AcasăNewsIohannis cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR dupa ce Guvernul a adoptat...

Iohannis cere Avocatului Poporului sa sesizeze CCR dupa ce Guvernul a adoptat rectificarea bugetara

Presedintele a simtit de multa vreme slabiciunile puterii. Acum, doar se joaca

Dupa ce ministrul Finantelor a anuntat adoptarea rectificarii bugetare prin OUG, la finele sedintei Executivului in startul careia  Dancila spusese ca se va „merge mai departe” cu aceasta procedura in ciuda suspendarii sedintei CSAT, din ziua precedenta, de la Cotroceni s-a transmis o reactie transanta a presedintelui.

„Guvernul forteaza limitele Constitutiei”, acuza presedintele

„Ne-am indeplinit obligatia de a cere CSAT un punct de vedere”, sustinuse premierul miercuri la pranz, la inceputul sedintei Cabinetului pe care il conduce. In replica, de la Cotroceni s-a transmits, in cursul dupa-amiezii, ca „este inadmisibila aceasta abordare a Executivului, in conditiile in care avizul CSAT este obligatoriu atunci cand sunt afectate bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale”.

Pe langa faptul ca se subliniaza ca Iohannis „condamna ferm” adoptarea rectificarii bugetare fara aviz din partea CSAT, in acelasi comunicat se face referire la „cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani” si la „obtuzitate politica” din partea Executivului. Tootdata, se anunta ca presedintele cere institutiei Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Redam in cele ce urmeaza, integral, comunicatul de la Cotroceni:

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, condamna ferm adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvernul condus de Prim-ministrul Viorica Dancila, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Este inadmisibila aceasta abordare a Executivului, in conditiile in care avizul CSAT este obligatoriu atunci cand sunt afectate bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale.

Ignorand cu buna stiinta necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situeaza de unul singur in afara cadrului legal in vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificarii bugetare in aceste conditii demonstreaza lipsa evidenta a dorintei de dialog a Guvernului in interesul cetatenilor. Este o noua actiune care arata agenda paralela pe care Guvernul Dancila o are cu agenda reala a romanilor si o incercare de a abate atentia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil sa gaseasca solutii. Pesta porcina africana este cel mai elocvent exemplu de criza generata de lipsa masurilor pe care Executivul avea datoria sa le adopte, astfel incat sa fie stopata raspandirea virusului si sa fie evitate pagubele imense pe care in prezent vedem ca le suporta crescatorii de porcine si populatia.

Presedintele Klaus Iohannis avertizeaza inca o data ca lipsa de viziune si de responsabilitate, cat si modul dezastruos in care a fost gestionata activitatea guvernamentala fac previzibila intrarea Romaniei in dificultati majore. Responsabili pentru situatia complicata in care este impinsa tara noastra sunt atat membrii foarte slab pregatiti ai Guvernului, cat si partidele politice care sustin in continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani.

Presedintele Romaniei considera ca aceasta rectificare bugetara este una necesara si, tocmai de aceea, si-a manifestat intreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul si a gasi solutiile potrivite.

Sedinta CSAT care a avut loc marti, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut incheia cu un aviz negativ, insa Presedintele Klaus Iohannis a considerat ca singura cale de a iesi din acest impas, in beneficiul Romaniei, este dialogul institutional. Acestei invitatii la colaborare loiala in interesul public, Guvernul ii raspunde prin obtuzitate politica, preferand sa intretina un conflict, care ii afecteaza direct pe cetateni.

Din pacate, nu este prima data cand Guvernul si Prim-ministrul refuza dialogul institutional cu Presedintele Romaniei, preferand ca, in locul atributiilor constitutionale si al cooperarii loiale, sa puna indicatiile primite de la conducerea de partid.

Dincolo de vulnerabilitatile de fond ale actualei constructii bugetare, prin adoptarea rectificarii bugetare in absenta avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forteaza limitele Constitutiei. Acest demers reprezinta o deraiere grava de la principiul colaborarii loiale pe care ar trebui sa se intemeieze functionarea democratica si eficienta a institutiilor statului roman.

Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul institutional pe o problema urgenta si de importanta deosebita conduce astfel la un blocaj institutional. Un asemenea comportament nu poate ramane nesanctionat. Ca atare, in vederea realizarii rolului constitutional de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, Presedintele Romaniei va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentala i le confera.

In acest sens, Presedintele Romaniei solicita public Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a verifica in ce masura Ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 indeplineste exigentele constitutionale de adoptare.”

174 afisari

1 COMENTARIU

  1. Opinați că ar putea fi constituțional ca președintele să nu poată sesiza CCR în spețele de neconstituționalitate ale ordonanțelor guvernului deși poate sesiza CCR pentru legile parlamentului ? Sau ar putea fi neconstituțională o astfel de „chestiune” ?

    Constituția României
    TITLUL V
    Curtea Constituţională

    ,,d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele, ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului;”

    LEGEA NR. 47/1992
    ,,6. Soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Avocatul Poporului

    Art.32. Curtea Constituţională hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate direct de Avocatul Poporului privind constituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau ordonanţă în vigoare.

    Art.33. – La soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate, dispoziţiile art.29 – 31 se aplică în mod corespunzător.”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger