Ai o poveste fotografii, sau materiale audio/video care crezi ca merita sa fie publicate?
Scrie-ne pe pont[@]national.ro (fara [ ]) sau completeaza formularul de AICI!
Home » News » Inspectia Judiciara, independenta dar cu sef politic

Inspectia Judiciara, independenta dar cu sef politic

Autor:

Liviu Dragnea a anuntat, ieri, ca actuala putere inclina spre varianta transformarii Inspectiei Judiciare intr-o institutie complet autonoma.

 

csm deschidere Inspectia Judiciara, independenta dar cu sef politic

CSM ramane fara Inspectia Judiciara

Data fiind opozitia manifestata de magistrati fata de trecerea Inspectiei Judiciare sub umbrela Ministerului Justitiei, solutia institutiei independente se contura inca de duminica, atunci cand Tudorel Toader a decretat ca varianta ramanerii IS la CSM ”este cea mai putin probabila”. Cum sintagma ”institutie independenta” suna bine, toate ar fi bune si frumoase daca nu ar exista si problema numirii conducerii Inspectiei Judiciare. Dat fiind faptul ca sefii unei institutii nu sunt alesi, este clar ca persoanele care vor conduce independenta Inspectie Judiciara vor fi propuse/numite de minister/guvern sau de Parlament. Ceea ce inseamna clar ca va fi vorba despre numiri politice. Sau facute cu sprijin politic, ceea ce este tot aia. Iar de aici la acuzatiile de politizare a independentei institutii nu va mai fi decat un pas, repede facut de partidele care nu au reusit sa-si impuna candidatii. Acum, Inspectia Judiciara este disputata de taberele din magistratura. In viitorul apropiat, batalia va fi la fel de apriga, doar ca ringul se va muta pe scena politica, magistratii fiind nevoiti sa se multumeasca doar cu atatarea jarului de pe margine, in functie de interesele lor. In aer vor ramane interesele Justitiei, implicit ale intregii societati.


2 comentarii to Inspectia Judiciara, independenta dar cu sef politic

  1. ??????

    Probabil nu ar permite Bruxelles-ul și MCV-ul o conducere numită politic la Inspecția Judiciară,care ar “influența” independența justiției ?
    Remarcați și că la CCR, instituție, conducerea este “aleasă” de judecătorii CCR ?
    CSM fiind instituția care are atribuții referitoare la evoluția profesională a judectorilor și procurorilor este firesc să își organizeze și “evaluarea internă”, ministrul justiției având “responsabilități” în CSM și putând contesta în instanțe deciziile CSM ?

  2. ??????

    Probabil ar putea funcționa o variantă a controlului civil “specializat” asupra IJ, pentru că “justiția se realizează în interesul cetățeanului, deci în “interes public” ?


    

Comenteaza pe Facebook


Ziarul National
Recomandarile zilei 17-02-2019
 
Multumim pentru apreciere!
NU, multumesc!