AcasăNewsInteligenta artificiala ajunge pe maini rele

Inteligenta artificiala ajunge pe maini rele

Drone controlate de teroristi, roboti-bomba, manipularea criminala a vehiculelor autonome sau ”probe” fabricate, iata ce ne poate astepta in viitorii ani

Un semnal de alarma tras de experti in cybersecuritate si robotica ai universitatilor din Cambridge, Oxford, Yale, Stanford si ai ONG-urilor OpenAI, Center for a New American Security, Electronic Frontier Foundation.

Drone controlate de teroristi roboti bomba manipularea criminala a vehiculelor autonome sau probe fabricate iata ce ne poate astepta in viitorii ani

Intr-un raport de o suta de pagini, expertii arata ca, in viitorii zece ani, eficacitatea crescuta a inteligentei artificiale (IA) risca sa atraga riscuri majore din partea entitatilor criminale, teroriste si statelor-problema. IA va permite ”atacuri eficace, tintite si foarte dificil de atribuit”, subliniaza raportul. Specialistii au evocat mai multe ”scenarii ipotetice” privind utilizarea rau intentionata a IA. Astfel, teroristii pot modifica sistemele IA disponibile in comert (drone, vehicule autonome) pentru a provoca prabusiri, coliziuni si explozii. Pe de alta parte, cybercriminalitatea, deja in crestere puternica, risca sa se extinda cu ajutorul instrumentelor IA, astfel ca atacuri cibernetice gen ”spear phishing” vor fi practicate la scara mai mare.

False video pentru compromiterea politicienilor

Un alt risc serios este cel ”politic”. ”Am vazut deja cum oameni se servesc de tehnologie pentru a interfera in alegeri si in democratii”, arata raportul. ”Daca inteligenta artificiala permite ca aceste amenintari sa devina mai puternice, mai dificil de reperat si atribuit, aceasta ar putea pune mari probleme de stabilitate politica si ar putea contribui la declansarea razboaielor”, subliniaza sursa citata. In egala masura, cu ajutorul IA poate fi posibila realizarea de materiale video false pentru a-i discredita pe oamenii politici. In timp ce statele totalitare vor folosi din ce in ce mai mult IA pentru a intari supravegherea cetatenilor. Inca din 2014, astrofizicianul Stephen Hawking lansa o avertizare cu privire la riscurile la care se expune o omenire depasita de inteligenta artificiala. Un semnal de alarma similar a fost tras recent si de patronul Tesla, Elon Musk. In egala masura, rapoarte specifice cu privire la utilizarea de drone ucigase sau despre modul cum IA ar putea afecta securitatea SUA au fost de asemenea publicate de expertii si serviciile secrete americane.

author avatar
Tudor Borcea
486 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai deja e pe maini rele. Un pilot american de drone sufera de afectiuni post traumatice iesind din armata Sua pe motiv ca in raport era scris ca a omorat 80 de teroristi cand el a numarat cam 2000 de civili in casele distruse pt ca in case traiau si oameni nevinovati iar teroristii nu mai erau legal certificati. Deci iata. Spre diferenta de un pilot de avion cel de drona are mai multe posibilitati video si simte crima ca un puscas fata in fata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger