AcasăNewsInundatii istorice, Venetia cu apa la gat

Inundatii istorice, Venetia cu apa la gat

Piata San Marco a fost inchisa

Rafale de vant, precipitatii masive si maree au condus , luni, la inundarea a 75% din orasul dogilor, ”acqua alta” atingand un nivel de 1,56 metri. Cel putin noua persoane au fost ucise de intemperiile din peninsula.

Piata San Marco a fost inchisa

In zonele inundate, au fost instalate niste pasarele din lemn pentru a le permite locuitorilor si turistilor sa circule pe diferite artere din oras dar nivelul apei a fost atat de mare incat acestea au devenit nesigure si a trebuit sa fie inlaturate. Timp de mai multe ore, piata San Marco a ramas inaccesibila, devenind un urias bazin de inot. Oficialii au intrerupt transportul in comun pe apa catre insulele din imprejurimi din cauza situatiei de urgenta. Luigi Brugnaro, primarul Venetiei, a estimat ca instalarea de bariere anti-inundatii initial prevazute in cadrul unui proiect faraonic denumit ”Mose” ar fi putut impiedica cresterea nivelului apei dar acest proiect a fost intarziat. Brugnaro a subliniat, in cadrul unor discutii cu premierul Giuseppe Conte, urgenta punerii in aplicare al acestui dispozitiv. Este a sasea oara in istoria recenta a Venetiei cand ”acqua alta” depaseste 1,50 metri. Ea a atins 151 centimetri in 1951, 166 cm in 1979, 159 cm in 1986, 156 cm in 2008 si un record de 194 cm in noiembrie 1966-peste punctul de referinta zero la capatul sudic de intrare in Canal Grande.

Turistii au salvat vinul si nu au renuntat la shopping

Nu numai Venetia se afla sub alerta meteo ci si majoritatea teritoriului Italiei: alerta rosie in nordul tarii (Liguria, Lombardia, Veneto, etc) si in centru (Abruzzo) si alerta portocalie pe o buna parte din restul peninsulei si in Sicilia. Vremea rea si vantul puternic au ucis deja noua persoane. La Roma, doua persoane au fost ucise de un copac care a cazut peste masina in care se aflau. Un barbat a murit in aceleasi circumstante la Terracina , la Napoli un tanar a fost si el ucis de un copac care a cazut pe strada iar o persoana in varsta din Savona a murit dupa ce i-a cazut in cap o bucata de cornisa. Ieri, in Venetia a fost anuntat decesul unui barbat, ucis tot de un copac cazut. In Trentino-Alto (Nord) un pompier a pierit in urma operatiunilor de salvare si o femeie a fost ucisa de o alunecare de teren in propria locuinta.  In fine, un alt barbat, care a ignorat atentionarile meteo, si care facea kitesurf in apropiere de Cattolica, pe coasta adriatica, a murit dupa ce a fost proiectat de rafalele de vant pe stanci.Toate scolile din Venetia, Genova, si Messina (Sicilia) au ramas ieri inchise.

author avatar
Tudor Borcea
1.186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger