AcasăNewsInstitutul Cantacuzino are un nou director. Avocatul Poporului: Neproducerea unor vaccinuri afecteaza...

Institutul Cantacuzino are un nou director. Avocatul Poporului: Neproducerea unor vaccinuri afecteaza siguranta nationala

Dorel Lucian Radu a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino, in locul lui fiind reinstalat Radu Iordachel. Totodata, Avocatul Poporului a facut o ancheta in cazul institutului, considerand ca neproducerea unor vaccinuri reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate si afecteaza intr-o anumita masura siguranta nationala a Romaniei.

Directorul general interimar al Institutului Cantacuzino, Dorel Lucian Radu, a demisionat la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce sindicatul institutiei a solicitat acest lucru, criticandu-l pentru blocarea activitatii. Radu Iordachel va fi director pana la organizarea concursului de ocupare a postului de director general al Institutului Cantacuzino.

In 16 aprilie 2010, ministrul Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, l-a demis pe directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordachel, pe motiv ca planul de masuri corective si de remediere a deficientelor la liniile de productie ale institutului, pe care si l-a asumat, nu a fost indeplinit. in locul lui Iordachel a fost numit atunci medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

Decizia a fost luata atunci dupa ce raportul de autorizare realizat de Agentia Nationala a Medicamentului a evidentiat faptul ca planul de masuri nu a fost in totalitate respectat si implementat. Potrivit raportului, linia de productie a vaccinului antituberculoza (BCG) nu poate fi autorizata din cauza deficientelor constatate in luna februarie 2010 si care nu au fost remediate desi existau in planul de masuri pentru retehnologizare.

Demisia directorului Dorel Lucian Radu a fost solicitata recent de Sindicatul Institutului Cantacuzino, care l-a acuzat ca refuza sa faca achizitii, toate liniile de productie fiole fiind in continuare inchise.

Sindicatul TESA din Institutul Cantacuzino arata, intr-un memoriu, ca director general interimar Dorel Lucian Radu a fost repus in functie la 15 septembrie 2011, prin ordinul al ministrului Sanatatii, dupa ce in 2009 a fost inlocuit de la conducerea institutiei, pentru management defectuos. In primul mandat al lui Dorel Lucian Radu, respectiv din 2007, au inceput sa se desfiinteze ariile de productie, fara ca membrii comitetului de directie sa aduca obiectii sau solutii alternative, au mai spus liderii de sindicat.

Potrivit sindicalistilor, si in actualul mandat directorul general nu-si indeplineste obligatiile si nu-si asuma responsabilitatile pe care le implica aceasta functie. Sindicatul preciza ca directorul nu asigura conditiile corespunzatoare de lucru pentru salariati, prin refuzul de a semna documentele necesare achizitionarii materiei prime, a reactivilor de diagnostic, materiale pentru ambalare, iar toate ariile de productie si fiolaj pentru produse biologice administrabile la om sunt inchise.

Saptamana trecuta, ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, anunta ca situatia de la Institutul Cantacuzino va fi rezolvata in cateva zile.

Ministrul preciza ca stie despre faptul ca liniile de productie de la Cantacuzino sunt blocate si ca institutul nu va putea fabrica vaccinuri. „Cautam solutii. Productia de vaccin antigripal din iarna a fost un esec, iar statul trebuie sa recupereze banii pentru vaccinul produs”, a mai spus Ritli.

Avocatul Poporului: Neproducerea unor vaccinuri de catre Institutul Cantacuzino afecteaza siguranta nationala

Avocatul Poporului a facut o ancheta in cazul Institutului Cantacuzino, considerand ca neproducerea unor vaccinuri reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate si afecteaza intr-o anumita masura siguranta nationala a Romaniei.

„De mai multe luni de zile in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri (stafilococic D – in dilutii – produs original romanesc, folosit in tratamentul infectiilor stafilococice, antigripal, antituberculos, polidin, cantastim, antidifterie, antitetanic), de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare intr-o anumita masura a sigurantei nationale a Romaniei”, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei Avocatului Poporului.

Potrivit Avocatului Poporului, aceasta situatie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor. „Ceea ce pare grav este faptul ca Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea procedurilor de producere a vaccinurilor”, a precizat AP.

Avocatul Poporului va continua ancheta referitoare la incetarea producerii vaccinurilor, precizand ca, in final, fata de situatia grava care s-a creat va trebui sa emita o recomandare celor care au obligatii in procesul de producere a vaccinurilor.

Institutul Cantacuzino este singurul producator intern pentru vaccinuri si seruri. in prezent, toate ariile de productie pentru produse biologice administrabile la om sunt inchise, nefiind autorizate de Agentia Nationala a Medicamentului.

author avatar
eNational
113 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger