AcasăNewsIohannis, ai de ales: statul de drept sau statul paralel

Iohannis, ai de ales: statul de drept sau statul paralel

Dupa atitudine, presedintele se considera peste lege si peste toata lumea

„Condamn ferm interventia brutala a Jandarmeriei, puternic disproportionata in raport cu manifestarile majoritatii oamenilor din Piata Victoriei”. Sunt ideile lui Klaus Iohannis, asternute pe pagina personala de Facebook vineri seara, in timpul mitingului din Piata Victoriei. Precizare necesara, ignorata de Iohannis cu buna stiinta: jandarmii nu au intervenit impotriva celor care protestau pasnic. Daca mentiona acest lucru, textul lui nu mai avea efectul pe care s-a mizat, respectiv de a incinge si mai tare spiritele.

Dupa atitudine presedintele se considera peste lege si peste toata lumea

La televizorul lui de acasa, presedintele nu a vazut ca protestatarii au fortat gardurile, ca au incercat sa le ia jandarmilor scuturile si au aruncat in ei cu pungi cu urina si fecale, cu pietre, sticle, bucati de bordura si alte obiecte. La toate celelalte televizoare din Romania s-a vazut, numai la al lui nu. Oare de ce?

Cine da mai tare primeste bomboane

Pe micile ecrane din tara se derulau imagini cu protestatari care dadeau foc arbustilor ornamentali si mobilierului stradal. Pe al lui Iohannis erau numai jandarmi care ripostau cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa. „Violenta nu este acceptabila, indiferent de optiunile politice”, toarna Iohannis gaz pe foc. Nu este clar despre ce optiuni politice era vorba. Noi toti vedeam cum grupurile de huligani devastau strazile pe care le luasera in stapanire, Iohannis vedea simpatii si manifestari politice in actele de vandalism.

La televizor Iohannis a vazut doar ce i a convenit

„Incercarea de a infrange vointa oamenilor printr-o reactie violenta a fortelor de ordine este o solutie condamnabila”, isi continua presedintele postarea. Iar asta se intampla cand, in Piata, doi jandarmi erau la un pas de a fi linsati. Despre ce vointa a oamenilor e vorba, Iohannis? Aceea de a-i casapi pe jandarmi? Si, la asta, cum sa se riposteze? Cu flori si cu zambete? Cu medali de onoare pentru huligani? Cu o vacanta in Caraibe?

Martor si acuzator in egala masura

Tabloul acesta, si este doar o particica din ce s-a intamplat in Piata Victoriei, a determinat reactia lui Dan Nica, europarlamentar PSD, care a cerut anchetarea lui Iohannis intr-o comisie parlamentara speciala. Postarea presedintelui denota rea-vointa si dorinta evidenta de a stimula si mai mult violentele existente, considera Nica. Nici  declaratiile ulterioare ale lui Iohannis nu dreg mai mult imaginea. Dimpotriva. Presedintele cerea ultimativ anchetarea jandarmilor, considerandu-i vinovati inainte de a avea cea mai mica dovada. Scenariul derulat in mintea lui este de un infantilism ingrijorator. Daca i-a vazut pe jandarmi dand cu bastonul e limpede ca sunt vinovati. Ce s-a intamplat inainte, de ce s-a ajuns aici nu mai conteaza, important este doar ca i-a vazut el. Pe Iohannis, dupa cum s-a vazut, nu l-a interesat nicio secunda domolirea conflictului printr-un apel la calm, era preocupat doar de mentinerea acestuia si de intretinerea violentelor. Cand spusele lui fac referire numai la ripostele jandarmilor, fara a condamna actiunile violente ale protestatarilor, e limpede scopul urmarit si de care parte a baricadei se situeaza.

Antipatia PSD, politica de stat

Pentru ca tot bate moneda pe statul de drept, Iohannis ar trebui sa se supuna investigatiilor comisiei speciale de ancheta a Parlamentului. In orice stat de drept, asemenea atitudini nu se trec cu vederea si nu raman neamendate. Ca presedinte, cauti sa mediezi conflictele, nu sa instigi si sa le dezvolti in ideea de a obtine castiguri electorale. Ca sef al statului, nu chemi lumea in strada sa dea jos un guvern ales prin vot democratic. Ura lui fata de PSD este arhicunoscuta, dar, ca presedinte, nu o transformi in politica de stat, alaturi de opozitie. Pentru rezolvarea problemei exista calea votului. Pe masura ce trece timpul, apare din ce in ce mai limpede ca protestul zis al Diasporei era de fapt un pretext, in spatele caruia se ascundea o actiune care sa favorizeze daramarea guvernului. SRI zice ca nu avea informatii despre asta, SIE probabil spune la fel, deci e de presupus ca nici Iohannis nu stia de asa ceva. Dar, daca actiunea ar fi reusit, categoric ar fi fost primul care sa puna mana pe fraie si sa aduca guvernul lui.

Cine conduce Romania?

Toate aceste lucruri si situatii absurde si periculoase trebuie anchetate de Parlament. Iohannis nu se poate situa deasupra legii, altminteri demonstreaza ca, in continuare, este tributar statului paralel. Si este. Degeaba ii neaga existenta, acum, mai mult ca niciodata, se vede cat de intins si adanc este acesta. Si, in egala masura, incep sa se vada si timpii inscrisi pe foaia de parcurs a Romaniei. Pana la sfarsitul lui octombrie trebuie sa se produca „marea emotie nationala” care sa permita schimbarea la fata a Romaniei. Nu in sensul dorit de majoritate, ci in cel urmarit de Iohannis, care are in spate statul paralel si interesele UE. Inca nu se stie daca e vorba tot de un miting care sa degenereze. Poate fi si un „Maidan” bine regizat, iar ce a fost acum sa fi fost doar o testare a Jandarmeriei, ca sa se vada cum actioneaza. Specialistii in contrainformatii prognozeaza momentul emotional pentru octombrie. Mai departe tine de PSD cum se misca, in cazul in care isi aduce aminte ca ar conduce Romania.

author avatar
Valentin Boeru
3.019 afisari

12 COMENTARII

    • Daca ar fi varza,tot ar fi ceva,dar a devenit un rahat.Isi vand talentul,onoarea si omenia.

    • Anonimule, iti urmaresc de ceva vreme comentariile. Mereu iti pute ceva. Daca ziarul e varza, de ce il mai citeti?

  1. Voi cei care dati cu mizerie in ventilator, luati-va malacul in curtea voastra..
    Cati neuroni aveti, chiar nu vedeti ca este sluga si nu apara interesele Romaniei ?
    Austriecii dau iama prin muntii nostri iar el petrece cu consulul austriac,tot ce este strategic este vandut, sta ghiocel in fata oricui care da un semn ca va mai sta pe functie inca 5 ani….
    Cat priveste actualul guvern, se impune o remaniere urgenta, de la varf la baza, prostii sa fie trimisi la familiile lor si repet urgent, pana luam presedintia UE, ca altfel…..

  2. Sasul mai vrea un mandat? O sa-l vada atunci cind va zbura porcul. Doar daca romanii nu s-au tampit de tot…

  3. Johannis are TV Blaupunkt fabricat de …Pobeda (probabil cu pixelii albastri mai multi)!!!

  4. Noi trebuie sa tratam boala nu simptomul. Adica nu tratezi caldura de la termometeu ci raceala sau gripa omului. Noi toti constatam ca termometrul arata 40 de grade si unii vin cu caldari de apa rece taman cand ceilalti le cara pumni in cap ca de ce raceste termometru? Lasa sa urce ce daca are 40 de grade? Lasa asa. . Trebuie vazuta cauza. Lipsa de comunicare, slaba expertiza a psd, dragnea si valcov amandoi penali in prima instanta ce nu dau in spate macar 1,hemoragia de tineri romani in diaspora, eludarea celor ce vor sa se intoarca, pierderea tezaurului geniului romanesc prelucrat moca in universitati straine, lipsa educatiei substantiale, lipsa infrastructurii etc, duc la astfel de febre delirante. In Barcelona am vazut batai mai zdravene. E bine ca se iese e pacat ca se sufera. Dar se poate imbunatatii ex fiecarejandarm poate purta camera video montata langa casca, avertisment de sirena?militara la interventie aia asurzeste, cei ce incalca legea interzisi stadion, demo, manifest apoi munca in folos social. Jandarmii ce bat fara motiv sa fie retrasi. Dar asta e paracetamol ce scade temp. Eu ma refer la boala societatii. Atunci ataci boala nimic altceva sa nu regresezi
    … La fel noi nu avem mari proiecte de tara pe 20 de ani ca americanii. Uite un proiect de tara pt ca Romania Mare nu se poate face cu romani mici e unitea cu Basarabia. Un alt proiect major un TGV Cluj-Brasov-Bucuresti-Constanta. Un alt proiect de Tara dotarea armatei cu 20 F22 Raptor si 20 F35 cu arma nucleara si scut spatial european. Alt proiect întoarcerea a 95% din diaspora acasa, alt proiect prosperitate natiei tale, alt proiect ajungerea la 10 mil de turisti anual, alt proiect declararea Romaniei drept superputere echivalent Anglia de sud est, alt proiect crestere demografica, alt proiect Romania putere energetica si independenta energetica, alt proiect obligativitatea emisiunilor spirituale in scoala media net etc etc etc.

  5. Scut binom. De aparare militara impotriva atacului venit prin spatiu de orice fel supersonic balistic laser satelitar, dar si domestic de aparare impotriva asteroizilor ✳ ce se abat spre batanul continent.

  6. Cati stiu ca avem medaliati cu aur la informatica si la matematica si mai nou la geografie? Aia e mana cereascavpt noi ca patrie? Nu noi ne bucuram de premiu de nu sintem ignoranti, de aur se bucura cu adevarat alte tari si nu patrii.

  7. Opinați totuși că Boeru pricepe „de partea căruia dintre statele pe care le menționează”, se situează ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger