AcasăNewsInfernul din blocul turn

Infernul din blocul turn

Viteza cu care s-a extins focul arata ca materialele care placau cladirea erau inflamabile

Cel putin sase persoane si-au pierdut viata in uriasul incendiu declansat in noaptea de marti spre miercuri, care a transformat un imobil de locuinte, Grenfell Tower (din cartierul North kensington, vestul Londrei)  intr-o capcana mortala. Blocul cu 27 de etaje a fost construit in 1974 si avea 120 de apartamente. MIraculos, un copil a fost prins si salvat dupa ce a fost aruncat de la etajul 10.

Viteza cu care s a extins focul arata ca materialele care placau cladirea erau inflamabile

Cauza incendiului nu este clara. Potrivit BBC un frigider care a luat foc ar fi la originea sinistrului dar Brigada Pompierilor londonezi a informat ca exte prea devreme pentru a se pronunta asupra cauzelor. Pompierii au fost chemati cu putin timp inainte de ora 1, 40 de masini si 200 de pompieri fiind trimisi la fata locului, primarul Londrei, Sadiq Khan informand cu privire la ”un accident major”. ”Pot confirma sase persoane decedate dar bilantul risca sa creasca in cadrul operatiunii de cautare care se anunta complexa si pe durata mai multor zile”, a declarat Stuart Cundy, comandantul Metropolitan Police, in conditiile in care numeroase persoane erau date ieri disparute. Ieri, numarul persoanelor ranite a depasit 74 de peresoane, din care 20 in stare critica.

Blocati in torta de beton

Presa britanica evoca ieri scene de groaza: zeci de oameni, prinsi in capcana focului, strigau de la ferestrele erajelor superioare dupa ajutor, desi multi locuitori fusesera evacuati in pijamale, noaptea.

Misiunea diplomatica romana a intreprins in regim de urgenta demersuri pe langa autoritatile locale pentru a verifica daca in urma incendiului au fost afectati cetateni romani

Un martor, Jody Martin, care a sosit odata cu prima masina de pompieri, a spus ca se auzeau tipetele oamenilor, a vazut o persoana cazand de la etaj dar si o femeie care-si tinea in brate copilul, la o fereastra, la etajul 9 sau 10. In cele din urma, femeia a aruncat copilul in gol, care a fost prins miraculos de oamenii de jos, potrivit presei britanice. Un alt locatar a declarat ca a vazut o femeie care si-a aruncat pe geam copilul, de la etajul 5. ”O alta femeie urla ca trebuie sa iasa si sa-si salveze copilul, dar nu am putut face nimic pentru ea”, a mai spus el. Oamenii nu puteau cobori de la etajele superioare din cauza fumului gros de pe coloare. Pompierii nu au putut sa urce decat pana la etajele 19-20 din cele 27. Specialistii au analizat cladirea, a carei structura a fost afectata evident dar, potrivit politiei, cladirea a ramas ”suficient de sigura pentru interventiile echipelor de salvatori”.

Fumul gros i a impiedicat pe locatari sa coboare de la etajele superioare

Mai multi locatari au declarat ca nu au auzit o alarma de incendiu in bloc. Afp a dezvaluit faptul ca mai multi locatari s-au plans, inca de anul trecut, de starea imobilului si de riscul unor potentiale incendii, in conditiile in care blocul se afla in renovare.

Fatada inflamabila?

Materialele care acopereau imobilul sunt puse in discutie in aceasta tragedie de catre specialisti, tinandu-se cont de rapiditatea cu care s-a extins focul. Teoretic, ele nu ar fi trebuit sa fie inflamabile, potrivit expertului in incendii Graham Fieldhouse, care a estimat ca focul ar fi putut fi stins, in apartamentul in care s-a declansat, in mai putin de o jumatate de ora, daca se respectau aceste norme. Acuzatii respinse de firma Rydon, care s-a ocupat de finalizarea renovarii blocului, anul trecut, ”o renovare care a respectat toate normele in materie de protectie contra incendiilor, de securitate si constructii”. Datand din 1074, Grenfell Tower este un ”council block”, adica o cladire gestionata de municipalitate, ce ofera chirii acceptabile.

author avatar
Tudor Borcea
259 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger