AcasăNewsIohannis: Intarirea parteneriatului NATO cu Uniunea Europeana este o prioritate

Iohannis: Intarirea parteneriatului NATO cu Uniunea Europeana este o prioritate

In cadrul discursului pe care l-a sustinut, luni dimineata, la Parlament, in cadrul sesiunii anuale a Adunarii Parlamentare NATO, in prezenta secretarului general al Alinatei Nord-Atlantice, liderul de la Cotroceni a pus accent pe nevoia intaririi parteneriatului transatlantic. „Parteneriatele dintre noi, membrii Aliantei, trebuie sa fie mai tari ca oricand”, a sustinut Klaus Iohannis, inainte de a adauga ca „intarirea parteneriatului NATO cu Uniunea Europeana este o prioritate”.

„Pot spune ca este din nou momentul intaririi parteneriatelor: in primul rand, parteneriatul transatlantic, apoi parteneriatele dintre noi, membrii Aliantei, prin continuarea eforturilor de intarire a apararii colective si a rezilientei interne in fata diversitatii de amenintari cu care ne confruntam (…) Parteneriatul transatlantic dintre America de Nord si Europa ramane o dimensiune esentiala a securitatii noastre comune. In interiorul NATO, o legatura transatlantica solida constituie motorul insusi al securitatii aliate, care este legata esential de aplicarea eficienta a articolului 5 din Tratat”, a transmis seful statului.

Aducand in discutie importanta intrevederilor avute cu liderul de la Washington, care au „reconfirmat angajamentul Statelor Unite pentru securitatea regiunii noastre, inclusiv a Romaniei, si pentru apararea colectiva”, Klaus Iohannis a subliniat ca „trebuie sa intarim in continuare aceasta relatie vitala, atat prin gasirea impreuna de solutii la problemele de securitate actuale, cat si printr-o contributie echitabila la impartirea responsabilitatilor care ne revin, ceea ce inseamna si cresterea investitiilor in aparare”.

Totodata, seful statului a adus in discutie si relatia cu Rusia. „Scopul nostru este pacea, nu razboiul. NATO nu cauta confruntarea si nu este o amenintare pentru Rusia, asa cum a aratat Alianta si la Varsovia. Insa, in relatia cu Rusia, este nevoie de o strategie aliata cuprinzatoare si coerenta pe termen lung. Ea trebuie sa includa dialogul, dar de pe o pozitie puternica de aparare si descurajare. (…) Astazi, mai mult ca oricand, este necesar ca Alianta sa fie intarita in continuare. Romania, ca aliat responsabil, va face tot ce-i sta in putinta in acest scop”, a mai spus presedintele roman.

author avatar
Andrei Coman
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger