AcasăNewsInterviu EXCLUSIV cu un colonel, apropiat al liderului sirian: "Bashar al-Assad, un...

Interviu EXCLUSIV cu un colonel, apropiat al liderului sirian: „Bashar al-Assad, un DICTATOR SANGEROS!”

Mahrous Alsoud este unul dintre cei mai activi membri ai opozitiei siriene din diaspora, fiind si secretarul Asociatiei Sirienilor din Europa, al carui presedinte este Mustafa Aktaa (Viena).

Bashar al Assad

Intr-o vreme, insa, a fost apropiat de Bashar al Assad. Alsoud a venit in Romania la o intrunire a opozantilor regimului lui Bashar, la invitatia Asociatiei Sirienilor din Europa, cu sediul in Viena, Austria.

Colonelul Mahrous Alsoud

Cu aceasta ocazie a acordat un interviu in exclusivitate ziarului National, despre cum s-a transformat Bashar al-Assad, din medic, intr-un dictator sangeros.

„La inceput, nu avea aspiratii politice”

La inceput, Bashar era „o.k.”

Alsoud, medic militar ca si Bashar, a fost in aceeasi unitate cu viitorul presedinte. „Pe atunci era un tip ok”, spune Alsoud.

„Foarte simpatic, foarte dragut. Lucram impreuna, mai jucam si carti impreuna, deh, ca tinerii ofiteri. Nu avea aspiratii politice.” S-au imprietenit si cand Bashar a plecat la Londra, la specializare medicala, a deschis si calea pentru Alsoud. Devenit presedinte, in 2000, Bashar l-a trimis pe Alsoud sa-si definitiveze studiile de medicina la Londra. In timp, Mahrous Alsoud a devenit colonel. Se trage dintr-o familie numeroasa, cu zece copii, dintre care sase baieti. Doi au imbratisat cariera militara si i-au fost devotati lui Bashar pana ca acesta sa se transforme intr-un tiran. „Bashar are serviciile secrete de partea lui. Acestea l-au ajutat sa-si intareasca puterea, inlocuind „verigile slabe”. Acum este „in full control, full command”. Cand au inceput manifestatiile, Bashar a fost cel care a cerut sa se actioneze cu fermitate pentru a stopa revoltele”.

„Nu va da ordin de folosire a armelor chimice”

Cand au izbucnit revoltele, dr. Mahrous Alsoud s-a intors si el acasa, in Siria. „Am lucrat intr-un spital. Am vazut cu ochii mei pana unde s-a ajuns cu represiunea. E adevarat, am vazut si multi soldati raniti si morti, dar ceea ce se intampla cu civilii era inacceptabil. Am rezistat doar zece luni si m-am intors in Marea Britanie, de unde activez in sprijinul poporului sirian”. Fratele sau, tot colonel, a trecut in Armata Siriana Libera si este comandant. Un var, tot colonel, l-a urmat.  Insa alt frate al lui Alsoud este detinut politic. Ce parere are, ca militar, despre retragerea navelor americane din Mediterana si aparitia flotei de razboi rusesti? „Este o intelegere intre SUA si Rusia la acest moment, dar nimeni nu poate sa ignore vointa poporului sirian de a scapa de acest dictator, care varsa sangele propriului popor. El crede ca Siria actuala este constructia tatalui sau, Hafez, si ii apartine de drept. De aceea a devenit atat de sangeros. Am auzit ca a zis ca pot sa moara si un milion de oameni, daca asta este pretul restabilirii ordinii. A ordinii lui, bineinteles. In Siria lupta doar vreo 2.000 de islamisti, cei blamati de regim . Restul ce credeti ca sunt?” Un milion de oameni? Crede Mahrous Alsoud ca Bashar, asa crud cum a devenit, va da ordin sa fie folosite armele chimice? S-a gandit putin. „Nu. Nu va da acest ordin. Nici rusii nu i-ar permite asa ceva.”

Nimeni nu-i dadea lui Bashar vreo sansa ca presedinte

Bashar al Assad a urmat cursurile Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii din Damasc, pe care le-a absolvit in 1988. A lucrat ca medic militar in cel mai mare spital, Tishrin, de la periferia Damascului. In 1992 a fost trimis la Londra, la specializare in oftalmologie, la Western Eye Hospital. Insa, in 1994, Bassel, fratele mai mare, care trebuia sa urmeze tatalui sau, a murit intr-un accident de masina. Bashar a fost rechemat in Siria, unde „a disparut” intr-o unitate militara. Tatal sau ii pregatea calea accederii la putere. Eyal Zisser, autor al mai multor volume despre istoria si politica Siriei, l-a descris pe Bashar ca „un tanar lipsit de maturitate, de experienta, de incredere in sine, de charisma si de orice alta calitate de lider”. Specialistii in politicile Orientului Mijlociu nu-i dadeau nicio sansa sa ramana la putere. Hafez, cat a mai trait, a avut insa grija sa nu existe alta alternativa. Cand a venit la putere, in 2000, Bashar nu se putea baza decat pe oamenii loiali tatalui sau. In afara de ei, avea familia, in primul rand pe cumnatul sau, Assef Shawkat, sotul singurei surori, Bushra, omul forte al Securitatii. Acesta a fost ucis in atentatul din iulie 2012, de la sediul Securitatii Nationale.

Intrunirea opozitiei siriene din Europa la Bucuresti

Membrii opozitiei siriene din Europa s-au intrunit la Bucuresti

Asociatia Sirienilor din Europa, cu sediul la Viena, Austria, a organizat o intrunire a sirienilor din opozitie, la care au participat reprezentanti din Marea Britanie, Austria, Ungaria, Germania, Italia, Republica Ceha, Elvetia, Grecia, Bulgaria, Turcia, si tara gazda Romania. La eveniment au fost invitati Bassam Ishak, membru al Consiliului National Sirian, si unul dintre liderii Partidului Liberal sirian, si Abdulrazak Eid, presedinte al Consiliului National al Declaratiei de la Damasc.

Aktaa Mustafa: „Acordam sprijin romanilor din Siria care vor sa se intoarca in tara”

Aktaa Mustafa

Aktaa Mustafa, presedinte al Asociatiei Sirienilor din Europa, cu sediul la Viena, Austria, vicepresedinte al Partidului Liberal sirian, este organizatorul intrunirii de la Bucuresti, in care s-a stabilit sa se asigure ajutor pentru cetatenii straini care vor sa paraseasca Siria, inclusiv pentru romani, in numar foarte mare in Siria. „In acest scop, membrii asociatiei vor asigura relatii de colaborare cu Autoritatile de Putere Teritoriale din Siria ca cetatenii romani din Siria sa beneficieze de tot sprijinul pentru a ajunge la unul din punctele sigure de frontiera si se ofera sa asigure Ministerului roman de Externe sprijinul necesar pentru fiecare situatie particulara sensibila”, a declarat Mustafa Aktaa. Asociatia se ofera sa suporte costul deplasarii cetatenilor romani care vor sa paraseasca Siria pana la granita. La intrunire s-a discutat si despre strangerea si trimiterea de ajutoare medicale si umanitare in Siria. Pana acum, au fost trimise sapte salvari echipate complet si peste 100 de tone de medicamente, paturi, haine, alimente etc, care au intrat in Siria prin granita securizata cu Turcia. Urmeaza sa fie trimise inca cinci ambulante, sa se infiinteze un spital de campanie si sa se acorde ajutor ranitilor cu handicap.

Abdulrazak Eid: „Primaverile arabe nu se pot termina decat cu inlaturarea regimurilor totalitariste”

Abdulrazak Eid

Abdulrazak Eid, om de cultura, este cel care a elaborat „Declaratia de la Damasc” din 2005, prin care opozitia siriana se ridica impotriva autoritarismului si totalitarismului, chemand la reforme politice „pasnice, gradual”. Declaratia a fost semnata de 250 de personalitati marcante ale opozitiei fata de regim si de grupari seculare si religioase (inclusiv Fratii Musulmani), arabe si kurde. A fost arestat de mai multe ori, amenintat cu moartea, i s-a interzis sa lucreze. A fugit din Siria in 2008. Este presedinte al Consiliului National al Declaratiei de la Damasc.

„Clima araba poate ca este aceeasi, ma refer la sosirea „primaverii”, dar sa nu se uite ca revolutia este initiata de un popor, nu vine din afara. Si revolutia trebuie sa se incheie cu succes pentru popor”, a declarat Eid

Bassam Ishak:  „L-ati avut si voi pe Ceausescu!”

Bassam Ishak cere sprijin poporului roman

Bassam Ishak, crestin, este membru al Consiliului National Sirian si lider al Partidului Liberal. El a facut apel la poporul roman sa inteleaga poporul sirian. „Cerem sprijin poporului roman, sa fie alaturi de poporul sirian, pentru ca poporul roman l-a avut pe Ceausescu, prieten al regimurilor dictatoriale arabe. Ne-am dori ca poporul roman, prin diverse personalitati, sa faca presiune asupra Guvernului, sa fie mai explicit de partea revolutiei siriene.”

Bashar si-a construit o „opozitie” a lui

A raspuns Partidul Liberal la chemarea la dialog a lui Bashar al-Assad? „La chemarea lui Bashar s-a dus Frontul Progresiv, un grup de partide formate in Siria, care sunt cu regimul”, a declarat Ishak. „In afara Siriei s-au infiintat adevaratele partide de opozitie, dar cine sa se duca la dialog cu un dictator, care arunca in lupta impotriva propriului popor toate fortele armate? Partidele din afara Siriei incearca acum sa faca aliante intre ele, in functie de platformele politice si orientare. Partidul Liberal cauta aliante cu partide nonreligioase, care doresc democratie, respect pentru demnitate si valori civile, care lupta pentru o Sirie in care toti cetatenii sa fie egali in drepturi. Partidul Liberal doreste o Constitutie in care sa nu mai existe Articolul 3, care cere ca presedintele tarii sa fie musulman. Nu pentru ca ar vrea crestinii sa vina la putere, ci ca o garantie a egalitatii in drepturi”

Rusii vor sa ramana in Siria

In ultimul timp, este evident ca Rusia face jocurile in Siria. Iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, face mereu apel la gruparile de opozitie sa vina la dialog pentru viitorul Siriei, spunand de fiecare data ca nu se prezinta nimeni. „Membri ai Consiliului National Sirian au fost in Rusia de multe ori”, precizeaza Ishak. „Rusia insa nu vrea sa asculte doleantele opozitiei. Rusii vor sa ramana in Siria, sa-si asigure suprematia in regiune. Opozitia siriana a denuntat mereu Rusia, facand si intampinari la ONU, pentru ca nu doreste ca Rusia sa fie mediator, fiind clare interesele acesteia in zona. Incercam, prin intalnirile noastre, sa stabilim legaturi cu guvernele din Europa, sa ne sprijine mai mult.”

author avatar
Adina Mutar
1.792 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger