AcasăNewsInstitutul National pentru Fizica Pamantului: "In Romania nu se poate produce un...

Institutul National pentru Fizica Pamantului: „In Romania nu se poate produce un cutremur precum din Nepal”

Nepalul a fost zguduit, in urma cu cateva zile, de un cutremur devastator de 7,8 grade pe scara Richter.

Seismul a provocat pagube de peste cinci miliarde de euro si a lasat in urma mii de morti si zeci de mii de raniti. Imediat s-a pus problema daca si tara noastra poate fi lovita de un seism catastrofal precum cel din Nepal.

Au aparut tot felul de scenarii, dar reprezentantii Institutului National pentru Fizica Pamantului dau asigurari ca un astfel de cutremur este exclus sa se produca in Romania. „Zona Vrancea nu poate genera un cutremur atat de mare precum cel din Nepal. O comisie de specialisti a facut diferite calcule, dupa seismul din 1977, si a reiesit ca zona Vrancea nu poate genera un cutremur atat de mare”, a spus Constantin Ionescu, directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului, conform B1 TV.

„Seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a doua mari placi tectonice, cea indiana si cea euroasiatica. Nepalul este predispus la cutremure catastrofale si este chiar curios ca au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proportii. In Romania, speficiul zonei Vrancea este diferit. Aici se produc cutremure la mare adancime. In Nepal a fost un cutremur de suprafata. Noi suntem norocosi. Avem o sedimentare foarte buna, puternica, argila, care inghite energia, pentru ca viteza undei seismice printr-o roca de granit este de aproape 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic ca nu se amortizeaza energia asta. In Romania nu se poate produce un cutremur catastrofal precum cel din Nepal”, a fost si mesajul transmis de Gheorghe Marmureanu, fostul sef al Institutului National pentru Fizica Pamantului.

author avatar
Cristi Ionita
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger