AcasăNewsIohannis isi da cu Tarcea in cap

Iohannis isi da cu Tarcea in cap

CNSAS a cutremurat ieri Cotroceniul. Constantin Buchet, presedintele Colegiului CNSAS, a declarat ”verde, in fata”, ca  numirea Cristinei Tarcea,  presedintele instantei supreme, s-a facut fara adeverinta de la acesta institutie. Dezvaluirea vine in contextul refuzului presedintelui Iohannis de a o numi pe Adina Florea la sefia DNA, invocand o colaborarea cu fosta Securitate.

Presedintele Colegiului a precizat ca documentele au fost trimise, mentionand ca in cazul Cristinei Tarcea numirea a fost facuta fara documentele de la CNSAS.  Buchet sustine ca adeverinta Cristinei Tarcea este din 2001, cand CNSAS nu avea acces la toata arhiva. Astfel ca, avizul din 2001 trebuie reconfirmat. Intrucat institutia a primit din partea SRI toata arhiva pe vremea directorului Radu Timofte, adica intre 2006 – 2007.  Intrebat daca in 2016 CNSAS nu a eliberat o adeverinta pentru CSM in vederea numirii de catre presedintele Romaniei a doamnei Tarcea, Constantin Buchet a precizat: „Atunci nu”. „Verificarile la doamna Tarcea sunt in curs. Si acolo, daca nu gresesc, sunt cereri din corespondenta cu doamna secretar al CSM din 2016. Sunt in verificari. La ora respectiva, acum cativa ani, din cate retin, are o decizie din 2001 la cererea Ministerului Justitiei. Practic s-a purtat aceasta corespondenta la nivelul anului 2016 cu CSM-ul. S-a solicitat traseul profesional. CSM a transmis atunci ca dosarul profesional este confidential”.

O rezolvare din pix

Pe de alta parte, ieri, presedintele Iohannis a respins pentru a doua oara propunerea ministrului Justitiei, Toader de a o numi pe Adina Florea ca sefa la DNA. Motivul era ca Adina Florea nu ar avea aviz acutalizat de la CNSAS. Mai mult, conform legii, exista posibilitatea ca orice cetatean, pe propria raspundere, sa dea o declaratie in care sa spuna daca a colaborat sau nu cu Securitatea, ”ca politie politica”. Ceea ce Adina Florea a facut! Concret, legea prevede ca orice persoana, functionar public, poate sa dea o astfel de declaratie, pe propria raspundere, pana la eliberarea deciziei de CNSAS. Iar daca a mintit in declaratia asumata se considera ca a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa”, care se pedepseste. La mapa profesionala a acesteia exista, insa,  doua adeverinte din 2009 si din 2017 si raspunsul tuturor institutiilor din 2018. Ceea ce, spre deosebire de Florea,  Cristina Tarcea nu a facut.

author avatar
Ramona Feraru
628 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger