AcasăNewsIntreg "Lotul Mironescu" a fost arestat

Intreg „Lotul Mironescu” a fost arestat

Toti cei 29 de acuzati din „gruparea Mironescu” au primit mandate de arestare preventiva, miercuri dimineata, decizia instantei supreme putand fi contestata de acestia la completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorul Iulian Dragomir, de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a admis propunerea procurorilor anticoruptie si a emis mandate de arestare preventiva pentru cele 29 de persoane – una in lipsa – acuzate in cazul importurilor nelegale din Portul Constanta, audierile si deliberarea durand in acest caz aproximativ 18 ore.

Decizia nu este definitiva, avocatii celor arestati declarand recurs, care se va judeca la complul de cinci judecatori de la instanta suprema, informeaza Mediafax.

Instanta a emis mandate de arestare pentru 28 de persoane retinute de procurorii anticoruptie in acest caz, printre care:

Laurentiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor; Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta; Liviu Adrian Durbac, sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti;

Liviu Costel Bratu si Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncti ai sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea; Adrian Sorin Patrascu, ofiter de politie, comandant al „Grupului de nave” Constanta din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, precum si inspectori, lucratori, comisionari si intermediari vamali, asociati si administratori ai unor firme.

De asemenea, instanta a emis mandat de arestare preventiva in lipsa pentru El Haj Ahmad, cetatean libanez, intermediar vamal.

Liviu Durbac a negat, marti, in timpul audierii sale la ICCJ, ca „omul de la capatul tunelului”, la care se face referire intr-o interceptare existenta la dosarul privind Portul Constanta, ar fi Sorin Blejnar, iar Laurentiu Mironescu si Eugen Bogatu au sustinut ca nu au avut legaturi cu seful ANAF, potrivit unor avocati.

Fostul secretar general al MAI, Laurentiu Mironescu, a declarat in fata instantei ca nu isi dorea functia de la minister, ci un post de conducere in Portul Constanta, el precizand ca avea o relatie buna cu ministrul Transporturilor Anca Boagiu, dar ca avusese divergente cu Radu Berceanu. In acest context, Mironescu ar fi sustinut ca „totul este lucratura lui Radu Berceanu”, conform unor avocati.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) fac cercetari penale fata de 30 de persoane, acuzate de coruptie in legatura cu activitatile de import-export de marfuri provenite din afara granitelor Uniunii Europene desfasurate prin birourile vamale de pe raza Directie Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta.

In acest dosar, procurorii DNA au retinut 28 de persoane, pentru un intermediar vamal au solicitat arestare preventiva in lipsa, iar senatorului Mircea Marius Banias, cercetat si el in cauza, i-a fost impusa interdictia de a parasi tara pentru 30 de zile.

„Grupul infractional organizat” care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, in vama Constanta, din care faceau parte senatorul PDL Mircea Banias si secretarul general al MAI Laurentiu Mironescu prejudicia bugetul de stat cu sume intre 50.000 si doua milioane de euro la fiecare transport.

„Sumele de bani erau cerute cu o frecventa zilnica, in cuantum cuprins intre o mie si 7.000 de dolari pentru fiecare transport. In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, in unele situatii, cu sume cuprinse intre 232.186,12 lei si 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfa introdus ilegal”, se precizeaza in documentul citat intr-un comunicat de marti al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Procurorii anticoruptie afirma, in documentul citat, ca din mai 2010 pana in martie 2011, „la nivelul autoritatilor vamale si portuare din Municipiul Constanta s-a constituit un grup infractional organizat ce are scopul de a controla institutiile Statului Roman cu atributii in activitatile de import-export de marfuri prin birourile vamale de pe raza Directiei Regionale de Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Constanta, dar si din Municipiul Bucuresti”.

Grupul infractional despre care procurorii vorbesc include, potrivit aceluiasi document, „oameni politici detinatori ai unor importante functii de stat, cum ar fi cea de senator in Parlamentul Romaniei sau de secretar general al MAI”, dar si persoane cu functii de conducere din sistemul vamal, lucratori vamali cu diferite grade profesionale, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri sau transportatori implicati in activitatea de import-export de marfuri si chiar „persoane fizice” care erau beneficiarii finali ai marfurilor importate in Romania.

In toata aceasta perioada, comisionari vamali, vamesi si persoane din conducerea Vamii Constanta Sud Agigea, dar si persoane private identificate de procurori ca fiind „contrabandisti ori complici ai acestora” au sprijinit grupul infractional organizat „prin acte materiale avand continuitate uneori de la o zi la alta”. Astfel, gruparea a devenit, potrivit procurorilor, „o structura determinata, cu roluri prestabilite, in sensul unui mecanism integrat de desfasurare a activitatilor de colectare a banilor primiti cu titlu de mita, precum si de redistribuire a lor in cadrul grupului, concomitent cu asigurarea comunicatiei intre membrii grupului si a asigurarii protectiei acestuia, inclusiv a contrabandistilor, impotriva unei eventuale deconspirari”.

Procurorii mai spun insa ca membrii grupului luau bani chiar si pentru procesarea vamala a marfurilor aduse in Romania legal, cu toate documentele necesare.

Totodata, potrivit procurorilor, Laurentiu Mironescu a cerut, in calitate de lider al PDL Constanta, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Catalin Pilca, pentru ca Mironescu sa fie ales in conducerea organizatiei municipale, promitand ca apoi va interveni pentru ca Pilca sa fie numit director in CN Administrarea Porturilor Maritime.

Procurorii mai arata, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale in acest caz, ca in 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Marius Banias i-a pretins lui Eugen Bogatu, la vremea respectiva director al Directiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta SA, sa ii remita cu titlu gratuit mai multe produse provenite din marfurile confiscate si aflate in gestiunea Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

Banias i-a promis lui Eugen Bogatu, in schimbul acestor foloase materiale, ca se va implica personal in blocarea unui proiect de restructurare a autoritatii vamale de pe raza judetului Constanta si a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanarii tuturor containerelor din Portul Constanta Sud Agigea, ca va interveni pentru ca o persoana, ce nu era agreata de grupul infractional, sa nu fie numita intr-o functie de conducere in cadrul Companiei Nationale Administrarea Porturilor Maritime Constanta si ca isi va folosi influenta pentru mentinerea in functie a unui fost director al Directiei Sanitar Veterinare Constanta.

De asemenea, acesta ar fi promis ca va interveni pentru protejarea lui Liviu Durbac, seful Biroului Vamal Constanta Sud Agigea.

 

author avatar
A.P. Redactor
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger