca cineva, niste teribilisti impulsivi si pseudorebeli care vor si ei o revolutie a lor”

“Este criminal sa dai adresa lui Dragnea, ca sa-l linseze  lumea. Asta se cheama asasinat, nu protest”

“O poveste veche, ar trebui ca nemultumitilor sa li se ia darul. E simplu!”

Im America poti sa protestezi pana nu mai poti, nu te baga nimeni in seama. Aici e mare dandana, teveurile nu fac altceva decat sa fie pe teren si mucosii cred ca au devenit barbati”.

author avatar
Simona Badulescu
1.010 afisari

2 COMENTARII

  1. Toata pleava sorosista este in sevraj,pana si scolita la moscova fiind nu doar absorbanta stolojenelului.Dar,unde este ponta,nu are reactii,oare de frica sau aceva de genul asta il face sa taca malc,nu vede ca mafia statala,care l-a eliminat cu colectiv,isi incordeaza sorosistii pentru acelasi scop.Sa se face alegeri anticipate o data la trei luni,iar cu primele si un referendum de demitere a balegarului.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger