AcasăNewsINS: traim pe datorie

INS: traim pe datorie

Tot mai multi romani se imprumuta pentru a-si duce traiul zilnic

Pai daca am bifat cu surle si trambite cresterea economiei, Romania, nu-i asa, a devenit un „tigru” est european, atunci de ce nu o simtim unde trebuie, adica in buzunare ? Ba, mai rau, se cam simte cum creste rata saraciei si a impovararii financiare.

Tot mai multi romani se imprumuta pentru a si duce traiul zilnic

Care-i folosul boom-ului economic, de vreme ce jumatate din romani fac fata cu greu cheltuielilor curente si tot mai multi trebuie sa se imprumute pentru a le acoperi ? „Dintre platile pentru care s-au inregistrat restante in cursul anului 2017, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrica (51% din gospodariile cu restante), intretinerea locuintei (50%) si abonamentul telefonic (36,3%)”,  arata studiul „Conditiile de viata ale populatiei din Romania“, publicat pe site-ul Institutului National de Statistica. Doua din cinci gospodarii (38,9%) afirma ca suporta „cu dificultate” sau „cu mare dificultate” cheltuielile curente ale vietii, iar daca se iau in considerare si cele care declara „o oarecare dificultate” in acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 81,6% din totalul gospodariilor. Gospodariile de someri (categorie de persoane active) se regasesc in situatia cea mai dificila, ponderea celor care nu si-au putut plati la timp sumele datorate fiind de 62,7% – proportie mai mare fatǎ de celelalte categorii de gospodǎrii. Fenomenul restantelor este, de asemenea mai raspandit in cazul gospodariilor cu copii si mai ales al celor cu doi adulti ṣi 3 sau mai multi copii in intretinere (42,9%) sau, respectiv, in cazul gospodariilor cu un parinte singur cu cel putin un copil (42,5%). Printre tipurile de gospodarii care fac fata cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numara cele conduse de femei (48%) sau de persoane cu varsta de 65 ani si peste (45,8%), precum si gospodariile formate din doi adulṭi cu trei sau mai mulṭi copii in intreṭinere (56,9%). De asemenea, se regasesc in acesta situatie 66,4% dintre gospodariile al caror cap are statutul ocupational de somer si 53,6% dintre cele conduse de un agricultor. Per total, trei din 5 gospodarii au nevoie de cel putin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare.

author avatar
Bogdan Borcea
77 afisari

1 COMENTARIU

  1. Nici dramele reale ale 800.000 persoane cu handicap nu intereseaza pe nimeni ,mai mult abuzurile contra noastra continua si in mandatul Olgutei Vasilescu-majorarea stagiilor de cotizare pentru persoanele cu handicap grav de la 11,8 ani in prezent la15 ani,- prin interdictiade a cumpara 5 anivechime mai devreme de15 ani cotizati anterior, prin neacordarea pensieide invaliditate maidevreme de 15 anide cotizarein timpce inaintede 1989se acorda dupaminimun an,prin stabilirea si in cazul persoanelor cu handicap grav a valorii punctelor de pensie pe bazaunui stagiude 25 de an in loc de11,8ani cum este in prezenti!!!Evident PSD nu vede,PNL nu aude,iar societatea civila doarme cand nu plange de mila CodruteiKovesi,trista tara in care cei cu handicap sant abuzati dar nimanui nu pare sa-i pese!!!Avocatul Poporului nu vede aberatiile sidiscriminarile din prectul legii pensiilor??

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger