AcasăNewsInvestitorii FNI vor fi despagubiti cu bani de la Bursa si de...

Investitorii FNI vor fi despagubiti cu bani de la Bursa si de la pensiile private

Fostii investitori FNI au protestat ani in sir, acuzand statul de implicare in escrocheria financiara

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va deveni stapana pe o piata de 25 de miliarde de euro, dupa ce va ingloba Bursa, asigurarile si pensiile private. Adevaratul scop al infiintarii rapide a ASF il reprezinta despagubirea cu sute de milioane de euro a fostilor investitori FNI.

Fostii investitori FNI au protestat ani in sir, acuzand statul de implicare in escrocheria financiara

Guvernul Ponta a anuntat pe 18 decembrie 2012 ca va desfiinta Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Carmen Negoita sustine ca infiintarea ASF e nefezabila

In locul acestor institutii va aparea o mega-structura, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), care isi va incepe activitatea pe 15 martie 2013.

Oficialul FMI, Erik de Vrijes, este ingrijorat de infiintarea ASF

Pentru justificare, guvernantii au folosit eternul motiv „ca asa e in UE”, iar aceasta megastructura financiara – similara celor din Germania, Marea Britanie, Austria etc. – va monitoriza fonduri de peste 25 de miliarde de euro. In prezent CNVM supravegheaza companii listate la bursa cu o valoare de peste 20 de miliarde de euro, CSA monitorizeaza o piata de peste doua miliarde de euro, iar CSSPP a anuntat ca valoarea cumulata fondurilor de pensii private va fi de peste trei miliarde de euro in 2012.

ASF va destabiliza financiar Romania

Presedintele CNVM, Carmen Negoita, a atras atentia ca infiintarea ASF intr-un termen atat de scurt, de numai trei luni, poate crea distorsiuni majore in piata financiara. Ea a declarat, citata de Ziarul Financiar, ca termenul de trei luni este nefezabil. „Sunt necesare  dezbateri si analize. Cel mai mare pericol este cel de a cauza instabilitate in pietele financiare. Pot aparea fracturi in activitatea celor trei comisii (CNVM, CSA si CSSPP – n.r.),  in contextul in care fiecare dintre acestea este implicata in proiecte, este prezenta la discutii si grupuri de lucru la nivel european”, a avertizat Carmen Negoita.

„Feneistii”, despagubiti din fonduri private

Este bine de stiut ca CNVM mai are ca obiect de activitate si despagubirea fostilor investitori FNI, iar ASF va prelua si aceasta sarcina. Problema este ca, in acest caz, daunele solicitate de pagubitii FNI vor fi achitate din fonduri private, adica de pe piata de capital, a asigurarilor si a pensiilor private. De fapt, infiintarea extrem de rapida a ASF are ca scop principal despagubirea cat mai rapida a „feneistilor”. Asociatiile profesionale ale asiguratorilor si brokerilor au cerut o intrevedere cu reprezentantii FMI si ai Bancii Mondiale, pentru a-si exprima dezacordul fata de infiintarea ASF.  La randul lor, membrii delegatiei FMI si BM si-au exprimat ingrijorarea in acest sens premierului Victor Ponta, in conditiile in care piata financiara din Romania nu este nici pe departe atat de stabila ca in Germania sau Marea Britanie.

author avatar
Arpad Dobre
1.384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger