AcasăNewsIntelectualii intra in hora „vestelor galbene”

Intelectualii intra in hora „vestelor galbene”

“Le monde de la culture” nu poate fara o tara de stangism de opereta

E ceva in genul #rezistilor din Piata Victoriei, chiar daca miscarea progresistilor autohtoni – care n-au prins un minut de comunism, dar s-au dovedit  tari de cap si gura –  s-a dezumflat ca un balon stricat.

Le monde de la culture nu poate fara o tara de stangism de opereta

Nu are Franta un reputat carturar ca, de pilda, fostul fecior paukerist  Mihai Şora, dar se descurca: actrite precum Juliette Binoche sau Emmanuelle Beart, scriitori ca Edouard Louis sau Annie Ernaux, precum si alti 1.400 de actori din lumea culturii din Hexagon si-au exprimat sustinerea pentru miscarea „gilets jaunes”, revenita in strada pentru a 25-a saptamana consecutiva. Numai ca adeziunea e cam la spartul targului, ultimul act al protestelor a inregistrat cea mai slaba mobilizare de pana acum, Ministerul Francez de Interne a anuntat ca 18.900 de “veste galbene” au marsaluit  in toata tara(1460 la Paris) , fata de aproximativ 23.600 de saptamana trecuta.  La primele proteste, din 17 noiembrie, au iesit in strada 282.000 de francezi.

Yellow Vest protestors one carrying a placard with a picture and a quote of French President Macron Let Them Come Get Me march in Paris Saturday May 4 2019 Yellow Vest protests are taking place for the 25th consecutive week to challenge Macrons economic policies AP PhotoKamil Zihnioglu

Nu-i nimic, respectivii  actori, scriitori, desenatori sau scenaristi saluta „o miscare pe care puterea incearca sa o discrediteze si sa o reprime sever, in contextul in care violenta cea mai amenintatoare este economica si sociala”, si o fac intr-un articol intitulat „Veste galbene: nu ne lasam inselati!”, publicat pe site-ul cotidianului Liberation. Semnatarii “reclama lucruri esentiale: o democratie mai directa, o mai mare justitie sociala si fiscala, masuri radicale in contextul starii de urgenta ecologice” si „vad bine” (!) mijloacele utilizate excesiv pentru a discredita ‘vestele galbene’, descrisi ca anti-ecologisti, extremisti, rasisti, distrugatori”. „Manevra nu tine, aceasta poveste nu este cea reala, chiar daca media mari si purtatorul de cuvant al guvernului ar vrea sa ne faca sa credem asta”, ne asigura stangistii cu facultati. „Vom continua sa ne indignam, mai puternic, mai frecvent, mai uniti”, avertizeaza semnatarii pe platforma nousnesommespasdupes.fr.  Vreun program coerent, in afara de molotoave pe Champs-Elysees, deocamdata nu e cazul, dar nici nu e timp pentru asta – se apropie alegerile europene din 26 mai si, sa vezi comedie franceza, din 33 de liste validate, trei sunt revendicate de “gilets jaunes”.

Cu pulanul in pantaloni

Inspectia generala a politiei nationale (IGPN) a fost insarcinata sa ancheteze asupra posibilelor violente comise de fortele de ordine in timpul manifestatiei de 1 mai de la Paris dupa difuzarea mai multor inregistrari video, printre care si una in care un politist introduce un baston in pantalonii unui barbat retinut. In aceste imagini pot fi vazuti politisti in civil cu casti, care retin un barbat in mijlocul unei multimi pe bulevardul Montparnasse, in sudul capitalei. Mai multi manifestanti scandeaza „toata lumea detesta politia”. Este momentul in care unul dintre politisti introduce bastonul in pantalonii barbatului imobilizat, la nivelul feselor. Apoi omul este  scos din multime. Prefectul politiei din Paris a sesizat IGPN pentru ca inspectia sa ancheteze asupra acestor fapte, dar si asupra altor doua cazuri de violente. „Daca exista o culpa, vor exista sanctiuni, administrative si judiciare”, a declarat ministrul de interne Christophe Castaner.

author avatar
Andrei Coman
207 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ma daca ei saluta bataia distrugerea magazinelor si focul si poate focul Notre Dame. Cine suntem noi sa nu salutam si noi?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger