AcasăNewsIohannis cauta un nou UNPR

Iohannis cauta un nou UNPR

Pentru că în ultima vreme se simte foarte singur, președintele are nevoie ca de aer de un Gabriel Oprea

Se cauta cu disperare un partid prezidential. Unul capabil sa ajunga la maturitate electorala pana in 2019.

Pentru că în ultima<br >vreme se simte foarte<br >singur președintele<br >are nevoie ca de aer<br >de un Gabriel Oprea

Daca tot a inceput sa-si piarda casele, Klaus Iohannis a decis ca nu este cazul sa renunte si la contractul de inchiriere a Palatului Cotroceni asa ca tanjeste deja dupa al doilea mandat. Iar cum tinerii frumosi si liberi au prostul obicei ca din piata sa mearga direct acasa, fara a trece pe la urnele de vot, Iohannis are nevoie ca de aer de un sprijin politic solid, deci de partidul lui. Rol jucat la prezidentialele din 2014 de PNL – un PNL care beneficia pe atunci si de experienta redutabila a fostului PDL in materie de campanii electorale.

Lucrurile s-au schimbat insa radical:  PNL se supune acum Cotroceniului in scarba iar fostii pedelisti refuza sa miste si un pai dupa ce DNA s-a apucat sa-i rareasca. Lipsa liderilor si pierderea votantilor ii permite lui Iohannis sa faca ce vrea muschiul lui in PNL (sa-l puna de exemplu presedinte pe soricutul Cristian Busoi), dar nu-i aduce suportul electoral necesar obtinerii unui nou mandat. Dimpotriva, data fiind involutia continua a PNL si lipsa rezervelor umane liberale, este clar inca de pe acum ca Iohannis nu va face nicio branza de pe urma penelistilor la prezidentialele din 2019. Varianta valabila si in cazul USR/Nicusor Dan – ”bomba” fasaita imediat dupa ajungerea in Parlament a prospaturilor albe ca neaua dar bate in materie de politica si legislatie. Ca si cum bataile de cap provocate de lipsa unor resurse politice serioase nu ar fi fost de ajuns, Klaus Iohannis a si fost obligat acum, de marile cancelarii care dau Romaniei ora exacta, sa coabiteze in pace cu PSD. Ceea ce inseamna si ca varianta inlocuirii guvernului social-democrat cu unul mai de dreapta sau de coalitie a picat de asemenea. Mai mult, daca este adevarat ca DNA a fost sfatuita sa puna frana si sa lase clasa politica sa respire mai in voie (tot ca urmare a noii ordini interne prospat instaurate), rezulta ca liberalii ar putea prinde curaj si s-ar putea gandi, de exemplu, ca un presedinte ca Busoi nu-i coafeaza bine si este cazul sa-si aleaga ceva mai pe gustul lor la Congres. Fapt care chiar ca l-ar putea lasa pe Iohannis nu numai fara casa din Sibiu, ci si fara Palatul Cotroceni.

Astfel inghesuit, Iohannis ar putea sa-l imite in continuare pe Traian Basescu si sa-si faca un UNPR al lui – idee despre care se spune ca a clocit deja pui in unele minti. Un al doilea UNPR care, conform originalului creat tot la comanda de Gabriel Oprea, sa culeaga parlamentari de unde poate (PSD, PNL, ALDE) si sa joace apoi rolul de partid-balama. Oricum premierul preferat al lui Iohannis, Dacian Ciolos, a primit misiunea de a face, special pentru uzul strazii, un nou USR – unul al carui termen de valabilitate sa depaseasca macar anul 2019. Asta dupa ce pana si Iohannis a inteles ca liberalii nu-l accepta pe Ciolos nici cu ordinul procuraturii. Iar daca reuseste sa se doteze cu un partid parlamentar si unul ”popular”, Iohannis trebuie sa-si puna aliatii in acelasi cos electoral inainte de prezidentialele din 2019. Abia atunci isi va putea numara Iohannis ”ouale” si sa vada daca numarul lor ii permite sau nu sa se infrunte cu prezidentiabilul scos pe piata de PSD.

author avatar
Simona Badulescu
728 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger