AcasăNewsIohannis, a treia teapa!

Iohannis, a treia teapa!

Un dialog in care presedintele se intreaba si tot el isi raspunde

Nu este nicio legatura intre „A treia teapa”, drama ce-l are ca autor pe Marin Sorescu, si Klaus Iohannis. Nici nu ar avea cum. Intre Sorescu si Iohannis este o diferenta insurmontabila de cultura, de bagaj lingvistic, de talent si de stil. Apoi,  sa fim cinstiti, in timp ce Marin Sorescu lua premii dupa premii de la Uniunea Scriitorilor, de la Academia Romana, de la Universitatea din Viena – Premiul Herder – sau Premiul Accademie delle Muse, la Florenta, Iohannis nu-si trecea nimic in palmares. Iar asta ma face sa afirm, convins, ca intre Iohannis si Sorescu este o diferenta ca de la Sorescu la Iohannis, niciun cuvant mai mult.

Un dialog in care presedintele se intreaba si tot el isi raspunde

„A treia teapa” s-ar putea numi noul volum al lui Klaus Iohannis si pe care, fara niciun pic de inspiratie, l-a botezat „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa”. Cartea, spune editura, „este o invitatie la dezbatere, la analiza si cunoastere, astfel incat sa le ofere cititorilor informatii de care au nevoie pentru a deveni cetateni europeni implicati, alaturi de instrumente care sa le contureze o pozitie articulata fata de Uniune si fata de viitorul ei.” Doamne, cate cuvinte degeaba.

Anticomunism dupa perdele

Iohannis mai are la activ doua tepe, „Primul pas” si „Pas cu pas” Sunt carti in care ce astepti sa gasesti nu apare, pentru ca autorul descrie plimbarea cu bicicleta prin Sibiu, de acasa la primarie. Asta, in primul volum. Apoi, in al doilea, descrie drumul in sens invers. Hai ca nu-i de colea. Singura pata de culoare este momentul in care-si povesteste trecutul anticomunist. Stai un pic, nu era un ceva oarecare sau pentru ochii tuturor, era un ancticomunism in privat. Ceva in genul „Jos comunismul!”, soptit dupa perdea. Probabil ca, din precautie, stingea si lumina. In sinea lui il ura pe Ceausescu, cred eu, dar mai mult cred ca se ferea de toata lumea cand se gandea la asta.

Inca o cacealma

Daca arunci o privire pe site-urile de specialitate, ai sa vezi ca cele mai bine  vandute carti ale anului trecut, de exemplu, nu sar dincolo de 40 de lei. Carti serioase, autori grei, recunoscuti in toate cele patru zari. A lui Iohannis se infige nesimtit in 59 de lei, desi este o capodopera a vorbitului in gol. Sa-l comparam pe Iohannis cu Jojo Moyes si romanul lui, „Silver Bay”, foarte bine primit de romani?

Drumul spre Uniunea Scriitorilor trece prin Uniunea Europeana

Are vreun rost? Mie mi se pare ca inclusiv pretul de 59 de lei, vreau sa zic, e o alta teapa. Nu mai stiu a cata.

Care o fi contributia?

Intuitia imi spune ca aportul lui Iohannis la nasterea „EU.RO – Un dialog deschis despre Europa” este minor si tine mai mult de aranjamente. A aranjat cu editura, cu autorul real, inca necunoscut dar nu greu de descoperit, a aranjat si cu sursele de informare. Continutul? Banuiesc ca a pus cate o virgula, totusi, sau si-a dat cu parerea despre cat de talentat este el exact in perioada alegerilor, ca in 2014. Atunci prezidentiale, acum europarlamentare. „Intrebarile la care am incercat sa ofer raspunsuri in aceasta carte sunt foarte variate, iar ele incep de la legitimitatea noastra istorica de a apartine spatiului comunitar si se incheie cu modul in care ne proiectam prezenta in Uniune, in viitoarea perioada”, ne loveste autorul inca de la introducere. Am mari rezerve ca l-ar fi intrebat cineva ceva „foarte variat”, atat de insistent incat a simtit nevoia sa dispuna scrierea unei carti la care, repet, nu il suspectez de o contributie monumentala.

Intrebarea uitata de presedinte

„Intentia mea a fost aceea de a oferi unui cititor nespecialist explicatii concise si raspunsuri la intrebari esentiale, dar sensibile, care preocupa un numar mare de cetateni si care pot genera confuzii”, tine Iohannis sa se justifice, desi nu i-o cere nimeni. Sunt insa foarte sigur ca o intrebare anume nu-si gaseste raspunsul in cartea lui. Si asta pentru ca Iohannis se fereste ca dracul de tamaie sa intre in amanunte despre trecutul tulbure al Uniunii Europene. A fost construita Uniunea pe scheletul unei organizatii naziste? E de ajuns sa ne amintim de Walter Hallstein, primul presedinte al asa-numitei Comisii UE. Nu altul decat fostul avocat al regimului nazist, implicat in planificarea juridica si administrativa a Europei postbelice sub controlul nazistilor si al elitei de la IG Farben. Hallstein absolvise „Institutul Kaizer Wilhelm” din Berlin, finantat de IG Farben. Distinsul cetatean nazist pana in maduva oaselor a facut parte din Rechswahrer (Asociatia nazista a Aparatorilor Legii), iar in 1938 a reprezentat guvernul german – nazist si asta, normal, caci altul nu mai exista – in negocierile cu Italia fascista despre cadrul legislativ pentru o dictatura extinsa asupra intregii Europe. „Ordinea de drept a statului dictatorial (Fuhrerstaat sau „Marea Germanie”) are sarcina de a proteja integritatea si sanatatea rasiala a poporului sau (…) Rasa suprema trebuie sa fie protejata in mod special de rasa evreiasca prin eliminarea acesteia din societate pentru totdeauna”. Iohannis, in concluzie, despre ce sa mai dialogam, ca se vede cu ochiul cu liber?

author avatar
Valentin Boeru
2.266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger