AcasăNewsInternautii iau foc: #DeleteFacebook

Internautii iau foc: #DeleteFacebook

Firma lui Zuckerberg s-a declarat ”scandalizata” pentru ca, vezi doamne, ”a fost pacalita” de Cambridge Analytica si ca ”intelege gravitatea situatiei”.

Socati dupa ce Cambridge Analitica, o firma de comunicare strategica, a folosit fara consimtamant datele a 50 de milioane de utilizatori Facebook pentru a elabora un soft de influentare a alegerilor, internautii au inceput o miscare de suprimare a conturilor lor pe gigantul social media.

Firma lui Zuckerberg s a declarat scandalizata pentru ca vezi doamne a fost pacalita de Cambridge Analytica si ca intelege gravitatea situatiei

Brian Acton, co-fondator Whatsapp a fost unul din initiatori: ”Avenit vremea. #DeleteFacebook”, a publicat el pe Twitter. Internauti din intreaga lume si-au alaturat intentiile de a-si sterge conturile Facebook, ca protest fata de utilizarea datelor lor furnizate de compania americana. De altfel, datele personale pe care Cambridge Analytica le-a obtinut de la Facebook sunt subiect de polemica in SUA si Europa, unde autoritatile l-au chemat pe Mark Zuckerberg sa dea explicatii cu privire la riscul ca datele personale ale utilizatorilor sa fie achizitionate fara consimtamantul lor, in timp ce Facebook a fost chemata sa puna la dispozitie documente legate de incalcarea termenilor si conditiilor de utilizare a retelei sociale dar si copiile intregii corespondente cu Cambridge Analytica. Intre timp, Alexander Nix, directorul Cambridge Analytica, a fost suspendat iar actiunile Facebook la bursa au scazut vertiginos. Daca multi internauti s-au alaturat #DeleteFacebook, altii au fost sceptici: trebuie suprimate si Twitter, Instagram, Snapchat, cumpararea de pe Amazon si cautarile Google…

E gratuit? Atunci voi sunteti produsul

Acest scandal demonstreaza, pe de-o parte, incapacitatea Facebook de a se autoregla. De ce Cambridge Analytica a avut acces la aceste date si de ce Facebook nu si-a informat utilizatorii si nu a luat masuri eficace pentru a remedia problema? Continutul raspunsului ar putea pune sub semnul intrebarii modelul economic al gigantului social-media, care si-a construit uriasa prosperitate pe o falsa gratuitate. In spatele accesului la o platforma de schimb pentru a ramane in contact cu ”prietenii” si pentru informatii, se ascunde o neaosa monetizare a datelor utilizatorilor in scopuri comerciale si politice. Iar zicerea ”Daca serviciul este gratuit, voi sunteti, de fapt, produsul” nu a fost niciodata mai actuala. Din naivitate mai mult sau mai putin asumata, internautii ametiti de promisiunile gigantilor Internet nu au mai fost suficient de atenti la consecinte. Iar Facebook a mai fost acuzat ca nu a luat suficient de in serios ingerinta rusa in prezidentialele americane si ca a participat la difuzarea de informatii false, continuturi rasiste sau care faceau apologia terorismului. Dar, in termeni de imagine si de incredere in modelul de afaceri Facebook, bazat pe colectarea datelor personale pentru publicitate si marketing, se va masura impactul acestui nou scandal care ar putea cantari mai greu ca orice amenda. In conditiile in care amenzile sunt un fleac pentru Facebook.

author avatar
Tudor Borcea
385 afisari

2 COMENTARII

  1. Cred ca am fost singurul in lume care anunta ca FB nu e pentru pustani ci poate folosi drept o arma teribila de curmarea vointei de grup. Schimbarea la fata a Levantului-Tunisia, Maroc, Libia, Egipt, era doar putine exemple de teribil început si aparitie a Isis. A culminat cu Iohan in mai putin de o saptamana presedinte si Brexit. Donald nu intra ca la vot numarat a fost invins de Hillary. Da e posibil exponenti politici descurajați de FB. Eu nu am cont ca nu suport propaganda, dar poti bana intentii comenturi sharuri politice simplu vrei pagina politica cauti doar pagini politice. Nu sociale. Dar sunt banii si investitia lor. Probabil ca FB face parte dintr, un amplu plan federal de spionaj.

  2. Sa vii acum si sa faci pe maiculita Tereza sa, ti suprimi contu iar mi se pare o minte naiva demna de Mandruta.Datele raman chiar de le suprimi. Nimic nu se sterge decat daca faci din binom trinom.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger